Hoofdsponsor

Anders / onbekend Spaans fregat uit 1777, "Santa Leocadia "

Zo zou het inderdaad makkellijker, om nog niet te zeggen, sneller kunnen zijn, Luc, echter deze stukjes zijn voorzien in de kit, en gezien het feit dat ze geen rechte lijn vormen (zowel horizontaal als vertikaal volgen ze de lijnen van de romp), is het vervangen door een alternatief niet zo eenvoudig.
Even ter illustratie een foto van de handleiding en van de stukjes in kwestie :

SL050.jpg

SL051.jpg

Ondertussen ben ik er ook achter gekomen, wat er precies is misgelopen. Het blijkt dan toch geen kwestie van onnauwkeurigheid geweest te zijn, maar een doodgewonen vergissing. Ik ging er tenonrechte van uit dat de rand van de verschansing samen moest vallen met het bovenste van de spantverlenginen, wat blijkbaar niet het geval was, die rand moest namelijk zo'n 2mm hoger komen.
 
Laatst bewerkt:
Kleine update...

Ik heb besloten om deze gehele verschansing te herdoen. Hiervoor moet ik echter wachten tot maandag, om de fotokopies die ik heb nogmaals te kopieren op zwaarder papier.
Dus, helaas, vandaag en morgen voorlopig geen updates.
 
Geen updates ???

Nu ja, een "downdate" kan natuurlijk wel heh :

SL052.jpg

Even wat uitleg over wat je ziet.
Zoals gezegd, ik ga dus de verschansing opnieuw doen, dus de oude moest eraf, die zat immers 2mm te laag.
Bovendien had ik in 1 m'n van m'n vorige posts al gewag gemaakt van een vroegere fout, namelijk dat de spantverlengingen een halve mm te hoog zaten, terwijl ik toch aan het slopen ben, heb ik de beslissing genomen ook die vroegere fout te herstellen.
Dus de spantverlengingen aan bakboord heb ik voorzichtig verwijderd, een halve mm ingekort, en terug geplaatst (overigens nog niet allemaal).
Een paar bange ogenblikjes gehad toen op sommige plaatsen het mooie dek beschadigd werd, maar gelukkig kon ik dit nog herstellen.
Ik denk overigens niet tot maandag te wachten, maar gewoon de bakboordverschansing als sjabloon te gebruiken om toch verder te kunnen werken.
Toen ik hieraan begon, had ik er echt geen gedacht van dat ik zo gebeten zou worden door deze vorm van modelbouw.
 
:laugh: tog raar wat een hoop geleurt papier kan teweegbrengen 8)

spijtig dat je moest beginnen slopen maar soms kan het niet anders. het ziet er anders zeer goed uit
 
spijtig dat je moest beginnen slopen maar soms kan het niet anders.

Hehe, ik zal niet ontkennen dat het toch eventjes eng was om, niet alleen de verschansing, maar ook nog eens de spantverlengingen te verwijderen, maar ondertussen ben ik toch blij dat ik het heb gedaan.
Ik weet zeker dat ik anders in een later stadium in de grote problemen zou terecht gekomen zijn (wat overigens natuurlijk nog steeds kan :ph34r: ).

Enfin, na dit oponthoud, zijn we dus weer terecht gekomen waar ik een paar dagen geleden was :

SL053.jpg
Wat bij deze foto ook opvalt is dat de verschansing dit keer toch iets netter geplaatst is, zonder golvingen en bulten.

Even een close-up van de achterste geschutspoort, waarachter ik de binnenbekleding gedryfit heb :
SL054.jpg
zoals je kunt zien, is de binnenbekleding onzichtbaar... wat betekent dat de poorten dit keer wel mooi tegenover elkaar uitgelijnd staan.
 
Ligt dit aan het papier, de ervaring of aan een andere gebruikte techniek?

Deze keer heb ik eerst de verschansing mooi op de plaats gelegd waar ze moest komen, dan een minimum aan lijm aangebracht op het achtertse spant (deze lijm een beetje verwijderd met m'n vinger), en dan zachtjes de verschansing ertegen gedrukt, pas na het drogen de volgende spant, zelfde werkwijze...
De eerste keer had ik wat meer lijm aangebracht, waardoor het papier op die plaats wat zachter werd, bovendien had ik de verschansing de eerste keer ook met klemmen vastgezet... een lesje geleerd, forceren is nooit goed, maar zeker niet met papier.
Noem het dus met andere woorden maar "ervaring" :laugh:
 
Moet -dat -maar -zien -zitten, hoor!
Mooi werk,Applaus
't is niet zomaar een bootje van papier.

Groetjes
Ward
 
tnx, Ward, voor het ogenblik heb ik nog niet verder gedaan met dit model (overigens met geen enkel model), maar spoedig zal ik wel weer "in gang schieten" (;) ) en hele dagen ermee bezig zijn. Zo ben ik nu eenmaal, een periode niets anders dan modelbouw, en dan een tijdje helemaal geen modelbouw (dan doe ik niets anders dan world of warcraft (op de server "aszune").
 
Leuk hoor, daar heb je dan collega modelbouwers voor nodig... kreeg ik vanmorgen plots een schop onder m'n kont van Pat :angry:
"bevel van Dominiek" zei ze, "je moet weer eens iets aan je modelbouw doen..."

Nu ja, dan maar weer m'n papieren bij elkaar gezocht...

Waar waren we ook alweer gebleven, oh ja, de vorige keer had ik dus een probleempje met het uitlijnen van de gunports.
Daarom heb ik de volgorde van bouwen eens omgekeerd, eerst dus de binnenwanden plaatsen (met uitgesneden gunports natuurlijk), en daarna pas de buitenwand.

De zes voorste binnenwanden zijn nu dus geplaatst, en een dryfit van de buitenwand toont dat het uitlijnen op deze manier wel kinderspel is.

SL055.jpg

SL057.jpg

En nog een overzichtje, (ondertussen is de achterste buitenwand alweer verwijderd) :
SL056.jpg

PS : Dominiek, mijn advokaat neemt nog kontakt met je op "Aanzetten tot toebrengen van slagen en verwondingen", zal het geloof ik worden :D
 
Dany,

Ik pleit "ontoerekeningsvatbaar".
Ik ben al blij dat je weer in gang schiet....

Vraagje, die binnenwanden, hoe dik is het karton dat je hiervoor gebruikt?

Op die onderste foto begint ze al echt op een schip te gelijken.... ik blijf je in de peiling houden.
 
lol, Dominiek.

Het papier zelf is 120gr, en het karton waarop het gekleefd word is 0,5 mm (verpakking van ontbijtgranen).

De masten staan er voorlopig nog los op voor de "show", bovendien, maar da's een beslissing die nog heel erg veraf ligt, weet ik nog niet helemaal zeker of ik haar al dan niet volledig zal optuigen, dit ivm beschikbare plaats (ze zal namelijk nog een grote zus krijgen, zelfde schuit, andere schaal/materiaal/bouwwijze).
Bovendien heeft het ook zo z'n charmes, zo'n schuit met enkel het onderste deel van de masten aanwezig.
 
Kijk eens de kracht van het forum werk wederom weer goed. :D

Goe dean Dominiek. :P:P

We hebben weer een mooie update te pakken. Ik blijf het schrijven, een bijzonder bouw, en ook nog eens zeer mooi.
 
zeer blij dat ge terug begonnen zijt :D

komt nu weer helemaal in orde, ben ik zeker van. doe zo verder ;)
 
Allee, ik ben blij dat jullie blij zijn :D

Als beloning voor jullie blijdschap trakteer ik met nog een kleine update, alle bulwarks van beide zijden zijn nu geplaatst, en ondertussen kan ik weer een zijkant uit beginnen snijden. Zoals ik al eerder aanhaalde, toont een dryfit nu een perfecte uitlijning van de gunports, maar dat zullen jullie dan wel zien in de volgende update...

Next generation ontbijtgranen-verpakking :
SL061.jpg
... of is het toch nog een boot ? :wub:
 
Ik blijf het mooi werk vinden,en ben ook blij dat er weer aanvullingen komen.

Ron.
 
Het spijt me jullie alweer lastig te moeten vallen met een kleine update... echt, als het te veel wordt, laat maar weten he, dan stop wel weer een paar maanden :P

Enfin (frans voor "allee waar waren we ook alweer gebleven" :wub: ), omdat ik voorheen al eens had gezaagd.... errr, gezegd dus dat je bij een volgende update zou kunnen zien dat de gunports nu wel goed uitgelijnd zijn, moet ik dat dus ook kunnen bewijzen heh, dus nog eventjes de stuurboordhuid aandgebracht om een fotootje voor de jury te kunnen voorleggen.

SL062.jpg

en
SL063.jpg

Zo, en morgen is de bakboord zijde aan de beurt, daarna ga ik over naar een aantal frutsels die op het dek moeten komen, zoals de stoof, gratings, kaapstan en dergelijke meer, om me maar bezig te kunnen houden tot ik paarden en kannons heb, want die ga ik zekers niet in papier maken, geen denken aan. Het is dan wel zo voorzien in de kit, maar het oog wil toch ook wat, zou ik zo denken.
 
Het spijt me jullie alweer lastig te moeten vallen met een kleine update... echt, als het te veel wordt, laat maar weten he, dan stop wel weer een paar maanden

We zijn er blij mee. Maar ik weet nu ook wat ons te doen staat. :laugh::laugh:

Een schop onder de kont doet wonderen. :unsure:
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan