• Tijdens de ledendag-tombola van 29 oktober 2022 worden 4 limited kits van Jiver Miniatures verloot! Zie hier voor meer informatie.

Hoofdsponsor

1/35 Sd.Kfz.11 met Pak 40 [wip]

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
attachment.jpg

attachment.jpg

Aangezien de T28 over zijn hoogtepunt heen is, namelijk het eindeloze aaneenschakelen van wieltjes en rupsbandonderdeeltjes, werd het reeds tijd om naar de volgende bouw om te kijken. De laatste tijd ben ik nogal veel met half-tracks bezig, er liggen er zelfs nog een drietal op de shelf. Om me met de Famo bezig te houden, werd het nogal heet buiten en er lagen nog twee Sd.Kfz. geschilderd en wel te wachten op een dio dat half in de lappenmand ligt door o.a. kritieken van collega's. Dan zit er niets anders op dan een nieuwe variant op te rakelen, die ondertussen ook weer van de nodige extra's voorzien kon worden. Deze keer zal het om de drietonner gaan, ofwel Sd.Kfz.11. Dit was de laatste aanwinst die ik dit jaar op een modelbouwbeurs heb kunnen doen, nog wel door aan de tombola in Bornem mee te doen. Even later won ik er nog iets maar dat heb ik weggegeven. Ik had immers naar mijn gevoel de hoofdvogel al afgeschoten, want ik wist dat dit een prima bouwdoos was die ik spoedig zou gaan bouwen.

Even later sloeg de coronacrisis toe en werd het foerageren van de modelbouwer beperkt tot internetstrooptochten. Toen ik een voor mij nog onbekende site verkende, Panzerfux, vond ik een upgrade die bepalend was voor de functie die de halftrack moest gaan uitoefenen. Het zou een artillerietrekker worden, meer bepaald van een Panzerabwehrkanone 40. De upgrade bevatte alle onderdelen om de trekker aan te kleden voor deze minder courante sleep. Een kanon had ik toen al een tijdje liggen, van de voorlaatste Brouwersdag alweer. Als we dit en een paar andere aanwinsten allemaal op de u misschien al bekende tuintafel gooien, krijgen we het volgende tafereel.

attachment.jpg

attachment.jpg

Het is weer een hele hoop, dus laten we eerst de sprues eens bekijken.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Allemaal fijn gegoten van AFV, terwijl het aantal sprues nog beperkt blijft. Er zitten ook twee mooie vinyltracks met veel detail bij de kit, al heb ik gelezen bij PMMS dat die te lang zouden zijn. Geen zorgen, dat lossen we handig op. En die clearparts kunnen misschien ook makkelijk vervangen worden door nog dunner glas.

attachment.jpg

Er zat ook een klein maar bijzonder plaatje PE bij. Zoals je merkt, is het voorgebogen, waardoor het eigenlijk nogal kwetsbaar is in de weinig gevulde en dus gevaarlijk dooreenschudbare doos. In dit geval is er geen kwaad geschied, maar je merkt dat ik dit met voorbehoud uitspreek.

attachment.jpg

Heel wat keuzes op het decalpapiertje, onder andere een DAK-versie.

attachment.jpg

De handleiding is van het degelijke type met overzichtelijke bouwstappen. We gaan die echter niet hersenloos kunnen volgen wegens een aantal PE-en resin-intermezzo's.

attachment.jpg

De verantwoordelijken daarvoor liggen op deze foto. Het opvallendste doosje is de PAK40-upgrade. Deze is van Hobbyfan en is dus ontworpen door AFV zelf. Er was een mooie korting op, anders had ik deze misschien laten schieten zonder te beseffen wat er in zit. Een paar echt wonderbaarlijke stukjes resin.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Het toppunt is natuurlijk die in een keer gegoten Maybach zes in lijn, 4,17 liter HL 42 TRKM. Ik ga er dus niet aan ontsnappen om de kap open te zetten zodat je dit pronkstuk kan bewonderen. Ook de platen met 75mm patroonhouders en de fender-jerrycanhouders zullen een opvallende transformatie teweegbrengen. Een klein stukje is wat verpulverd.

attachment.jpg

Het PE-setje van Aber is weer zeer uitgebreid. Het is ook specifiek voor deze kit, want er bestaat ook een AFV Nebeltruppen Sd.Kfz.11/4 en die heeft een andere set van Aber die nu beter te vinden is. Je merkt dat de kit hier nogal binnenstebuiten gedraaid gaat worden.

attachment.jpg

attachment.jpg

De handleiding, ze hebben het allemaal op 4 pagina's gekregen.

attachment.jpg

Ik heb nog maar eens een Friulsetje gekocht om de te lange tracks mee te vervangen.

attachment.jpg

Dit zullen dezelfde onderdelen zijn als in de Sd.Kfz. 251-kit die ik eerder bouwde, minus vier ringetjes die daar tussen de wielen kleefden. Ook de sprockets zijn weer bijgevoegd, we gaan ze later weer vergelijken met de kit.

attachment.jpg

Tenslotte een paar figuren die ik ook in Bornem kocht. Mogelijk kan ik ze niet gebruiken in dit model. Dat hangt er van af of dit uitsluitend DAK figuren kunnen zijn. Het is namelijk onmogelijk om het een DAK 75mm-kanon te laten trekken, dat kwam er te laat voor. Er bestaat nog een set figuren die specifiek 75mm-patronen uit de laadruimte halen, dit zou dus om dezelfde reden niet kunnen. Toch bestond er vroeger een bekend kitje van Matchbox met net deze onmogelijke combinatie, ik heb het zelfs in mijn jeugd nog gebouwd.

attachment.jpg

Het PAK40-kanon van AFV bevat voor zo'n kleine kit dan weer heel wat plastic.

attachment.jpg

Het blijkt dat de wielen voor dit kanon zelfs in een andere kleur gegoten zijn.

attachment.jpg

attachment.jpg

Wat een van de leukste toevoegingen van de kit had moeten zijn, een dubbele splintershield PE-plaat. Er zit echter een deuk in beide stukken. Niets dat er niet zorgvuldig uit gestreken kan worden, maar je verwacht dat dit stuk beter beschermd zou zitten. De verchroomde loop is dan weer onberispelijk. De vinylbanden kunnen er mee door.

attachment.jpg

Voor de handleiding verdient AFV dan weer geen extra punten, zoals je hier ziet waait dit makkelijk over de tafel, en waar is het begin?

attachment.jpg

Niet inbegrepen zijn deze metalen spacers voor tussen beide schilden, ook geschikt voor de Pak 43 en gekocht op Militracks.

attachment.jpg

Patronen voor 75mm kanonnen.

attachment.jpg

attachment.jpg attachment.jpg

Ze hebben een heel duidelijke handleiding in kleur en PE slaghoedjes.

attachment.jpg

Ik kocht een tijd geleden ook een mooi doosje met 75mm munitiekisten.

attachment.jpg

Deze zijn heel zorgvuldig uitgegeven met niet minder dan drie decalvellen en een stukje uitleg op een strookje papier.

attachment.jpg

Er zit heel wat textuur op deze kisten. Geen idee hoeveel ik er nu ga gebruiken, wan er ligt ook nog een Marder 3 M te wachten.

Dan zijn we bij de literatuur aangekomen.

attachment.jpg

Dit is het indrukwekkendste van de boekwerken die hier tegader liggen. Hierin kom je alles over deze half-track te weten in kleur en in 3D.

attachment.jpg

Ook speciale afleveringen worden behandeld, voor elk van de mogelijke varianten is er de nodige info.

attachment.jpg

Ik vond er ook een plaatje van het beoogde model, waarschijnlijk ergens tijdens operatie Barbarossa.

Ik kocht het oudere boek van Nuts en Bolts omdat er achteraan uitleg over de Pak 40 in staat, maar ontdekte later dat hier een andere versie van de Marder in behandeld werd dan degene die ik in bezit had. Daarom heb ik deel 2 ook maar gekocht, da's voor een later topic.

attachment.jpg

De historische uitleg.

attachment.jpg

Toepassingen van getrokken kanonnen, met de foto van de Sd.Kfz.251 eerder dan de ongepantserde Sd.Kfz.11.

attachment.jpg

Een walkaround van een museumstuk. Ik zag dit kanon ook in Overloon uitgestald.

attachment.jpg

Dan het algemene boek over Duitse half-tracks van Motorbuch Verlag : hier vind je ook een bondige omschrijving en wat interessante foto's.

attachment.jpg

Een versie met een houten bak.

Het oude boek over half-tracks kan je snel opbergen, er staat alleen de propagandafoto met alle Duitse half-tracks in, verder geen 11. Dit vond ik nog in het boek over Duitse artillerie:

attachment.jpg

Nu eens kijken in welke volgorde ik tewerk wil gaan...
 

coachke

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 apr 2014
Berichten
9.819
amaai Steven ik begin de tel kwijt te geraken en volgen word nu toch echt moeilijk hoor maar niet getreurd ik volg toch nog wel hoor want het ziet er weeral een prachtig project uit
suc6 bij deze
Marc
 

Erwin

V.I.P.
V.I.P.
Lid geworden
5 feb 2009
Berichten
8.636
Dat zal weer een serieus puzzelstukje worden! Veel succes en gaat zeker evolgd worden.
 

Michel

Well-known member
Registered
Lid geworden
25 jul 2008
Berichten
2.922
Amai, dat is weer de moeite. Veel plezier ermee!
 

Pascal

Moderator
Moderator
Lid geworden
20 feb 2015
Berichten
6.852
Veel plezier en spring geregeld binnen want het is niet omdat ik niet altijd reageer dat ik niet volg maar jij bouwt op een veel hoger niveau dat ik alleen maar kan lezen en kijken.
Plak dit eens in zoekterm van ons forum (walk around geschut PAK40 (Burdine)) want kan het zo niet terug vinden en kijk eens of je er wat mee bent.
 
Laatst bewerkt:

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Bedankt, Pascal, dat was hier twee jaar geleden: http://www.modelbouwen.be/threads/15706-walk-around-geschut-PAK40-(Burdine)?highlight=%28walk+geschut+PAK40+%28Burdine%29 maar ik was het ondertussen al vergeten, goed dat je het nog eens aanhaalt.

De kop is er af met deze kleine update, het chassis is samengelijmd en we komen al meteen bij een twijfelgeval. Het zal uiteindelijk nauwelijks te zien zijn, maar je moet al bepalen of je de grote brandstoftank uit de kit of de kleine van Hobbyfan nodig hebt. Alleen, er wordt nergens verteld of de 75mm versie nu de kleine tank had. Ook bij Nuts and Bolts is het zoeken in een hooiberg over info hierover. Het staat alvast niet in de technische tabellen over de motor, daar wordt alleen bij 2 types vermeld dat er een 100 liter-tank in zit. Ergens achteraan bij de museumexemplaren staat een versie van een 11/1 die een 150-litertank had. In tegenstelling tot andere publicaties wordt het onderstel in de 3d-tekeningen nergens zonder de wielen of de laadvloer getoond, zodat de tank in het boek haast nergens te zien is.

attachment.jpg

Het frame is degelijk opgebouwd, maar ik vond dat er al hard geschuurd moest worden om sinkmarks te verwijderen. Dat lukt ook niet overal door de veerbeenaanhechtingen.

attachment.jpg

Tegelijk moet de Aber handleiding al in de gaten gehouden worden. Deze trapjes worden in PE omgezet en de trekhaak gaat ook uit elkaar gehaald worden.

attachment.jpg
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
De wielen zijn al eens uit de sprue gehaald.

attachment.jpg

Hier vond ik de gietkwaliteit toch niet helemaal zoals het hoort bij AFV. Het linkse wiel is goed, in het rechtse zit zoveel flash dat de gaten ovaal geworden zijn. Ook zitten er telkens vier ejector pin marks aan de binnenkant.

attachment.jpg

Daarom is bij elk van deze wielen met een boor elk mudhole uitgeboord, met de hand uiteraard. De pin marks zijn met een frees weggehaald.

attachment.jpg

De vooras heeft een aantal verbeteringen gekregen. Het belangrijkste zijn de twee gevlochten banden die de as tegenhouden, want daar zaten eerst twee plastic blokken aangegoten.

attachment.jpg

Aber voorziet een vervangtreeplaat.

attachment.jpg

Maar ik snap niet hoe dit aansluit op het PE dat in de kit voorzien is, want dit is niet te combineren. Moet ik de deuren naar buiten verplaatsen? Het is me ook opgevallen dat de bovenaanzichten in Nuts en Bolts overal rechte deurportieren vertonen, terwijl in deze kit gebogen deuren zitten. In het fotogedeelte zijn er zeker ook gebogen exemplaren te zien zoals dat van Saumur. Waarom is daar dan geen info over te vinden in het uitgebreide plannengedeelte in het boek? Ik kan dus nu niet checken welk stuk PE er correct is.
 

Memphis

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 jul 2019
Berichten
270
Vorige jaar vond ik deze in Normandië

attachment.jpg

Veel bouw plezier.
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Bedankt. Dat ziet er een M3 halftrack uit. Die komt volgend jaar wel eens uit de kast.
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Ik heb de twee stukken PE er gewoon op gezet, volgen mij gaat het niet zichtbaar zijn dat ze overlappen omdat de deur er nog over komt. Nu wordt de rest van de cabine aangekleed. De versnellingspook krijgt een PE behuizing, maar die heb ik zelf moeten dichtmaken.

attachment.jpg

De fenders hadden volgens Aber een frame nodig, wat wel een hele toevoeging aan de kit is. Vreemd dat ze dit bij AFV gemist hadden.

attachment.jpg

Het past ook nog redelijk goed onder de kit.

attachment.jpg

Er zijn nog twee Aber pedalen geplaatst en de rem(?) is van een handgreep voorzien. Een olietankje was in twee helften geleverd, dat had wel wat schuurwerk nodig en er moesten nog vier PE steunen op gezet worden.

attachment.jpg

De resin munitierekken heb ik ook al maar achter de luiken gemonteerd. Daarbij zorgde ik er wel voor dat ze haaks staan en dus niet de kant raken, hoewel er niets is in de Hobbyfandoos dat daarvoor waarschuwt. De zijkanten zal ik dus nog moeten dichtmaken.

attachment.jpg

De rekken zien er prachtig uit; ik heb er blijkbaar drie gekregen waarvan eentje nogal gewarpt. De andere twee worden dus gebruikt.

attachment.jpg

attachment.jpg

De luiken hiervan worden door Aber helemaal van PE voorzien, ik ga die dus maar openzetten.
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Er zijn weer wat elementen toegevoegd aan de half-track, zoals het instrumentenpaneel van Aber en een pedaaltje.

attachment.jpg

attachment.jpg

(https://www.net-maquettes.com/pictures/sd-kfz-11/)

De resin radiator van Hobbyfan heeft vooraan niet meer details dan die van de kit zelf, dat is ook niet nodig. Hij heeft achteraan wel de ventilatorfan die je nodig hebt om de motor zichtbaar te maken. Ik heb ook wat moeten knoeien aan de vooras, want die bleek scheef uitgehard te zijn. De achterbak is nu ook dichtgemaakt, nadat een paar kiertjes aan de munitieluiken dichtgekleefd zijn. De bank vooraan en de motor en luchtfilter van Hobbyfan zijn al eens gedry-fit, maar die gaan apart geschilderd worden. Er ontbreken wel een paar kleinere motoronderdelen die gescratcht zullen moeten worden, zoals de carburator.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Ik heb nu besteld, want anders heeft het weinig zin de motor open te zetten. Ook al heeft AFV de zijdeksels van de motorkap voorzien van inwendig detail, ze blijven te dik.

attachment.jpg
 
Laatst bewerkt:

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Zoals gezegd, had ik de volgende bestelling nodig om verder te kunnen:

88c471706b3c09747a2cd7af1c01114f.jpg

3471b95a81572b046123520eddb0346f.jpg

2ad4aec47d0aad5e66ee5c4214728125.jpg

c4379b87b69e909baf3800c1a43405e6.jpg

Eerst heb ik de motorkap in vorm geplooid. Je moet beide zijden rond buigen maar dat kan je niet met een plooitoestel doen. Een boor geeft wel een goeie geleiding maar door het knijpen met de tang is het moeilijk een rechte zijde te behouden. Gelukkig moet je daarna de buitenste millimeters nog eens omplooien naar buiten, waardoor alles terug strak is. Je mag ook niet vergeten dat de achterkant van de kap wat bol staat, dat zie je aan de aansluiting met de firewall. Dit wordt nog wat moeilijker door de twee ventilatieopeningen, waar de plaat makkelijker plooit dan in het midden.

25f95f2fa61deafa053cd591128f13e6.jpg

De binnenkant wordt ook helemaal afgewerkt. Om dat volledig te kunnen doen, heb je wel de set nodig die ik al van in het begin had, want alleen die bevat de deurtjes voor de twee ventilatieopeningen en het afstelsysteem hiervoor. Dat vind ik wel sterk, want je kan de kap van Aber dan niet afwerken met wat er in de kit zit, tenzij je keurig die twee plaatjes kan scratchen.

a19ad31efc9cfc6b86193577fe52b8fb.jpg

De kap wordt in detail gevormd door ze tegen de radiator te leggen. De Notek-lamp heeft ok een PE-steun gekregen.

3728d072c5052eb4aeec239648f3a65f.jpg

De zijplaten hebben een serie luchtinlaten waarvan de eerste acht naar buiten gedrukt moeten worden en de rest naar binnen. Je kan deze niet perfect strak in vorm krijgen zonder de plaat wat te vervormen, maar je kan er nu wel dwars doorheen kijken. Er moesten ook nog vier handvaten op gelijmd worden met een ingewikkelde constructie. Ik heb nog niet de spanschroeven vastgemaakt. Ik zit namelijk nog met het feit dat ik nergens in mijn referentieboek een foto gevonden heb waar alle delen van een geopende motorkap op zichtbaar zijn. Ik had verwacht dat er ergens pianoscharnieren waren of dat de kap tenminste naar een kant openzwaaide, maar het lijkt er op dat de hele kap weggenomen werd met eventueel de bovenste zijplaten er nog bij. Die zijn daarom los toegevoegd met een L-profiel tegen de onderrand. De enige stukken PE die al vastgelijmd zijn, zij de onderste zijplaten, die een klein beetje bijgevijld zijn en die dan mooi pasten in de pasnokjes voor de plastic exemplaren. Het lijkt er wel op dat ik deze motorkap dus gewoon ergens naast of tegen het model aan zal moeten plaatsen.

fc3afb9cf02ce8b16b7d8986582bdc21.jpg

9f17f1226ff255e29250c4cb37171681.jpg
 
Laatst bewerkt:

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Bedankt, Pascal. Ik besloot om dit weekend de Friulmodel tracklinks aan te pakken. Eerst een vergelijking van de bijgeleverde white metal sprockets met de kitwielen.

2205bb9150784172c5125440d9bd23ad.jpg

Ik had gedacht dat de sprockets van AFV erg goed zouden zijn, maar na vergelijking met Friul kunnen we al zonder veel kennis van zaken zeggen dat het de metalen exemplaren gaan worden. De ribben zijn veel dunner en de hub is beter uitgewerkt. Er komt mogelijk nog wel een antislipstrook op. De rollers op het loopvlak hebben een duidelijke pin en zelfs de rubberblokken zien er dunner uit.

9adbb363da3fbb15f155d57c5e268bad.jpg

Nu gaan we al deze tracklinks eerst eens uitboren. Ze worden geleverd met een boorgaatje in, maar dat raakt altijd een beetje dichtgeslibd.

2586d85f166387bddf8a807723d78060.jpg

Er is niet echt een boortje nodig voor de meeste links, de draad is stijf genoeg om hem er door te draaien.

aa70550bcd04a0767502becf7211c515.jpg

Om de track pins op maat te knippen, wordt een draadtang voorzien van een stopper om de draad mee af te meten.

6efba02ade0b0ef9c5b647108a92a78b.jpg

Aangezien de draad steeds naar voren toe afboog, moest er een haakje aan de stopper gelijmd worden.

ae2166320b1d88f165295286dbada034.jpg

De draad wordt ingeklemd, afgesneden en snel weer teruggeplaatst.

387317135e75008b160a5f502950397e.jpg

Bij dit type tracks is het kanaal waar de draad door moet, niet afgesloten. Je kan de links dus nog uit elkaar trekken tot het kussen in white metal vastgelijmd wordt. Er zijn 120 links aangegeven op de doos, ik ga links en rechts moeten afmeten hoeveel er nodig zijn voor een ketting.
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Het heeft me twee zaterdagen gekost om de tracklinks aaneen te lijmen. Ik zie dat ik dit nu op een andere manier heb gedaan dan bij de Sd.Kfz.11, daar had ik eerst de rubberblokken op de links gekleefd en dan de pins toegevoegd. Door het andersom te doen, moet er minder moeite gedaan worden om de pins er in te duwen tot de laatste millimeter. Er is nu wel een afwijking naar de zijkant, waardoor je een kromme rups overhoudt. Gelukkig is white metal makkelijk plooibaar en kan dit terug rechtgetrokken worden. Ik heb nu 2 keer 54 links verbonden, want bij de vorige set zouden er zo'n 55 nodig geweest zijn. Voor de tweede track heb ik de pinnen wat korter geknipt, zodat ze niet meer uitsteken uit de links, dat bleek op foto's zo te moeten zijn. Die kortere pinnen gebruik ik dan voor de track waar de pinnen naar buiten zitten, want er zijn geen linkse of rechtse links. Zo zijn de te lange pinnen toch niet te zien.

f420657856c34c39fc16b24b7ea152e8.jpg
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Merci, Rudy. Een kleine update voor de laadbak van de Sd. Kfz.11 deze keer. Aan de voorzijde naast de zitbank van de bestuurder zijn nu twee plaatjes met klinknagels bevestigd. Hier moet je ook twaalf pinnetjes voor knippen, die zouden moeten passen op de hengsels voor de scharnieren van de laadluiken die je door de zijkanten naar binnen moet steken. Een hele klus om te verlijmen aangezien de bevestigingsgaten uitkomen op de plastic achterwand en dus niet doorlopen tot in de laadbak.

7481c42bb82817923c1043be3ae2133d.jpg

De handleiding toont hoe je de plastic wand zou moeten uitzagen 0,4mm breed, waardoor je een PE kader zo tegen de zijkant kan plakken dat de scharnieren ook doorheen gleufjes in het kader zouden moeten passen. Aan de achterkant zou je zelfs de scharnieren moeten omplooien en zo in de laadbak steken. Uiteraard gaat dit niet en is het veel gemakkelijker om die af te breken en aan de binnenkant op het plastic te plakken.

c2f9b2d23eb15785585a6733538856b4.jpg

a51af12dfd35a0fee833947ff14740f4.jpg

fe9fa06ba6f3d92588b9b99d6e151143.jpg

Het probleem is nu wel dat de scharnieren niet meer in de gleuven gestoken kunnen worden om uit te lijnen op die drie pinnetjes. Daardoor gaat de stevigheid van de portieren verloren als je ze open wil zetten. Nu vraag ik me af of ik de scharnieren heet kan maken en ze zo door de gleufjes steken tot ze een eind naar binnen zitten. Een alternatief is een gat boren langs de binnenkant ter hoogte van de gleuf, maar dan moet ik wel heel dicht tegen het resin gaan boren.
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
De set van Eduard bevat ook een paar materialen om de voorruit mee te verfraaien. Je krijgt drie stukjes plastic film waarmee je het glas kan vervangen, zodat je niet de clearparts hoeft te gebruiken. Niet dat die slecht zijn, maar Eduard gaat gewoon een stapje verder. Ze maken het mogelijk om het verstelbare linkse gedeelte van de ruit omhoog te klappen. Daarvoor zitten er drie frames in de PE-set, waarmee je de raamsponningen kan maken. Voor het verstelbare stuk wordt dit zo geplooid dat het ruitje er in geschoven kan worden. Dat betekent dus ook wel dat je het frame uit de kit behoorlijk moet bewerken voor de nieuwe ruitjes er in gepast kunnen worden.

36f1bdc204e31d17797fac705e58eebf.jpg

Hier is het frame geplooid met een dunne messingdraad van Friul die als spil dienst doet voor de scharnier. De lijst is op het kitonderdeel al weggesneden. Je mag natuurlijk niet teveel wegsnijden.

f1073fe86ec7fec24242d7037e1b3dfb.jpg

De draad moet door het frame gehaald worden, dus wordt er met een 0,3mm boortje een gat gemaakt.

62dfc2a77d5edbdb62557979ba20ed66.jpg

Eindelijk zat ik er doorheen. Dan zou je ook nog aan de binnenkant van het frame een gat moeten boren. Dat gaat natuurlijk niet zo vlot aangezien je nu onder een hoek moet boren.

9b63b99dd59f6d4ad832944148ddd288.jpg

Het ruitje zit op zijn plek. Ook de andere twee stukken worden gedry-fit en het blijkt dat de grootste ruit nog net iets verder komt dan wat voorzien was voor het clearpart. Daarom wordt met verschillende hulpmidden zoals de Airwaves-zaag, een scalpel, een kniptang en het boortje een reep plastic weggesneden. Het kleinste ruitje kreeg ook al een PE rand en het glas wordt hiermee gelijk geschuurd.

3de3898b626c825e8b228fa0bdf5fd08.jpg

Het plastic is hier uitgesneden tot aan het raamprofiel. Het was toch net iets makkelijker geweest als Eduard ook voor de hele voorruit een stuk PE voorzien had.

9834f1e0eaa947ebca1ad1f84adf16b8.jpg

1c771440d5a5787ad812a429f44e7e30.jpg

Tot zover de vorderingen. Dit wordt volgende keer nog wat verder aangekleed, je ziet al waar ik de achteruitkijkspiegels ga plaatsen.
 

Pascal

Moderator
Moderator
Lid geworden
20 feb 2015
Berichten
6.852
Netjes gedaan weer.
Uw werken zijn intussen wel Master niveau geworden ( hoed af).
 

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
3.900
Nog bedankt voor de reactie, het is hier wat stilgevallen na de bouw van die deurtjes omdat de bouwvolgorde niet gevolgd was; in feite was de instructie van Eduard wat onduidelijk waardoor ik al PE over plastic gekleefd had dat bewerkt had moeten zijn.

342712de807ddd8c1db0ff3176a8072a.jpg

De spiegels zijn hier nu op aangebracht, die zijn er ondertussen wel terug afgevallen maar dat is een kleine moeite om te repareren als de ruit uiteindelijk op de cabine staat.

a765190dd93f1bee2c308cfc75fd1bde.jpg

43736f3398929fa5cdff7b32506256e3.jpg

Deze grendels moesten op de luiken geplaatst worden, maar het linker exemplaar is weggesprongen en ik heb dit dus moeten vervangen. Op deze foto zijn er wel twee stukjes fout geplaatst. Voor de binnenzijde van deze luiken krijg je ook PE, maar dat vond ik wat dubbel aangezien alle nodige details daar al zitten.

b5edd37db6c5cd7900578075381201c2.jpg

Op deze foto zie je het probleem waar ik op was blijven zitten. Het PE kader rond het munitieluik heeft op vier plaatsen een perforatie waar je een scharnier moet doorsteken. Volgens de instructies moest je het materiaal achter het kader wegzagen, maar ik dacht dat dat was om het kader te doen passen en heb dus niets verwijderd. Daardoor konden deze scharnieren dus niet meer door de romp gestoken worden, wat nodig was om de deuren open te kunnen zetten. Ik heb uiteindelijk dat teveel aan materiaal kunnen weghalen door aan de binnenkant van het luik te frezen en door met een boortje van 0.3mm door de perforaties in het PE te boren, waardoor het in verschillende stukken brak. Hier zie je hoe met een dikker boortje de uitlijning van de deurtjes moet gebeuren. De scharnieren onderaan moeten langer zijn omdat de bodem van de carrosserie inspringt. Je zet het boortje op de hengsels aan het luik en dan zet je dat luik in gesloten toestand op zijn plek. De hengsels aan de carrosserie worden dan rond de boor geplooid en die wordt weggetrokken. Op die plaats komt dan een eindje van 0.4mm draad dat met secondelijm vastgezet wordt nadat het luik open gezet is. De gaatjes die je in de hengsels ziet, zijn een overkill bevestigings-idee van Eduard. Zoals te zien is, is de diepte van de hengsels niet goed berekend, want door deze gaatjes hadden metalen pennetjes moeten komen die in het plastic van de kit geboord hadden moeten worden. Ik ga de gaten proberen dicht te maken met secondelijm.

59ed15277f0682a9f3b70d3a99495cd4.jpg

Het aandrukken van de carrosseriehengsels met een pincet.

47e01fce68f1bbd9d04bcad36ddf2b91.jpg

95f331495dc3cb6feef6d5fbc6f0fdac.jpg

e5b08da40d84d3e816e86f9a5cef15ea.jpg

De vier luiken staan nu in de stand die ik in het boek van Nuts&Bolts opgemerkt heb. Een van die luiken bleef zelfs beweegbaar. Er is ook al wat PE in de achterbak geplaatst. Alle grote chassisdelen zijn nog steeds dry-fit.
 

GraemeB

Well-known member
Registered
Lid geworden
24 sep 2012
Berichten
247
Wooow , the detail, looks absolutely amaizing ,
G
 

Users who are viewing this thread

Bovenaan