Hoofdsponsor

1/35 Baksteen muur [wip]

H

Hondafan

Guest
Als we dan ons toch niet deftig kunnen concentreren op effectief bouwen kunnen we wel enkele testjes doen.
Bij deze ben ik een manier aan het zoeken om bakstenen muren zo realistisch mogelijk te maken.

Foam, gips, klei, ze zijn allemaal de revue gepasseerd maar de beste is naar mijn idee Balsafoam.

Graag jullie mening over hoe het er uit ziet (dit is maar een klein stukje om te testen uiteraard)

30523305236_315f185026_b.jpg

Closeup
30559304755_cb89e9c57b_b.jpg
 
balsafoam is idd een zeer mooi materiaal om te testen en mooie resultaten mee te bereiken ;)
ik vind het zeker al goed gelukt
 
Ik werk nu ook met balsa foam, vind het heel goede materie je kan er echt alles mee maken.
Gypro werkt ook goed, alleen doen je handen heel veel pijn na het krassen.

Grtz Bart.
 
mooi resultaat maar vind voegen nog wat diep Koen grt
 
Hier ga ik me niet populair mee maken, maar ik schrijf gewoon wat ik vind en ieder mag daar mee doen of nalaten wat 'ie wil.

vind het heel goede materie je kan er echt alles mee maken.

Die mening deel ik niet. Balsafoam ziet er goed uit wat broze of luchtige materialen betreft zoals in dit geval baksteen. Voor alle andere toepassingen ben ik er niet van onder de indruk, omdat de structuur niet met die van andere materialen overeenkomt.

Vanzelfsprekend kun je er wel in korte tijd leuke resultaten mee behalen, maar voor wie leuk niet goed genoeg is en op zoek is naar meer realisme, zullen andere materialen en technieken eerder in aanmerking komen.

Terugkomend op je onderwerp, zoals gezegd fungeert Balsafoam prachtig ter nabootsing van baksteen juist vanwege de ruige structuur van dat materiaal.
 
zou het inderdaad puur voor bakstenen of eventueel ook stoeptegels gebruiken hoor, ik denk voor andere dingen die gladder dienen te zijn dat het niet gaat gaan tenzij je er wat bovenop smeert

Pascal, ik had ook de indruk dat de groeven iets te diep waren, maar was het niet zeker, maar is bij deze dus bevestigd ;)
 
Betreft die voegen: je hebt een paar soorten voegen, holle voegen, rechte voegen en opliggende voegen.
Holle voegen vond je terug op bijvoorbeeld tuinmuren waar men niet de moeite en de kosten nam de muur te voegen zoals ik zie op jouw werkstukje.
Gladde voegen zie je vandaag overal, dat moet ik niet uitleggen.
Maar vroeger werden voor de sier muren ingevoegd op een manier dat de voeg bijna een halve millimeter uit de muur stak, de "opliggende voegen".
Die opliggende voegen kan je nu nog zien bij heel oude gebouwen.
 
Roy ik begrijp wat je bedoeld en deel daar ook je menig, met 'alles' bedoelde ik natuurlijk wel soorten steen, je moet er geen hout of dergelijke mee gaan nabootsen.

Grtz Bart.
 
Zijn bakstenen niet goed te maken uit zelf verhardende boetseer klei?.
 
Ik zaag ze uit een houten latje, er zijn verschillende maten van latjes te vinden in de doehetzelfzaak. Even uitrekenen hoe groot de stenen moeten zijn op de gebruikte schaal en je kan zeker een latje vinden die dicht in de buurt komt van die afmetingen.

Hiervoor heb ik eens een lijst met afmetingen gepost: http://www.modelbouwen.be/threads/14171-Formaat-bakstenen
 
Bakstenen maken, daar heb ik ook gedachten over. Het is hoeveel tijd wil ik er in steken.
Als voorbeeld ik heb een zus, die zit al jaren in de popenhuisbouw. Die wilde dakpannetjes, vastmaken op het mdf. Dus uitgerekend, gekocht op een beurs. Moesten er opeen 1200 stukjes hout gekleefd worden. Ze wilde stenen, maken, ja dat was heel veel gips gieten en stempelen.
Maar misschien dan dom, het is voor mij, hoeveel tijd wil ik erin steken. Met een mal van houten latjes, op hoogte en afstand gekleefd, zijn ze ook te maken van gips. Doe ik dat in 1 keer, inderdaad, veel werk.
Anders kan ook, ik heb nu 2000 stenen nodig. Een kleine mal,van 6 latjes, de juiste lengte. Even een gipswandfiller, vloeibaar maken, er in gieten. Morgen even kijken. Dan zijn er 5 strips gemaakt, uitgehard, even op de juiste lengte. Dezelfde mal weer gebruiken en volgieten. Zo en nu ga ik de steenstrips in 10 steentjes snijden. Naast elkaar in een doos en verder uitharden.
Gereed nu ga ik verder met andere delen van mijn diorama. Op die manier opbouwen, kost tijd, maar. Slechts 10 min per dag. 40 dagen later heb ik mijne 2000 stenen ondertussen kan ik de muur ook echt metselen met de stenen.
Nu uitsnijden in foam, inkleuren, verdiepen en weer opvullen, binnen 8 uur. Dat is een knappe taak.
Het verschil is, hoeveel tijd en geduld heb je.

Dan zijn er ook moderne, flexibele steenstrips, die ge kan kopen, voor 10m2 muur. Deze zijn heel goed in stroken te snijden en met een plintenkniptang, heel goed op maat te knippen. Maar dan ook, op deze tang een schuifsysteem, om haaks te blijven en de juiste lengte.

Nb alles is terug te vinden, op modelbouw, miniatuur en poppenhuizen
 
Ik ben zelf ook op zoek naar het juiste materiaal om er baksteen muren en/of gebouwen mee te kunnen maken. Lijkt me ook erg leuk om in materiaal te gaan groeven of snijden. Doch ik vind niet het juiste materiaal. Depron ( of roofmate/floormate ) schijnt ook uitstekend geschikt te zijn ervoor. Dat is een soort harde schuim waar je prima in kunt snijden. Ook makkelijk te verlijmen met bijvoorbeeld velpon. Doch nergens zo te verkrijgen. Xps schijnt ook erg goed te zijn maar dat is weer moeilijk los verkrijgbaar tenzij je voor een paar jaar op voorraad wilt kopen voor een wat groter investerings- bedrag. Ik ga hier bij ons nog wat bouwmarkten af de komende tijd of er iets hiervan is te vinden. Bij de Gamma alleen in enorme grote hoeveelheden en dan vaak ook alleen online bestellen.
 
@ homegost ken je niemand die aan het bouwen is of ergens een werf overschotjes zal je zeker gratis krijgen he ze smijten dat gewoonlijk toch weg of een bedrijf die dat verwerkt , met vragen kan je veel bekomen heb ik de laatste tijd ondervonden restjes zullen er altijd wel zijn he al was het dat je een klein bedrag moet betalen dan hebben zij er ook iets aan he
grt
Marc
 
@ homegost ken je niemand die aan het bouwen is of ergens een werf overschotjes zal je zeker gratis krijgen he ze smijten dat gewoonlijk toch weg of een bedrijf die dat verwerkt , met vragen kan je veel bekomen heb ik de laatste tijd ondervonden restjes zullen er altijd wel zijn he al was het dat je een klein bedrag moet betalen dan hebben zij er ook iets aan he
grt
Marc

Ja dat zou een goede oplossing zijn. Helaas heb ik op dit moment geen bron zoals jouw goed idee voorstelde. Ik heb nog wel wat tijd om het te gaan vinden omdat ik eerst de D9R klaar moet hebben evenals het midden oosten huis wat op zich ook al een hele klus gaat worden. Ik wil daar nog een of wellicht meerdere muurtjes bij gaan scratchen en dan heb ik bron materiaal nodig. Ik ga tot die tijd blijven zoeken. Het is niet dat ik gierig ben maar ik vind het leuker om zelf muurtjes te gaan maken ipv kant en klaar kopen. Roofmate-floormate is enorm duur heb ik al gevonden...maar het gaat wel ergens lukken. Wel een idee om in gedachten te houden je weet maar nooit!.
 
Onlangs vroeg de lagere school hier om knutselmateriaal.
Wij zijn naar een bouwwerf geweest hier in de buurt en hebben van die mensen een hele berg overschotten van het isolatiemateriaal gekregen.
Dat is zoiets als piepschuim maar veel steviger en dat maakt niet zoveel vies als piepschuim, "styropor" of zoiets heet dat.
Volgens mij is dat ook geschikt voor modelbouwers die diorama's maken en het kost niets, die zijn blij dat ze ervan af zijn.
 
Styrodur, modelspecialist verkoopt zoiets ;)
 
Kom zojuist van de bouwmarkt Hornbach thuis. Daar verkopen ze bakken vol van XPS hard schuim. Ik heb er aan gevoeld en dat is precies het materiaal waar ik naar op zoek ben. Enorm licht maar enorm sterk. Je kunt het zagen of frezen en zelfs schuren met mondkapje wel op. Ik vermoed ook wel erin boren. Te lijmen met velpon of witte houtlijm. Ook montage kit waarin geen zuur zit ( zoals die bij de action te koop is van het eigen merk ). Het voelt ook hard aan maar ziet eruit als piepschuim maar dan zonder de bolletjes. Licht geel van kleur maar dat licht alleen aan de fabrikant. Het is ook verkrijgbaar in blauw of paars of zelfs groen. Is bedoeld als isolatie voor daken bijvoorbeeld. Maar ik moet er wel een tijdje over slapen want het is alleen verkrijgbaar in verpakkingen van 10 platen maar wel 10 of 20 cm dik. Helaas niet per plaat te kopen. Een pak kost € 44,95. Dit materiaal krijg je als modeller nooit van je leven op zoveel oppervlakte. Misschien dat ik het ga kopen of dat ik een andere oplossing vind want een verpakking is gewoon teveel materiaal voor mij. Dit is ook denk ik wel het Styrodur materiaal wat Jordic bedoelde.
 
@homeghost, ga gewoon naar een bouwwerf dan heb je het gratis.
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan