Hoofdsponsor

clyde puffer morningstar schaal 1/24

ERVARING
Ben ondertussen alweer heel wat jaartjes actief maar een gedeelt van dit project is nieuwe matterie.
BOUWWIJZE
zoals al vele jaren gewoon vanaf plan en met een boel foto's als lijdraad
BOUWBUDGET
niet van toepassing
BOUWSTATUS
de nieuwe matterie is reeds verkend en getest
COMMENTAREN
je schrijft maar :)
tof om volgen, zal mij er nooit aan wagen, (denk ik nu) maar is altijd interessant om nieuwe dingen te leren.
 
ondertussen is de romp aan de buitenkant nog eens geschuurd na het aanbrengen van een laagje plamuur. Al leek de romp na het aanbrengen van de epoxy vrij egaal merk je nu toch een boel kleinere oneffenheden op. Maar dat wisten we uit ervaring al . Na het schuren hebben we daarop volgend de roerhak en schroefraam uit aluminium geplaatst en wat later de kunststof kiel en boegbalk.
Volgende stappen zijn de schroefas en daarmee zijn we dan meteen aan de binnenzijde beland, maar hiervoor eerst terug wat vrije tijd sparen :)

09 (1).jpg
09 (2).jpg
09 (3).jpg
tot later, Marc
:)
 
Kijk, bij die laatste foto... dat is dus iets wat ik me altijd afvroeg vroeger toen ik een door iemand anders gebouwde RC boot had (ik had deze gekregen voor mijn twaalfde verjaardag... 43 jaar geleden), de valse kiel aan de binnenkant van de romp was veel dikker (ergens tussen de 6 en 10 mm) maar ik kreeg het toen maar niet in mijn kop dat de kiel aan de buitenkant maar een 3-tal mm breed was, terwijl het toch één geheel leek.
De boot was een Nederlandse sleper genaamd "Amerika" overigens.
 
Hoe de kiel word uitgevoerd hangt meestal van de bouwwijze af.
Als de romp volledig in hout is en geschilderd word is de kiel binnen en buiten meestal dezelfde plank.
Indien er polyester of epoxy en keperdoek gebruikt word om de buitenkant te bekleden zoals bij mij word deze er achteraf meestal opgekleeft.
Het is gewoon onmogelijk om met het doek die 4 haakse plooien te maken :)
De uitzonderingen bepalen natuurlijk de regel want er zijn ook houten, geschilderde schepen waar achteraf een messing kiel i opgekleefd om beschadiging te voorkomen. Alles hangt dus van de bouwer en zijn kunde of mogelijkheden af.
 
zo, hier zijn we dan met ik vrees de laatste up date van dit jaar voor dit project althans.
Na de kiel was de schroefas koker en het dek voorbereiden de volgende stap in de werkzaamheden.
De Schroefas koker met daarin de as moet netjes parallel lopen met de kiel omdat deze straks nog dient verlengt te worden vermits de stoommachine halfweg het laadruim komt te staan. zodra we daar zijn met de werkzaamheden natuurlijk wat meer toelichting.
het dek in dry-fit plaatsen was dan weer belangrijk om te bepalen waar de spanten dienden doorgezaagd zodat er een groot gat voor het laadruim ontstaat. Als voorlopig laatste handeling heb ik ook aan de binnenzijde van het schip een laagje epoxy met doek aangebracht.
Vermits dit weer een tijdje dient uit te harden voor de volgende werkzaamheden ga ik van de gelegenheid gebruik maken om opnieuw aan mijn 2 andere lopende projecten wat verder te werken.
10 (2).jpg
10 (1).jpg10 (4).jpg10 (3).jpg
tot later, Marc
 
Direct een hele verandering met het dek er op en even laten rusten bij dergelijke grote projecten kan waarschijnlijk nooit geen kwaad.
 
Indrukwekkende werken weer wat je laat zien.
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan