Hoofdsponsor

JWST schaal 1:7

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
De kans is redelijk klein dat ze ergens een andere locatie vinden waar de mens kan leven. En daar zijn heel wat redenen voor.
- We moeten om te beginnen met ons ruimtetuig de Van Allen belt ongeschonden zien door te raken.
- Dan moeten we ook nog een manier vinden om osteoperose om te keren. Als we een paar dagen naar de Maan gaan heeft dat niet zoveel belang, maar tijdens lange reizen breekt ons beendergestel stilaan af. Daarom moeten astronauten in ISS trouwens ELKE dag oefeningen doen om dat proces te vertragen. Als het al zou gebeuren, dat we zo ver reizen, dan zullen de nazaten van die kolonisten stilaan wel gewend raken aan die andere leefwereld. Hun DNA past zich vermoedelijk aan die nieuwe wereld aan. Probleem is dan dat die verre nazaten niet meer terug naar de aarde kunnen want zij zijn dan niet meer gewend aan onze aardse omstandigheden.
- Om nog maar te zwijgen over andere omstandigheden zolas de lucht die ze daar moeten inademen. Is die ok..? Zuurstof/stikstof verhouding.
- Is de luchtdruk ok..? Venus bv heeft een luchtdruk van om en bij de 400(!) bar(en neen daar staat geen nul te veel) en heeft een luchtsamenstelling van voornamelijk zwavelzuur..!
- Is er voldoende drinkbaar water aanwezig.
- Is de aantrekkingskracht aldaar ongeveer dezelfde als op aarde.
- We moeten tijdens de reis naar die verre planeet voldoende voedsel en water meenemen. Aldaar toegekomen moeten we verder in onze behoefte voorzien, maw voedsel kweken, maar alvorens dat zaad dat we meenamen planten geworden zijn, daar gaat heel wat tijd over.
-En hoe zit het daar met die zon, geeft die voldoende warmte voor ons en voor ons plantgoed.
- En dan gaan we er van uit dat er vruchtbare aarde aanwezig is...!
- Eens we vertrokken zijn is er geen terugweg mogelijk, Je brandstof raakt op.
- Hoe verder je van de aarde weggaat wordt de kans op hulplijnen vanuit de aarde steeds kleiner. Als je met een probleem zit (bv op Mars) dan doet een berichtje er 11 minuten over om aan te komen op moeder aarde, dus je antwoord komt maar eerst aan 20minuten later. Maar meestal moeten de mensen op aarde je probleem eerst besproken en een oplossing vinden. Dus vergeet dat maar van die 20 minuten.
- Alle door de mens gemaakte onderdelen van vrijwel alle machines, electronica gaan ooit kapot. Je kan niet eindeloos veel reserve onderdelen mee op je reis nemen.
- Pakweg een 45tal jaren geleden werden de twee Voyagers de ruimte ingeschoten. Die twee kleine dingen verlaten nu maar eerst ons zonnestelsel. En nee hoor, Warpspeed zit er niet meteen aan te komen.

- Ik kan nog effe doorgaan wat er mis kan gaan, de lijst is lang. En de meeste mensen denken dat er voor alles een oplossing in de maak is.

- Maar dan had je vermoedelijk niet gerekend op de menselijke factor...
- Eens op weg kan je niet terug. Als we dicht bij blijven(bv -alweer- Mars) dan heb je een retourtje van 7 maanden voor de boeg.
- Ga je verder weg is een retourtje onmogelijk. Krijg je heimwee of spijt dan heb je pech.
- Dan gaan we er van uit dat er evenveel mannen als vrouwen mee reizen (als jullie begrijpen wat ik bedoel).
- Wat als blijkt dat er een scheiding tussen een koppel niet meer te vermijden is. Na een tijdje krijg je problemen want die gescheiden mensen gaan niet de rest van de reis alleen willen blijven.
- Die groep reizigers moet groot genoeg zijn om diversiteit te handhaven en gezond te blijven.
- Dan gaan we er van uit al dat die mensen gedurende die reizen vreedzaam met elkaar blijven omgaan.
- Gaan we geloof toelaten..?
- In een noodsituatie blijken uitgebalanceerde personen (als ik dat woord mag gebruiken) niet even logisch om te kunnen gaan met die noodsituatie. Er is op dit moment zelfs onderzoek aan de gang in dit verband. Dat op zich is al een gigantisch probleem. want je weet nooit of die 'nuchter denkende persoon' hier op aarde ook in de verre ruimte op dezelfde manier zal reageren als er zich iets voordoet.
- En wat als er iemand ziekt blijkt en sterft
- En wat als er plots een besmettelijke ziekte opduikt... We hebben er ervaring mee op dit moment en geen oplossing...!

- Over dat menselijk aspect kan ik ook weer een tijdje doorgaan. En er wordt onderzoek naar gedaan.

Een aspect mag niet aan onze aandacht ontsnappen.
- Hoe gaan wij om met de wezens aldaar die we niet hadden voorzien op die planeet waar we net aangekomen zijn.
- Hoe gaan die met ons om..? Wat als die vijandig blijken te zijn en zeggen 'vertrekken van onze planeet of...'
- Als we moeten vertrekken, hebben we dan nog voldoende brandstof en hebben we plan'B'...maw is er dicht in de buurt een andere leefbare planeet te vinden.

En als laatste :
Als we een planeet vinden die perfect dezelfde is als onze moeder aarde, gaan we er even goed voor zorgen dan onze aarde...
...als jullie begrijpen wat ik bedoel....

En neen hoor ik ben geen doemdenker, helemaal niet...! Ben wel heel nuchter maar vooral realist in die dingen.

Elon Musk doet zijn best om op Mars te geraken, maar dat gaat nog wel effe duren voor er mensen kunnen gaan wonen. Ik ga alvast niet mee om in een coccon te gaan wonen voor de rest van mijn dagen om elke dag een wandeling te kunne doen op Mars in een ruimtepak. Als ik meega wil ik in een vrije natuur kunnen rondwandelen in een behaaglijke temperatuur. Het is er heel koud, op Mars...
En vermoedelijk hebben jullie wel gelezen dat Elon er ook aan gedacht heeft om Terraforming op te starten op Mars. Maar dat is van een compleet ander calliber dan de ontdekking America door Columbus of een reisje naar de Maan...

Dream on Elon...!
 
Laatst bewerkt:

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Bezig met de laatste onderdelen af te werken en verder te monteren.
De spiegels werden net geplakt en op de achtergrond ligt de andere unit(die naar de zon gericht is) te wachten op de mylar folie.

1638526336064.png
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
..en dit is die andere unit waarover sprake, hier gaat die heel dikke verticale buis(nog niet te zien) doorheen, die alles aan elkaar zal houden.

1638526614267.png
 

Erwin

V.I.P.
V.I.P.
Lid geworden
5 feb 2009
Berichten
8.187
We moeten om te beginnen met ons ruimtetuig de Van Allen belt ongeschonden zien door te raken.

Waren we daar al niet doorgeraakt ten tijde van de Mercury capsules?

Mooie vorderingen trouwens...
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Waren we daar al niet doorgeraakt ten tijde van de Mercury capsules?
De Van Allen belt moeten we telkens doorheen als we verder van de Aarde weg willen. Er is nog steeds onderzoek aan de gang om precies te weten hoe schadelijk die gordels écht zijn. Die zijn schadelijk voor zowel de mens als de apparatuur. Er hoeft niet echt schade te zijn elk keer als je doorheen die gordels reist, maar de kans is groot.

Maar er is meer, het magnetische veld dat rond onze aarde zit beschermt ons tegen de gevaarlijke straling van de zonnevlammen. Die uitbarstingen van de zon zijn zo schadelijk dat ze alles op aarde vernietigen indien dat magneetveld er niet zou zijn. Soms zijn die uitbarstingen op de zon zo hevig dat ze voor een deel toch doorheen dat magneetveld geraken. Het deel van de aarde dat op het moment van een uitbarsting naar de zon gericht staat zal veel schade ondervinden.
Een zonnevlam (flare) is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in het magnetische veld van ed zon. Er ontstaat straling over het hele gebied van het elektromagnetische spectrum.
Zonnevlammen worden ingedeeld in drie hoofdklassen:
Klasse X. Grote uitbarstingen die op de aarde voor het uitvallen van radioverbindingen en van elektriciteitscentrales kunnen zorgen.
Klasse M. Matige uitbarstingen, die rond de polen korte perioden van uitval van de radioverbindingen kunnen veroorzaken.
Klasse C. Kleine uitbarstingen die nauwelijks invloed hebben op de aarde
Bekende zonnevlammen van klasse X waren die van maart 1989, die grote schade aan elektriciteitscentrales in Canada veroorzaakten en de uitbarsting op 4 november 2003, die zo groot was dat ze buiten het meetbereik viel. Deze laatste uitbarsting was gelukkig niet naar de aarde toe gericht, zodat het effect op onze planeet niet zo groot was.
Dus als we een reisje naar Mars ondernemen hoop dan maar dat er geen zonnevlam uw richting uitkomt...!!!
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Zeker bekijken waard, spijtig genoeg bestaan er van dit soort docu's amper nederlandstalige.
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
BTW : Vermoedelijke lancering van onze JWST donderdag kort na de middag.
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Nee hoor Dany, ik ga (vermoedelijk met behulp van een paar 'collega's') onze JWST donderdag omhoog hangen in ons planetarium in Hove...:winking:
 

dancooper

Well-known member
Registered
Lid geworden
15 dec 2007
Berichten
2.385
Ah, ok, ik dacht al "dat gaat plotseling snel vooruit" :)
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Geen haast bij NASA, ze blijven maar testen en ....testen en....testen en.....
Blijkbaar zijn er een 200tal dingen die kunnen fout gaan tijdens de deployment van JWST. Vandaar al die testen en....te.......
 

Pascal

Moderator
Moderator
Lid geworden
20 feb 2015
Berichten
6.344
Bij gelezen en volg verder in stilte.
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
De sunshield, die grote mylar folie, kan ik uiteraard niet op dezelfde manier ophangen als de echte JW. Een dunne stalen kabel rond al de bouten en een draadspanner op maat gemaakt. Rond die stalen kabel kleef ik dan de mylar folie.
1638898193713.png


1638898322321.png

1638898414951.png
 

dancooper

Well-known member
Registered
Lid geworden
15 dec 2007
Berichten
2.385
Interessant, maar eerlijk gezegd nogal moeilijk te plaatsen zonder het totaal-plaatje ...
 

Rudi3290

Well-known member
Registered
Lid geworden
9 jul 2018
Berichten
1.230
Het ziet er allemaal indrukwekkend uit, maar kan het zelf ook nog niet goed plaatsen. Maar ik zit mee op de eerste rij om te volgen. Ik wacht geduldig af
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Geen 'lancering' gisteren. Problemen met the solarshields. Te groot om alleen te manipuleren. Morgen komt zoonlief helpen. 'Lanceerdatum' verzet naar begin volgende week.
 

dancooper

Well-known member
Registered
Lid geworden
15 dec 2007
Berichten
2.385
Oppassen dat NASA jullie niet voorbij steekt met de lancering hé Chriske, ik lees net dat ze 1/1 versie op 24 december zullen lanceren.
 

Chriske

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
243
Wel, 't zal er om spannen Dany. Had veel tegenslag met die grote 'solarshields'. De laatste versie lijkt wel de goede te zijn.
Het einde komt in zicht, nu maar hopen dat onze stelling op tijd aankomt. Het aanhechtingspunt van JW is zomaar even 7m hoog. Dat ding monteer je niet zomaar effe vanop een ladder.
Met wat geluk hangt JW woensdag of donderdag omhoog... duimen hé mannen..!!

1639906285891.png
 
Bovenaan