Tja, het is dit of helemaal niks, vrees ik. Ik heb al meegemaakt dat ik zelf de lijntjes moest opschilderen, maar dan heb je geen instructies. Vandaag de ontknoping van 8 jaar Yorktown, de eindfoto's zijn al gemaakt.
Eerst moest er een probleem opgelost worden. De propellers die ik bij de set van WEM gekocht had, waren allemaal een stuk te groot om voor Wildcats te gebruiken. Die hebben net iets meer dan 9 voet diameter, terwijl de meeste andere props 13 voet zijn. Die voor de Doolittle Raid B-25's zijn 12 voet, dus moest ik daar een stukje af halen. Alleen de puntjes afsnijden volstond niet, de propellerbladen moesten gelijkmatig verkleind worden. Aangezien ik er een grote hoeveelheid van had, wilde ik eens een experiment uitproberen.
Ik had nog ergens een aantal chemicaliën staan uit een tijd waarin ik nog chemiedozen kocht en allerhande zaken bij elkaar goot om te zien welke kleur dat dan kreeg. Ik stelde toen vast dat de meeste huishoudproducten geen effect hadden op koper, zelfs niet een matige zwavelzuuroplossing. Daarvoor heb je dit spul nodig, salpeterzuur, waarvoor we toen naar een winkel in de stad moesten gaan. Het stond er al 25 jaar, dus dacht ik dat het niet veel effect meer zou hebben. Als dit spul de propellerbladen aan alle kanten evenveel zou wegetsen, dan zouden die vanzelf de gewenste grootte bereiken en konden ze terug opgevist worden. Ik had er acht uitgesneden om er zeker vier dezelfde over te houden. Alleen, toen ik deze foto na een minuut gemaakt had, waren ze allemaal al volledig opgelost, een wolkje groen kopernitraat achterlatend. Het spul was nog steeds even agressief als vroeger. Ik heb het nog eens geprobeerd in een horlogeglaasje, zodat een stuk PE er sneller uit gehaald kon worden. Deze methode bleek voor dit doel onbruikbaar, omdat de propellerbladen eerst doorbranden aan de naaf, waar ze het smalst zijn. Dit zie je in de volgende video, die ik hier ter vermaak even neergezet heb.
Ik heb nog even geprobeerd om de props alleen met de puntjes in het glaasje te steken, maar het was niet te controleren, ik vraag me af of dit PE geen stalen kern met een laagje koper is. Zou ik het verdunnen, dan zou het vast beter gegaan zijn, maar ik had alleen nog zin om het op een andere manier te regelen. Zoals ik het wel vaker met PE doe tegenwoordig, de Dremel er op.
Het duurde niet zo lang of ik had vier props die wat kleiner waren dan die van de B-25.
Ik had ook nog mijn bemanning geschilderd, maar ik was wat teleurgesteld in de hoeveelheid figuurtjes.
Ze stonden wel mooi naast de nu van propellers voorziene Wildcats, maar er was weinig leven op de Yorktown te bekennen. Het naambordje was ook al aan het kader bevestigd.
Gelukkig had ik tijdens SMC 2019 meegedaan met de tombola en had er een Blackdog 1/700 containersetje gewonnen. Met die containers kon ik voorlopig niet veel, maar er zaten ook een dertigtal figuurtjes bij, die natuurlijk op die schaal overal voor gebruikt konden worden.
Het enkele PE-vel dat hier in zit (terwijl je van op de cover verwacht dat er ook resin zou in zitten, wat niet nodig blijkt) was snel in de grijze primer gezet.
De figuurtjes werden ook weer met lijm aangedikt en dan geschilderd.
Ik heb na het plaatsen van de figuren, nu dus zo'n 50 in totaal, ook nog twee vlagdecals uit de Sims-set toegevoegd en vond dat het nodig was om het dek van de Yorktown volledig te detailleren zoals het gegoten was. Ik heb dan ook de crash barriers opgelicht met Vallejo "Elfenbein" en ik heb alle transverse girders (die dwarslijntjes over het hele dek) met een potlood afgelopen. Toen vond ik dat het wel genoeg was, dus volgen hier de eindfoto's.
Ik vond nog een gezellig plekje in mijn vitrine naast de Theodore Roosevelt, waar het naambordje oorspronkelijk van overgeschoten was.
Nog even een samenvatting van de gebruikte kits:
- Tamiya Yorktown: dit zijn de sprues van Hornet en Enterprise met een paar toevoegingen, verkocht voor de prijs van een nieuwe kit. Er waren een paar moeilijkere aanpassingen nodig om er een CV-5 van te kunnen maken, zoals de afgeronde DP-kazematten en verschillen in het eiland. De WEM uitbreiding voor Enterprise/Hornet is een noodzakelijke toevoeging om aan relingen en schaalgetrouw afweergeschut te geraken. Een uitgebreide set, die ook voorziet in de detaillering van haast alle gebruikte vliegtuigtypes, alleen dus geen Wildcats.
- Tamiya Hammann: dit was wel een nieuwe uitgave, maar je hebt toch een uitbreiding met basis-PE nodig om hier een herkenbaar schip van te maken. Op de bovenbouw zitten namelijk geen deuren, relingen of catwalks, al geeft de boxart duidelijk aan wat je zelf nog moet toevoegen. De set van Tom's Modelworks bevat alles dat je nodig hebt om dat op te vangen, plus nog eens de helft meer voor het geval je een van de andere Sims wil maken (maar dan moet je wel zelf decals daarvoor zien te vinden, het decalvel van Tamiya is het strikte minimum) en als bonus wat figuren.
- Blackdog containers: er bestaat nog een dergelijke set met vrachtwagentjes voor onder deze containers. Met deze PE-set kan je waarschijnlijk erg realistische containers vouwen, met oppervlaktestructuur en zelfs kettingen om ze aan een kraan te hangen. Er zitten ook twee maskings voor transporteurslogo's bij, en dertig mooie figuren in verscheidene houdingen.
