Hoofdsponsor

"Was bringt Uns Morgen ?" [DONE]

Status
Niet open voor verdere reacties.

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
Hello,

Bedoeling is eigenlijk om een diorama te bouwen met een minimum aan kosten.
Dus zoveel mogelijk zelfbouw. Enkel een paar setjes figuurtjes werden aangeschaft. En uiteraard wat materiaal voor de afwerking, maar dit ligt op voorraad : verf, pigmentpoeders, bevlokking,...


Een eerste beeld van de bunker. Het betreft een Vf 69 Ringstand.
Deze bunker valt onder de "Tobruk's", een kleiner type bunker gebruikt als observatiepost of mitrailleurnest.
Mijn model is een dubbele Ringstand, met mogelijkheid voor het plaatsen van een MG of te gebruiken als observatiepost, ernaast kan een mortier geplaatst worden.
Aan de binnenzijde zijn de verschillende kamertjes reeds te zien : de observatiepost, een plaats voor het mortier, een munitiekamer en de inkom. Vooraan, de hoek zeg maar, moet nog een stuk wand geplaatst worden. Tevens komen er nog wat kleine stukjes zodat beide kamertjes achthoekig worden.


Zicht op de bovenzijde : links de opening voor het plaatsen van een mitrailleur, rechts voor het mortier. De beide ringen zijn met een klokzaag uit een stukje MDF (7 mm) en een stukje triplex van 5 mm gezaagd. Later moet dit uitgevlakt worden naar het dak.


De laatste foto met zicht op de ingang, deze is slechts anderhalve meter hoog.
De potloodlijntjes links duiden aan waar het dak moet afgeschuind worden. Rechts, boven de ingang, komt een opstand. De rechterzijde zal overlopen in het landschap, met grassen erop.

Bij het bepalen van de afmetingen voor deze bunker heb ik mij laten leiden door volgende formidabele site : http://www.strijdbewijs.nl/hinder/bunkers.htm

Groeten Rik
 
Laatst bewerkt door een moderator:

mad ice

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 jan 2010
Berichten
461
Nice work!! Rik heb je al eens "regelbau" of "regelbau bunker" ingetypt op google?
 

Danny_Jeurissen

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 aug 2010
Berichten
4.735
Zeer interessant topic zeker voor de jonge mensen die niet al te veel butget hebben en toch op een goed koope mannier een mooi dio kunnen samen stellen,knap Rik...;)
 

Famo

Well-known member
Registered
Lid geworden
23 jul 2009
Berichten
2.825
Een originele titel en bedoeling moet ik zeggen, zo toon je dat ge niet altijd PE en Resin toestanden nodig hebt. (zegt een PE -junkie ;) )

Nu wil ik je toch iets vragen en waarschuwen Rik.
Ga je de ganse bunker aan de buitenkant uitplamuren ?
Zo ja ,geen probleem
Zo neen, opletten ! even verduidelijken . de dikte kant van de plaat (dak) zal altijd aftekenen t.o.v de muren omdat de diktekant van de dakplaat uit kops- en langshout bestaat. Als je dat schildert zonder te plamuren zal dat vroeg of laat zichtbaar zijn of worden, hoe goed je het ook opwrijft. De houtdraad in de muren zal je ook blijven zien. Dus is het aan te raden om alles te plamuren.
De naad plafond- muur moet je goed verlijmen, liefst een druppel lijm meer dan één te weing , want zulke naden durven bij multiplex nogal barsten als er vochtigheid aan te pas komt, zoals bv verf , Want deze platen bestaan uit massieve houtlaagjes en deze kunnen leven.
Zelfs om te plamuren kan je voordien misschien één of ander fijn gaasje (snelverband) over de naden heen plakken zodanig als het hout een beetje leeft en de naad barst deze opgevangen word en je plamuur niet barst.
Tis maar een tip.
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
Hello,

@Mad Ice, ik ken deze site nog niet, maar zeker eens kijken.

@Famo, bedankt voor het compliment.
Wat het plamuren betreft, dit zal zeker gebeuren, toch op alle delen die naderhand bloot blijven.
Ik heb hiervoor een eigen techniek ontwikkeld waarbij de naden tussen de planken in positief reliëf uitgetekend zijn.
De bunker wordt ingesmeerd met plamuur waarna de laag vlak wordt gestreken met een plamuurmes waarop op geregelde afstanden een driekante groef is gevijld.
Wanneer je het plamuurmes naast een rechte lat sleept heb is de tekening van rechte bekistingsplanken op je bunker.

Bij tijd en stond post ik hierover nog wel wat foto's.

Groeten Rik
 

Swaken

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 feb 2009
Berichten
3.516
Hey, :)

Haaaa, bunkers, tobrouks....:8:8:wub: we zijn er zot van, allez ik dan toch...:wub:;)
Inderdaad, iets mooi's wat je laat zien, deze staat op de Wn10 in Normandië in Les dunes de Varreville, ten noorden (ongeveer) van het momument van de vrije Fransen. Op de Nederlandse site staat de oude benummering nog van Wn101. Vanaf het gehucht Le Grand Vey (vanaf de monding van de Vire) begon men opnieuw te tellen vanaf 1, vandaar de mogelijke verwarring rond deze benummering.

Ben benieuwd naar de uitwerking ervan, ga je de buitenkant voorzien van bekistingssporen of ga je hem vlakker maken... en hoe ga je hem opzetten??
Ik weet het, veel vragen, maar wel uit sterke interesse....:wub:;)
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
Hello,

Nog even wat foto's posten.

Het betreft de figuurtjes, een zestal Fallschirmjäger die de bunker moeten bevolken.

Deze zomer was ik op vakantie in de streek van St-Mère-Eglise, we hebben er dus een dikke War-Tourism vakantie van gemaakt. :P
In Vierville, aan de kust, staat de bunker die als voorbeeld dient.

In de Cotentin waren destijds verschillende FSJ regimenten gelegerd. Ik weet niet of het authentiek is om deze personages deze bunker te laten bevolken, maar toen ik op zoek was naar een mortier voor de bunker stootte ik op een doos van Dragon, 6373, met mortier en FSJ in rust en was meteen verkocht (de doos ook).

Van de Tamiya set 35073, German Observation Group komt de onderofficier met verrekijker (figuurtje 3 van Tamiya). De broek werd aangepast met Magic Sculp waarna het parachutistenjack rond zijn dijen werd gesculpteerd.
Omdat het oorspronkelijk figuur een Y-harnas draagt met een supplementaire schouderband heb ik hieraan een typische gasmaskertas gehangen. Voor de FSJ was dit geen metalen bus, zoals voor de reguliere troepen, maar een canvas kokervormige tas. Deze is ook gemaakt uit Magic Sculp. Foto's volgen, dit figuur is bijna afgewerkt.

Het zesde figuur komt eveneens van Tamiya, German Parachuter 35012. Het staande figuur, maar in aangepaste vorm, nl zonder parachute op zijn rug. Tevens is het harnas in de lies verwijderd en de plooien van de broek gevormd met MS. In de linkerzak van zijn jack zit een steelgranaat. Hiervoor is in de zak een groef gefreesd waarin de steel past. Hierover ligt een lapje MS die de zak opnieuw weergeeft waarbij de steel duidelijk zichtbaar is door het 'textiel'.
De rechter figuur is deze van Tamiya. Zijn helm is gespoten in Humbrol 160 waarna spots olieverf Yellow Ochre en Burnt Sienna op de helm werden gezet. Deze werden dan voorzichtig ingeborsteld zodat de drie kleuren in elkaar overlopen, bij wijze van camo.


De andere twee figuren, uit de Dragon set, hebben reeds een grondlaag gekregen. Hun jack is reeds geschilderd met Humbrol 72 met een wash van H 72 en een beetje H 33 verdund met thinner. Dit is de basis voor een camouflegepatroon met H 160 en H 161.

Voor wie nood heeft aan voorbeeldmateriaal raad ik de sites aan van de kleerwinkel voor Reenactment WOII !

Groeten Rik
 

Danny_Jeurissen

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 aug 2010
Berichten
4.735
Beste Rik dit ziet er goed uit en zeer leuke figuren heb je hier uitgekozen,wat ik even mou vragen de staanders waar de figuren in vast zitten zijn deze ook zelf gemaakt...
 

Swaken

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 feb 2009
Berichten
3.516
Hey, :)

Schone 'peten' die je gebruikt. Met die exrta's erbij komt dit wel goed. ;)8)

Normaal gezien is het niet echt historisch juist om FSJ te gebruiken omdat die meer naar achteren lagen. De kusttroepen waren meer de "maag"-troepen die aldaar gelegerd waren, zij die last hadden van maag en darmtoestanden en zij die echt al te oud waren (of soms vreemden zoals ost-truppen) om het front te bevolken. Deze troepen werden meer gebruikt om de kusten te verdedigen.
Maar er is geen ene die daar wat van merkt en het kon goed zijn dat FSJ aldaar op bezoek kwamen en daar wat verbleven. Ik was er zelf ook niet bij in die tijd, dus wie zal het ons zeggen....:wub::wub::nowink:;)

Goe bezig. ;)
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
@Danny, die staanders zijn inderdaad zelf gemaakt. Ergens iets gezien op dit forum, ik dacht in de rubriek figuren. Maar dat was in hout gemaakt. Zo kwam ik op het idee om het zelf te maken in ijzer. Van een vierkante buis van 5 cm 5 cm afgezaagd. In de vier zijden een vleugelboutje van M8 met een dikteschijf.

Het is nogal aan de zware kant, ik haal de stukken er dan ook uit tijdens het schilderen, maar de staander is ideaal om de stukken te laten drogen. Voor kleinere delen, bvb een hoofd, gebruik ik een kurk met een staafje van 1 mm waarop het hoofd 'gespietst' wordt.

@Swaken, ik weet dat de FSJ in de Cotentin aanwezig waren in juni '44, ze hebben flink gevochten rond Carentan. Ik ben dezelfde mening toegedaan dat ze misschien toevallig aan de kust aanwezig waren...

Groeten Rik
 

bubblegum

Well-known member
Registered
Lid geworden
26 mrt 2009
Berichten
2.530
slim gedaan dat staandertje Rik ,,,, het is lekker simpel maar je moet er maar weer op komen ,,,
 

GUnit

Well-known member
Registered
Lid geworden
6 aug 2008
Berichten
6.714
Hola dit topic gaat ne gang zeg ! Ik kan hier gelijk een kwartier beginnen lezen ! Soit, goed bezig in elk geval, dit zal het bewijs weer eens worden dat je met goedkoop/gratis spul soms tot fantastische resultaten kan komen. Soms werden er op die ronde gaten tevens turrets gezet van buitgemaakte franse tanks.
 

Famo

Well-known member
Registered
Lid geworden
23 jul 2009
Berichten
2.825
Wauw , goe bezig zeg en een vleugje geschiedenis er bovenop. Dat heb ik graag.
 

mad ice

Well-known member
Registered
Lid geworden
14 jan 2010
Berichten
461
@ Inflandersfields: "Regelbau" is het verzamelwoord voor de uniformisering van de Duitse militaire bouwwerken. Men had verschillende types bunkers die voor verschillende doeleinden werden gebruikt. Bv een mitrailleurbunker, commandobunker,... Die uniformisering bestond erin dat alle bunkers van één bepaald type er identiek hetzelfde uitzagen. Dus dezelfde afmetingen, dikte van muren, dezelfde bekisting voor het gieten van het beton,.... Een beetje hetzelfde systeem als prefabwoningen dus. Dit was nodig om de bouw van de Atlantikwall organisatorisch een beetje vlot te laten verlopen en om wat centjes te besparen; Adolfke begon namelijk een beetje op zijn geld te zitten naarmate de oorlog vorderde. Als ik mij niet vergis was het Fritz Todt, die met zijn "Organisation Todt" belast was met de bouw van de Atlantikwall die dit systeem invoerde. Hij werd later opgevolgd door Albert Speer.
 

ISOLA2

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 sep 2008
Berichten
1.402
Vind dit knap, michien een idee om een topic low buget te openen ^^, heb zo nog wel een paar ideeen uit de oude doos
 

Swaken

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 feb 2009
Berichten
3.516
Hey, :$

Inderdaad Mad Ice, klopt, onzen Fritz was tot 1942 de drijvende kracht. Den Fritz stierf in 1942 en werd dus opgevolgd dor Speer. De 'OT' was inderdaad de drijvende kracht achter de bouw van de Atlantikwall, maar meestal voor Kriegsmarine en Luftwaffe. Meestal gebeurde de bouw van bunkers voor het Heer door de pioniere zelf (genietroepen van het landleger). De bouw van de Atlantikwall ging zelfs door terwijl de Geallieerde legers al geland waren.

Het programma van de regelbau-bunkers is maar begonnen vanaf driekwart van 1942 omdat dan de goedkeuring kwam van de dolf. Voor 1942 gebruikten men de bouwprogramma's van de west-wall types zijnde de 100-reeks, 500-reeks en natuurlijk de Vf types niet vergeten.
Zoals je zegt Mad Ice wist men juist hoeveel beton, hout, staal enz.. nodig had om zo'n bunker te bouwen. De bedoeling van dit 'standaard' programma was ook omdat men gemakkelijker op kaart de bunkers kon plaatsen zodat ze optimaal stonden voor hun gebruik.
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
Hello,

@ Mad Ice : heel interessant wat je daar vertelt, maar ik was daarvan al op de hoogte. Het is zelfs zo dat de typenummering van regelbau-bunkers begint met een R. Maar er waren ook andere types. Google maar eens naar L410, je vindt er een pracht van een Regelbau bunker voorzien voor Flak-geschut, bvb de vierling.
'k Heb daar zo al een klein ideetje over voor een dio....
L-type bunkers waren bemand door de Luftwaffe. Zelfs de marine had haar bunkers aan de Atlantik-wall. Zo heb ik deze zomer een pracht van een boekje gekocht over de bunkers van St-Marcouf. Op enkele km van dit gehucht was de batterij van Crisbecq met 21 cm kanonnen, bemand door het Heer. Enkele km meer landinwaarts, bij het dorpje Azeville waren een viertal 15 cm geschut-bunkers in dienst van de marine (Marine-Küsten-Batterie). Dit is trouwens een pracht van een site, ik raad het iedereen aan die Utah-beach wil bezoeken. De bunkers zijn nog te bezoeken via de oorspronkelijke tunnels die ze verbonden.
Met een audio-apparaat krijg je een rondleiding in je eigen taal.

Nog even een update van de bunker :Hier een totaaloverzicht van de onderkant van de bunker. Ik heb beginnen bouwen aan de bunker vanaf het dak. Zo werk je altijd in het droge, zelfs als het regent :D:D:D:D
De ware reden is dat de vloer in drie verschillende etages ligt, werken vanaf het dak is eenvoudiger, het plafond is overal hetzelfde.
By the way, de bunker van Eperlecques, in het departement du Nord, bij St Omer, heeft een dak van 7 m dik. Dit werd eerst gegoten, waarna het met hydraulische kriks werd omhooggeheven om de muren te gieten.

Als laatste heb ik de kleine stukjes erin gelijmd.
Voor wie aan deze topic een voorbeeld wil nemen, een kleine waarschuwing :
Alle delen zijn gezaagd met de afkortzaag (elektrische cirkelzaag op statief). Voor de kleinste stukjes kun je beter een duwhoutje gebruiken. Dit is simpel een stuk afvalhout waarmee je het te zagen deel vasthoudt. Ik wil niet dat iemand die zijn vingers afzaagt tegen de dokter zegt dat hij op het forum gelezen heeft dat het zo moet.:dry:Hier een detail van het mortiergedeelte. In het achterste paneel is een vierkant uitgezaagd, hier werd munitie gestockeerd.Intussen heeft de binnenkant reeds een grondlaag gekregen. Grijs, is een perfecte basis voor het schilderen in betontinten.
De vloer is ook gemaakt, foto's volgen nog. Momenteel is de vloer, pas gelijmd, nog aan het drogen.

Nu zal ik nog wat verder werken aan de camo-jack van de FSJ.

Groeten Rik
 

Swaken

Well-known member
Registered
Lid geworden
8 feb 2009
Berichten
3.516
Hey, :)

Ik kijk er naar uit, naar die dubbele tobrouk.
Zo te zien ben je al goed opgeschoten. Ben benieuwd naar de setting...;)
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
@ Swaken : de bunker in Vierville staat in de duinen, dus de setting wordt ook iets in de duinen.

Waarschijnlijk wordt het iets met een loopgraaf bij, want de German Observer van Tamiya staat voorovergebogen met zijn linkerarm rustend op zijn linkerknie. Hem plaatsen in de bunker wordt moeilijk vrees ik. Daarom zou ik een pose zoeken naast de bunker.

De vloerplaat is gemaakt en al in de grondverf gezet. Foto's heb ik al gemaakt, maar blijkbaar kunnen we vandaag niks uploaden. Ik hou ze jullie tegoed.

Groeten Rik
 

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
2.085
Hello,

't Werkt weer. Blijkbaar hebben de moderators wat aan de site gewerkt. Gisteren kon je niks uploaden, vanmorgen was er al helemaal niks te doen op 't forum.

Maar terug wat foto's :Hier is de vloerplaat samengelijmd.
Hij bestaat uit verschillende restjes hout die ineen gepast werden en daarna verlijmd.Op de plaatsen waar de vloer vrij blijft is wat grijze grondverf gespoten. Een paar plaatsen zijn zelfs nog nat.Ook aan de figuren heb ik wat verder gewerkt. Bij de kleerwinkel voor reenactment heb ik een afbeelding gehaald van een "Fallschirmjager jumps smocks in the Tan and Water camouflage pattern".
Deze behoort tot de tweede uitvoering van het parachutisten-jack en is in tegenstelling van het camouflagepatroon dat we kennen van de zeltbahn niet strak afgelijnd.
De groene en bruine camo vlekken vloeien over in elkaar en de onderlaag.

Na de voorbereidende grondlaag (H72) voldoende te laten drogen, ben ik begonnen met de groene camo : Humbrol 160. Slechts kleine delen per keer worden afgewerkt : bvb een dij. Wanneer de verf niet meer glanst (dus aan het drogen) worden de randen 'gesoftend' met hetzelfde penseel als waarmee we schilderen, gereinigd en vochtig gehouden met thinner. Dep het teveel aan thinner af op een droge doek, en wrijf de randen open zodat deze openvloeien.
Nu kun je op twee manieren verder : openwrijven zodat de vlek groter wordt of dichtwrijven zodat de vlek kleiner wordt.
We moeten uiteraard vermijden dat de camo één grote groezelige vlek wordt.
Nadat een deel is afgewerkt kunnen we verder met een volgende.
Het ganse proces om het jack van één figuur aldus te schilderen duurt vlug anderhalf uur ! Nadat de groene kleur 24 uur heeft kunnen drogen doen we hetzelfde met het bruin : Humbrol 161. Dit zijn kleinere dotten, we kunnen dus alle vlekken op het jack zetten en ze allemaal achtereen softenen.
Volgende stappen (nog uit te voeren) zijn het aanbrengen van de fijne lijntjes en een wash. (wordt vervolgd :wub:)

Groeten Rik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan