Hoofdsponsor

Een belangrijk verzoek aan alle forumleden en bezoekers

Roy vd M.

Administrator
Administrator
Lid geworden
13 apr 2014
Berichten
9.721
Dag leden en bezoekers,

Graag zouden wij jullie aandacht willen vragen voor dit belangrijke bericht. Het is veel tekst, maar we zouden het toch waarderen als je het las. Heb je weinig tijd, scroll dan liefst even door naar het kopje "ons verzoek aan jullie".

De ingrediënten van een forum
Het functioneren van een forum is afhankelijk van een aantal noodzakelijke ingrediënten, zoals:
  • Interessant forumonderwerp.
  • Beschikbaarheid van financiën.
  • Onderhoud door de beheerders.
  • Activiteit van de leden.
De eerste drie zitten goed. Het onderwerp modelbouw blijft interessant en elk model dat wordt gebouwd, vertelt weer een verhaal. Het forum heeft door sponsorbijdragen voldoende geld in kas om nog een tijdje door te kunnen. Daarnaast zijn VIP-donaties (waarover later meer) plus tombola tijdens de ledendag (29 oktober 2022) nog in het verschiet. Wat onderhoud door beheerders betreft, de laatste anderhalve maand hebben de (oud-)beheerders koortsachtig avond op avond honderden uren werk verricht met als doel het forum te verbeteren qua techniek, uiterlijk en inhoud. Er wordt bovendien niet meer gezocht naar een nieuw beheer (waarover ook later meer).

Ledenactiviteit
Dan misschien wel het allerbelangrijkste... de activiteit van de leden. Wij willen allereerst grote complimenten geven aan de leden die al jarenlang trouw reacties posten en topics starten. Elk forum heeft een kleine groep vaste bezoekers die het leuk vinden met enige regelmaat een bijdrage te leveren. Hartelijk dank hiervoor... om maar 's een cliché te gebruiken: jullie weten wie jullie zijn. Ook zijn er leden die soms wat schrijven. Ook hun zijn wij dank verschuldigd. Er is ook een grote groep (de grootste zelfs) die nooit iets schrijft, enkel meeleest.

Ook al ziet een forum er mooi uit of is het handig in het gebruik, ook al heeft het geld en zijn er actieve beheerders... wanneer er geen topics worden gestart, is er niets te lezen en blijven de bezoekers weg. Of wanneer in een bouwtopic geen reacties verschijnen, dan zal de topicstarter zich afvragen waar hij de moeite voor doet. Of wanneer iemand die wél veelvuldig in andermans topics reacties schrijft, in zijn eigen topic nauwelijks reactie krijgt, zal dit kunnen leiden tot moedeloosheid.

'Ik ben niet zo'n schrijver'
Een forum maken we met z'n allen. Natuurlijk hoef je niet overal een reactie op te schrijven. Vaak weet je niet wát toe te voegen, of misschien ben je "niet zo'n schrijver", of ben je bang iets overbodigs te schrijven. Maar werkelijk, elke reactie (in geval van kritiek, liefst wel opbouwend) is welkom. Al de simpele opmerking "mooi werk" kan veel doen bij een bouwer die vele uren heeft zitten in het bouwresultaat waar wij slechts de snelle foto's van zien. Liever een 'oeh' of 'aah' noteren, dan helemaal niets.

In deze tijd van snelle media (Facebook, Instagram, Tiktok) is het niet meer zo logisch als pak 'n beet tien jaar geleden, om een tekst op te schrijven. Liever plaatsen we ergens een like of een hartje. Er is zoveel online informatie, dat we vaak die moeite niet eens meer nemen en verder scrollen. Maar bij een solide medium zoals een internetforum, behoort degelijke communicatie. Feedback wat we van elkaars werk vinden. Tips of trucs misschien, als de bouwer daar voor open staat. Wanneer we een internetforum gelijk zouden behandelen als Facebook of Snapchat (die onbetwist hun eigen voordelen hebben), dan zou dat internetforum geen lang leven beschoren zijn. Er zijn de laatste jaren helaas veel fora opgedoekt, precies om die reden: het leven is sneller, dus we gaan sneller door een forum heen... eventjes foto's kijken in het topic dat de lezer het meest boeit... liefst zijn eigen topic... teksten diagonaal lezen, en hup, dóór naar het volgende forum of Facebook of zo. Het forum wordt op die manier langzaam maar zeker als een spookstadje: wie zou er immers nog willen wonen? Waarom zou je?

Vandaar doe ik, namens alle beheerders, deze oproep.

Ons verzoek aan jullie
Stel jezelf de vraag: heb je ooit iets bijzonder interessants gelezen op dit forum, of er een modelbouwtechniek geleerd, of een tip gekregen, of heb op andere wijze iets te danken aan het forum waar je veel aan hebt gehad? Probeer dan iets terug te doen. Niet in financiën, maar in de vorm van tekst. Ons voorstel: probeer, elke dag dat je het forum bezoekt, minstens één bericht te schrijven. Mag natuurlijk meer! Maar ook al bekijk je tien topics, neem jezelf voor om in ten minste één van die topics iets te schrijven. Mag kort zijn, of lang. Heb je zelf al een bouwtopic, kijk en post dan ook eens in andermans bouwtopic; mogelijk komt die bouwer ook in jouw topic kijken en schrijven. Ben je nog geen forumlid? Sluit je aan, het kost je niks!

De afgelopen twee maanden is de activiteit op het forum gegroeid, waar we erg blij mee zijn. Met het bovenomschreven kleine beetje moeite, dat ene bericht per bezoek, help je het forum levendig te houden. Zo blijft dit prachtige communicatiemiddel bewaard voor nieuwe generaties modelbouwers en de iets oudere generaties, die hun werken met de andere forumleden willen delen. Het forum is niet het jongste type van communicatie meer, maar het heeft zeker nog bestaansrecht en toegevoegde waarde. Laten we ons forum koesteren.

Alvast veel dank aan iedereen die hier z'n schouders onder wil zetten!

Namens de beheerders
 
Super mooi geformuleerd met veel waarheden in,dit forum heeft een nieuwe weg ingeslagen en deze bevalt me heel goed alles zeer overzichtelijk, zelf ben ik ook meer een kijker dan een schrijver maar vanaf nu zal ik een of twee vermeldingen per dag zetten in een topic..
 
Tis de waarheid , goed gezegd. Denk dat ik al dicht bij je verzoeken zit maar hou zeker rekening met je vragen en verzuchtingen.
 
Goed omschreven en de waarheid.
Heb het eerder al gezegd dat indien dit forum zou teloor gaan en verdwijnen, ik mij wat verloren zou voelen en dit niettegenstaande ik lid ben van meerdere fora.
Topics plaatsen, schrijven en lezen is mijn modelbouw uitlaatklep.
 
blijf dit ook wel een aangenaam forum vinden waardoor ik niet direct op andere forums wens te gaan.
Het blijft allemaal gebruiksvriendelijk en je moet niets zoeken waardoor je alles kan bekijken wat de dag brengt.
Mooi beschreven en volg de anderen in hun bevindingen.
 
Ik zal mijn best doen al is het met eigen modelbouw een pauze bij mij maar kom elke dag hier kijken.
 
Het is inderdaad altijd leuk om te lezen wat anderen van je werk vinden, en eventueel kunnen helpen om je eigen vaardigheden te verbeteren.
Ook een "ooh" en "aah" kan soms een hart onder de riem zijn, hoewel dit nu iets meer met de "like" knop wordt gedaan denk ik?
En omdat ik het aangenaam vind om reacties te krijgen, doe ik het ook bij anderen. Momenteel wel iets minder, maar dat komt door omstandigheden...
 
Lang geleden dat ik nog eens op het forumm ben komen kijken, ook het modelbouwen is wat naar de achtergrond geraakt. Misschien wordt dit wel een nieuwe start. De goesting is er nog wel, nu wat tijd vrijmaken...
 
Is en blijft een aangenaam forum waar je terecht kan met alle vragen over vele onderwerpen wat modelbouw betreft.
ik ben afgelopen jaar minder actief geweest wat modelbouw betreft(meest figuurschilderen) en ben weinig of niet actief geweest op het forum.
Zal in de toekomst terug wat meer op het forum zijn. Ik heb aan het forum toch een paar goede vrienden mogen overhouden.
jullie zijn goed bezig en ik kijk al uit naar de ledendag om iedereen terug te zien na enkele vervelende jaren.
 
Dat is een mooie analyse van de reden waarom diverse forums het tegenwoordig moeilijk hebben om te blijven bestaan en in de mate van het mogelijke probeer ik ook wel eens wat te schrijven.
 
Dank aan allen die zich bovenstaand verzoek hebben aangetrokken en er blijk van hebben gegeven hier en daar -wat vaker dan tevoren- een berichtje in andermans topic hebben geschreven.

De mate van activiteit op het forum is hierdoor gegroeid en ik begin langzamerhand weer het gevoel te krijgen van hoe het hier een jaar of, zeg 's wat, 4 of 5 geleden was. Complimenten, we doen dit met z'n allen!
 
Ik wil dit toch nog 's onder de aandacht brengen, vooral van degenen die hier regelmatig komen kijken en niet of nauwelijks iets posten. Wees niet bevreesd, plaats eens een bericht, lang of kort. Bedenk dat het bestaan van dit forum ook van jou afhankelijk is. Besef dat je een verschil kunt maken als je even die moeite doet :)
 
Hoewel het plaatsen van een post niet verplicht is op dit forum, wordt het wel zeer op prijs gesteld. Op die manier doe je iets terug voor het forum waar je veel plezier aan beleeft en waar je van leert, terwijl het je helemaal niks kost. Op misschien een minuutje van je tijd na. Stel jezelf de vraag, is het forum voor jou zo waardevol dat je je die moeite getroost? Weet dat het zeer gewaardeerd wordt door degene in wiens topic je het schrijft.

Ben je niet zo'n schrijver, dan kun je prima volstaan met "mooi werk" of "leuk model" of "toffe set". Het maakt niet eens zoveel uit wát je zegt (zolang het maar opbouwend is), elke toegevoegde waarde wordt gezien en toegejuicht.
 
Graag zou ik hier nog eens de aandacht op willen vestigen. Dank voor het lezen :)
 
Op dit forum is een vaste kern leden die regelmatig iets posten, in hun eigen topic en daarnaast in andermans topic. Zonder hen zou dit forum niet kunnen bestaan, hun is dan ook grote dank verschuldigd.

Wie enkel komt lezen, draagt maar in heel kleine mate bij aan het in stand houden van het forum.

Wie wel schrijft maar niet buiten de grenzen van zijn eigen topics komt, draagt in grotere mate bij, waarvoor eveneens dank, maar wordt toch vriendelijk ter overweging gegeven om eens rond te kijken wat er allemaal nog meer aan interessante topics en posts wordt geschreven. Grote kans dat je iets leest of ziet wat je inspireert of waar je van leert, terwijl je ook degene die in jouw eigen topic komt kijken en reageren diezelfde dienst kunt terugdoen.

Zo help je de gemeenschap van kennisuitwisseling en eendracht in stand te houden. Aan een ieder: het is als forumlid weliswaar geen verplichting om in andermans topics te reageren, maar de moeite wordt zeer gewaardeerd.
 
Ben in het echte leven ook "een stille". Maar zal mijn best doen.
 
Ik probeer ook zo veel mogelijk te reageren.
Maar ben niet zo'n babbelaar...
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan