Hoofdsponsor

1/35 Panzer III Ausf N [DONE]

Status
Niet open voor verdere reacties.

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
1.952
Goedemiddag Beste Kijkers !

Na de schoorsteen en de ZiS 30 wordt dit de derde speler op mijn diorama Festung Stalingrad.

Eerst een woordje geschiedenis. (Met eigen woorden vertaald uit de Tamiya handleiding.)

In de eerste oorlogsjaren vormde de Panzer III de ruggegraat van het Duitse leger en nam actief deel aan de Blitzkrieg-tactiek.
Gedurende Operatie Barbarossa, de inval in de Sovjetunie, kwamen zijn zwakke punten naar boven toen hij tegenover de T34 en KV1 kwam te staan : zijn lichte bewapening en te dunne pantser. De beperkingen in de grootte van de Panzer III maakten dat deze tank niet kon worden uitgerust met een kanon zwaarder als de 50 mm lang. Terzelfdertijd werden de Pz IV en de Sturmgeschutz III uitgerust met het sterkere 75 mm lange loop, welke krachtiger zijn tegen de Sovjet tanks. De oude 75 mm kanonnnen (kort) kwamen vrij ten behoeve van de Panzer III, welke hierdoor degradeerde tot 'mittlere' Panzerkampfwagen ter ondersteuning van de infanterie.
De Pz IV en V (Panther) namen de rol van aanvalstank over.
De PzKpfw III Ausf N was de laatste grote serie Pz III die gedurende 1942 in produktie werd genomen. Vanaf de lente van 1943 werden extra pantserplaten van 5 mm aangebracht aan het front van het chassis en de toren.
In totaal werden 663 PzKpfw III Ausf J, L en M omgebouwd tot Pz III N tussen juni 1942 en augustus 1943, gedurende 1944 37 andere vanaf oudere types Pz III.
Ze werden ingezet als infanterie ondersteuning en als 'soutien' (wordt dit vertaald als BH ?) van de zware Tiger tank.
Ze dienden op alle fronten tot het einde van de oorlog.

Betreffende de kit :

attachment.jpg

De boxart.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

De inhoud van de kit. Een metalen loop en een fretje PE met rooster zijn in de kit voorzien. Tevens is er keuze tussen een drietal poses van tankcommandant.

Het zou een OOTB project worden, enkel Friuls zou ik aanschaffen want die zwarte toestanden die Tamiya tracks noemt kunnen mij niet bekoren.

Alhoewel, misschien PE spatborden, dat toont altijd mooier en eleganter, vooral als je wat vervormingen aanbrengt ten gevolge van het slagveld...

En dus bestelde ik dit :

attachment.jpg

PE spatborden, althans dat suggereert de foto.

attachment.jpg

Voor de metalfans : dit is de inhoud. Niks geen spatborden ! Ik heb me vergist in de nummering. Dit wordt nogal verwarrend weergegeven door Voyager. Eén foto telt voor soms vier verschillende sets. Dus deze kit is een update voor de bovenbouw en de toren. Kisten, sloten, haken, update voor de krik, roosters voor de achterzijde, rookpotten achter de uitlaat,... en resin ogen voor de sleepkabels.

Inmiddels zijn de PE spatborden opnieuw besteld, hopelijk het juiste nummer.

En dus zal deze Panzer rijkelijk overladen worden met PE...

Groeten Rik
 
Succes met de bouw van deze knappe Panzer ;)
 
Zo te zien heeft Tamiya er een verbetert model van uitgebracht en ja, die tracks, daar moet Tamiya idd toch wel eens werk van maken..
En die PE van Voyager is schitterend, heb er onlangs ééntje toegekregen voor de GMC... ik werd er even stil van, zo mooi!
 
Dit wordt alweer een model om in de gaten te houden. Ik volg je op de hielen ;)
 
@PeiperJ : wordt binnenkort aangevat...

@Walesha : dit vergat ik te vermelden, deze kit is op basis van hun kit over de Pz III Ausf L, die ook nog niet zo oud is. Een paar nieuwe fretjes met de onderdelen specifiek voor de Ausf N werden bijgevoegd, als ook de PE en de alu loop. Voyager levert, inderdaad mooie produkten.

@Beyond : ge moogt volgen, maar er niet op trappen, hé ! ^^ (de hielen).

Groeten Rik
 
weer een om mee te volgen, ben eens benieuwd naar het PE werk... :D
 
Ja Rik jongen, het zweet breekt bij mij al uit door het zien van al die PE....

Daar waag ik me toch voorlopig nog niet aan ze, hier en daar een klein stukje, maar dit? :/

Allez mannen, schuif op en maak wat plaats aub :P
 
heb er onlangs ééntje toegekregen voor de GMC... ik werd er even stil van, zo mooi!

Das zeker maar als je een stuk plooit probeer het van de eerste keer juist te doen want plooien ,terugplooien wegens niet te juist en weer in vorm plooien heb je al kans dat je 2 stukken hebt.
Mooi panzertje !
 
... maar als je een stuk plooit probeer het van de eerste keer juist te doen want plooien ,terugplooien wegens niet te juist en weer in vorm plooien heb je al kans dat je 2 stukken hebt.
Dat gebeurt niet alleen met PE hoor, sommige andere metalen kan je ook niet terugplooien zonder te beschadigen, maar ja, ge moet natuurlijk wel weten waar ge mee bezig bent hé!
 
Wordt een interessant tankje met al dat metaal. Ik volg je op de voet (op gepaste afstand).

Ze werden ingezet als infanterie ondersteuning en als 'soutien' (wordt dit vertaald als BH ?) van de zware Tiger tank.
Waarschijnlijk bedoelen ze met 'soutien' ook ondersteuning, doet een BH ten slotte ook.

Peter
 
Wordt een interessant tankje met al dat metaal. Ik volg je op de voet (op gepaste afstand).
Waarschijnlijk bedoelen ze met 'soutien' ook ondersteuning, doet een BH ten slotte ook.

Peter
Even opgezocht: Soutien:

- 1

Soutien
Let op: Spelling van 1858 Fr., steun, bijstand, ondersteuning; ook een middel ter opstijving van vrouwentooisel
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10608

- 2

Soutien
[Mil. Woordenboek, spelling van 1861 ``Soutien``] Ondersteuningstroep van eene tirailleurlinie, van de voorpostenketen. Zie Formatiën, Veiligheidsdienst
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/land016mili01_01/land016mili01_01_0020.htm

- 3

Soutien
1) Baleintje 2) Kledingstuk of schoeisel 3) Stevig gaas
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/SOUTIEN/1
 
Dat gebeurt niet alleen met PE hoor, sommige andere metalen kan je ook niet terugplooien zonder te beschadigen, maar ja, ge moet natuurlijk wel weten waar ge mee bezig bent hé!

Voyager is merkelijk fragieler dan andere merken, los van de ervaring die je hebt met pe. En als onze Famo het ook al zegt...da's toch wel een specialist denk ik.
 
@Kevin : zet er U gerust bij, plaats genoeg !

@Tom : zweten doe ik soms ook, vooral als het zeer klein gepriegel is. Maar de aanhouder wint !

@Famo : als je iets verkeerd plooit, kun je beter eerst je onderdeel eens voorzichtig gloeien. Zo is het metaal terug zacht en kun je het nogmaals plooien zonder gevaar dat het breekt. Het 'panzertje', zoals je het noemt, is eens een 'ordinaire' kit, na al die specialekes die de laatste tijd hier de revue passeren. :)

@Makamba & Walesha : bedankt voor de uitleg over het woordje 'soutien', maar 'k vind het wel grappig dat er reactie kwam. Om niet te moeten zeggen : GOTCHA !

@GUnit : ik wil U ietwat corrigeren : Voyager is fijner qua PE, maar niet noodzakelijk fragieler. Ik ben ook bezig met een set van Lion Roar, dat is toch heel wat delicater om mee te werken. Maar toch bedankt voor Uw reply.

Groeten Rik
 
Wat Voyager betreft, ik was ook verbaasd... ik moest eens twee kijken of het wel metaal was... veel dunner dan de gebruikelijke PE van bvb Verlinden, Eduard en Aber en heel fijn uitgesneden.
De meeste van die mooie dingen komen uit het voormalige oostblok... ik vraag me soms waar die zo'n 30 jaar geleden zaten??? :unsure:
 
tja das waar een Pz III is eigenlijk een ordinair exemplaar ,maar toch vind ik het één van de mooiere stukken die rondgereden hebben.
Nu de mensen die mij kennen weten dat ik een zwak heb voor de Jerry's hun Pz's uit WW II en dat is louter persoonlijk. Die Pz's hebben iets.
Anderen hebben het dan weer voor russen, yanks of tommy's. Elk zijn goesting en dat is nog het beste ook !
 
Als ik zo lees wat u er gaat van maken word dit terug het volgen waard.
Opschuiven mannen, ik wil er bij op de eerste rij. Heb mijn cola en popcorn al vast.
 
veel succes met deze. benieuwd naar het jasje dat je hiervoor in gedachten hebt.
 
Ja, hallo ge moet u hier tegenwoordig nogal eens haasten wilt ge nog een goed plaatske te pakken krijgen bij een build...;):laugh:.
Ik had geluk dat er nog juist ééntje was op de voorste rij. Mooi mee aangeschoven en kan nu met volle aandacht en in alle rust mee volgen.
Alvast succes toegewenst Rik enne laat ons niet te lang wachten hé:D:D:D.

Mark
 
Ach ik ga wel achteraan zitten dan kan ik het ook goed volgen :)

Mooi setje met veel bling bling Rik.
En ik moet wel zeggen dat ik wel iets heb met die vroege panzer III en varianten op dit onderstel, niet zozeer om te bouwen maar gewoon omdat ik ze wel mooi vind om te zien :$
 
Die Pz III en IV hebben inderdaad iets, ze reden aan het begin van de oorlog en op het einde reden en vochten ze ook nog. En dan zwijgen we nog van de vele varianten en verbouwingen waartoe ze gediend hebben.
Niettegenstaande ik het de laatste tijd niet meer zo begrepen heb op tanks (tijdelijk verlies aan interesse ten voordele van wielvoertuigen) ga ik deze toch ook volgen want er staan hier nog een paar te (her)bouwen exemplaren in 72 en 35 in stock.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan