• Het is weer mogelijk het forum als VIP te steunen! Zie hier.
  • Dag Bezoeker, op 18 mei 2024 vindt de volgende forummeeting plaats. Klik hier om je aan te melden.

Hoofdsponsor

Billing boats Friese Tjalk.

ERVARING
40 jaar
BOUWWIJZE
Out of the box, met mogelijk toevoeging van een aantal scratch details.
BOUWBUDGET
€ 200
BOUWSTATUS
Work in progress.
COMMENTAREN
Alle commentaar en advies is meer dan welkom.
Ik denk eerder dat de ketting net als bij de grote zussen er voor zorgt dat het roer niet naar de dieperik zinkt mocht het uit zijn hengsels gelicht worden bij een storm of het aan de grond lopen. De takel die er aanzit zal dan dienen om alles terug te lichten en het roer terug op zijn plaats te hangen. Maar als je het zeker wil weten ga je het aan een kapitein van zulk scheepje moeten vragen. :)
 
Ik zie dat je de foto al hebt gevonden maar hier de link voor de mensen die er meer over willen weten.
 
botenbouwers, volg altijd vol bewondering al ga ik er mij nooit meer aan wagen.
Prachtig om volgen.
 
Dit topic ben ik al een paar keer binnengewandeld via de iPhone. Nu dan maar 's reageren.

Vakmanschap hier..! Je ontwikkelt je zo langzamerhand tot een gespecialiseerde (schaal-) scheepsbouwer. Het ligt je wel, is te zien.
 
I don’t know much about building wooden boats but find this quite pleasant to watch, and a great result, it’s looking great.
 
Goede avond beste kijkers,

Het is alweer een tijdje geleden en intussen is de Tjalk afgewerkt. Helaas nog geen tijd gehad om het verslag verder aan te vullen, dus bij deze de vorderingen:

Ankers. De kit van Billing voorziet helaas niet in ankers, hoewel de Tjalk wel degelijk ankers had.
Dus 2 aftermarket ankers besteld en deze geïnstalleerd:Vervolgens de installatie van de mast:En vervolgens een totaal nieuwe uitdaging. De zeilen. In de kit bevindt zich een rol zeildoek en volgens de instructies dient er met een potlood een patroon van strepen getekend te worden. Daarna dienen de zeilen uitgeknipt te worden en aan de mast bevestigd.

Dit leek me een erg beperkte, alsook niet erg realistische manier om de zeilen uit te werken voor dit model. Dus een bezoekje gebracht aan mediamarkt en een naaimachine aangeschaft. Dit was voor mij een totaal nieuwe uitdaging want de werking van een naaimachine was mij totaal vreemd tot op de dag van vandaag. Maar goed, als men resultaat wil bereiken moet men bereid zijn om nieuwe dingen uit te proberen en aan te leren.

Het heeft toch enige moeite gekost om vriendschap te sluiten met dit toestel, en na meerdere pogingen, waarbij meermaals een kluwen ontstond van garendraad, die ik vervolgens minutieus uit het vastgelopen toestel moest verwijderen, is het dan toch gelukt.

We gaan als volgt te werk:
- Op het zeildoek tekenen we de vorm van het zeil af alsook de dwarse lijnen.
- Vervolgens stikken we de buitenrand met een brede steek, deze rand moet stevig zijn.
- De dwarse lijnen worden met een enkele steek gestikt.
- Eenmaal dit klaar, wordt de zij-rand van de zeilen met houtlijm ingewreven and laten we dit drogen. Dit creert een sterke rand die we nadien kunnen afknippen zonder dat het zeildoek gaat rafelen.
- En als laatste wordt een touw aan de rand van het zeil genaaid met een bevstigingslus aan de hoeken.
Zo, dat was het voorlopig. Afwerking en finale foto's volgen in een laaste post.

Groet, Dirk
 
Knappe presentatie en foto's wat veel duidelijk maakt.
Kunnen werken met naaimachine heeft zo zijn voordelen en resultaat is heel mooi.
 
Wordt een knap bootje.
Staat ook lekker in zen kleurtje.
 
dat is nog eens een up-date :) Heb je mooi voor elkaar gekregen.succes met de laatste onderdeelen op hun plaats te krijgen.
 
Je hebt jouw tak van de hobby wel gevonden he... blijkbaar voel je je goed op je gemak in de houten botenwereld.

De nieuwe update geeft wel blijk van toewijding. De naaisteken zijn goed gelukt, ik weet inmiddels uit ervaring dat dat niet altijd even vanzelfsprekend is. Schitterend project getuigend van veel liefde, ik ben benieuwd naar de ongetwijfeld glorieuze eindfoto's.
 
Inderdaad @Roy vd M. , ik moet toegeven dat houten model boten / schepen mij erg aanspreken. Het is uitdagend en het eindresultaat kan vaak ook gebruikt worden om decoratief uit te stallen. Dat wil daarom niet zeggen dat er geen andere ijzers in het vuur liggen. Figuren zijn zeker ook nog onderdeel van mijn interessegebied en als ik zo naar mijn 'stash' kijk..... Autos, moto's, militair WWII, vliegend (modern 1/32), dan heb ik binnen 4 jaar (waarop ik normaliter mijn pensioen kan aanvatten) geen enkele dag verveling in het vooruitzicht.
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan