Hoofdsponsor

1/72 Sd.Kfz.162 (Jagd-) Panzer IV [wip]

Inderdaad Erwin daar liep ik dus ook aan te denken aan die gevochten onderlijnen voor de kapper visserij, heb dat spul vaak gebruikt om een karpertje te vangen :)
 
Daar ga ik dan eens voor kijken :)
Merci voor de tip.
Ik heb nog wel even de tijd, ik wacht toch nog op een bestelling dat van Duitsland moet komen. Ik heb namelijk tracks besteld (welke ik dan wil proberen te dupliceren voor de tweede Jagdpanzer :)) )
 
Mooi werk Beyond binnen kort hebben we geen PE setjes meer nodig en doen we alles met Evergreen materiaal. ..😉
 
Merci Danny :) Ik denk wel niet dat PE vlug zal verdwijnen, maar op deze schaal is het moeilijk om PE setjes te vinden, zeker voor de oudere modellen :(
Maar we doen ons best om er toch iets moois (??) van te maken ;)


attachment.jpg

Intussen nog een kleine vordering meegeven, ik heb langs de voorkant de lasnaad gemaakt door middel van een eindje uitgetrokken sprue, en deze eerst gewoon op de tank gelijmd. Als dit goed droog was, heb ik er rijkelijk lijm (Tamiya thin cement, maar Revell of Humbrol werkt even goed) op gesmeerd en dit even laten inwerken. Het plastic wordt daardoor zacht en is dan makkelijk met een mesje (of iets dergelijks) te bewerken. Ik heb sneden gemaakt tot tegen de hull van de tank. Op die manier kon ik de dikte van de las nog iets aanpassen door er even over te gaan met een vijl en/of schuurstick.
Hier even een foto van hoe het er nadien uitziet:
attachment.jpg

Verder nog de achterste pantserplaten opnieuw gemaakt uit evergreen. De panelen uit de kit zijn naar mijn gevoel veel te dik en uit schaal. Ik heb de originele als sjabloon gebruikt om ze over te tekenen en dan uit te snijden. Wel goed kijken, want als je overtekent heb je zo goed als altijd een klein randje dat groter is dan het origineel, dus nog even naschuren en controleren ;)
Ik heb er vier getekend, omdat ik er voor de andere Jagdpanzer ook nodig heb...
attachment.jpg

Hier even getracht om het verschil in dikte te tonen tussen de originele en de scratsh onderdelen
attachment.jpg

Zo, terug naar de volgende update :)
 
Laatst bewerkt:
Hey,

mooi bouw, maar ik denk dat je dit al weet.
Ivm de kabel, ik zou die persoonlijk ook vervangen. Ik heb hier enkele gedraaide kabels liggen op schaal maar daar ben jij natuurlijk niets mee😉
Nu, je kan gerust enkele fijne koperdraden nemen van een elektriciteitskabel en die zelf draaien tot de schaal dikte bereikt is. Nadien zet je er een stukje evergreenstrip over en maak je er een lus aan. Verlijmen met secondelijm of de gator. Met jouw vaardigheid komt dat wel goed. 😉
 
Bravo wat de verdunning van de platen betreft!
 
hoi beyond, prachtig werk het scratsen, goed bezig.
 
Knap scratchwerk die bevestigingen en beschermplaten , fijnere werk , op zo'n schaal :)
Leuk gevonden oplossing voor de antenne !

Off-topic : Dus alle 1/72 schaal bouwers, maak massaal een afspraak met de acupuncturist :P
 
Bedankt Debart en Peiper :)

Off-topic : Dus alle 1/72 schaal bouwers, maak massaal een afspraak met de acupuncturist :P

Om eerlijk te zijn passen deze naalden ook voor 1/35...
Dus laat je even als speldenkussen gebruiken, en vraag dan of je enkele naalden mag hebben/kopen.
Volgens mijn info kosten deze niet zo veel, ik heb ze zo gekregen :D
 
Heel mooi werk Beyond zeker een meerwaarde om te kiezen voor de platen die dunner zijn komen veel realistischer over...
 
Knappe meerwaarde die je met het scratchwerk toedient.Die zijpanelen,...goede denkpiste om deze dunner te maken ,het resultaat is de bevestiging..!!

Grtz yves,
 
Ik weet dat je een hoop kunt hebben Xavier, dus daarom durf ik deze opmerking aan: zou je die plaatjes niet in messing maken? Het lijkt erop dat ze nu nog steeds 3x te dik zijn. Vergelijk, als je er van de kopse kant tegenaan kijkt, hoogte met dikte met die van de foto en dan zie je het. Bedenk dat er ook nog een laag primer, een paar lagen verf en misschien nog wat verwering eroverheen komen.

Het zou een kwestie zijn van (wederom) overtekenen en in de juiste vorm krijgen, wat niet al teveel tijd zou kosten denk ik. Het op vorm krijgen kun je doen door een flinke kerf te maken in de messingplaat (totdat die aan de andere kant te zien is als richel), deze dan onder een PE bender te leggen en heen en weer te buigen, net zolang totdat de plaat door metaalmoeheid afbreekt op de vouwlijn. Zie mijn Dreadnought-topic voor foto's (als je wilt plaats ik wel een specifieke link).

Natuurlijk is wat je hebt gemaakt al een flinke verbetering ten opzichte van het Esci-origineel, en als je dat zo besluit te laten blijft mijn respect voor dat werk zeker in stand.
 
Bedankt Yves en Roy :)

Wat je voorstel betreft Roy, inderdaad, een messing plaatje zou eigenlijk nog beter zijn om op shaaldikte te komen.
Maar ik ga dit nu zo laten denk ik, kwestie van de vooruitgang ;)
Momenteel zit de zin er nog in, maar ik begin te verlangen om er een laagje verf op te zien...
Ik heb nog een lijstje met punten welke ik nog wil verwezenlijken, en ik ben al blij dat deze panelen geschrapt zijn van dat lijstje ;)
Messing zou ik ook nog moeten aanschaffen, want ik heb momenteel enkel nog kleine stukjes liggen die niet groot genoeg zijn voor deze panelen.
Toch hartelijk bedankt voor het meedenken en zelfs een oplossing aan te bieden ;)

Messing zal ik op mijn lijstje zetten om aan te schaffen ;)
 
Goed te begrijpen, messing idd zeker even aanschaffen want dat komt vaak van pas.
 
mooie bouw hoor Xavier, je weet van aanpakken. Uit zo'n scratch aanpassingen zie je direct de ervaring in de bouwer naar boven komen he ;) messing platen staan nog op mijn "to-do" lijst voor materialen van de shop, zal er wanneer ik kan werk van maken.
 
Bedankt Burglar voor de complimenten :$

... messing platen staan nog op mijn "to-do" lijst voor materialen van de shop, zal er wanneer ik kan werk van maken.

Dat kan ik alleen maar toejuichen :D
Hopelijk ook de zeer dunne messing ;) ;)
 
messing platen staan nog op mijn "to-do" lijst voor materialen van de shop, zal er wanneer ik kan werk van maken.

Hopelijk ook de zeer dunne messing ;) ;)

De allerdunste messingplaat vind ik zelf te slap om te gebruiken. Vergelijk het met papier dat je niet kunt verscheuren. Dat is .001 inch (0,025 millimeter) dik. Met het dubbele, .002 inch (0,05 millimeter) dik, valt goed te werken op deze schaal.

Dat zou trouwens voor zo'n dikke bepantsering veel te dun zijn, maar dat terzijde.

@Burglar: ik zou een range van .002-.02 inch overwegen. Erg handig is K&S #258; daar zitten 4 strookjes in van respectievelijk .001, .002, 003 en .005. Ik heb een aantal van die verpakkingen ingekocht, ze zijn haast onmisbaar voor de precieze scratcher.

Met de vouwmethode valt er heel precies mee te werken: de messing plaat op een tegeltjes of iets anders plats hards leggen, dan langs een liniaal een paar keer ritsen en vervolgens het metaal zwak maken door het om de vouwlijn te 'wiebelen' (alsof er een tand los zit die je eruit probeert te wrikken). Moet je het binnenwerk van de messing plaat weghalen, dan kerf je de lijnen waar 'gewiebeld' moet worden, snij je het binnenwerk zo dat er V-stukjes overblijven en ga je elk van die V-stukjes 'wiebelen' totdat alles verwijderd is. Bijvoorbeeld, de achthoek in een stuk bommenrek voor mijn Heinkel:

13112962874_4864987e30_b.jpg
13243746454_a8bea7a841_b.jpg

Dat is trouwens 0,05 millimeter messing (0,005 centimeter); maar we hebben het hier ook over een model op schaal 1/32.

Excuses voor het offtopic gepraat, leek me wat overdreven om er een apart topic aan te wijden.
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan