Hoofdsponsor

1/60 ***OcCre - Cazador Jabeque / Xebec 1750***[FINISHED]

ERVARING
gevorderd
BOUWWIJZE
Deels scratchbouw
BOUWBUDGET
nvt
BOUWSTATUS
Afgerond
COMMENTAREN
*
Leerrijk wat de uitleg betreft en een heel mooi resultaat weer.
 
Goede tactiek om de roedes te buigen, moet ik onthouden, kan misschien van pas komen bij het maken van frames.
 
Zeer mooi werk Ptèr, ik herinner me nog vaag je eerste bootje (op Brouwers), en hoewel dat er toen ook al heel erg goed uitzag verbleekt het toch met dit werk.
Ook je San Juan Nepomuceno was van hoogstaande kwaliteit. (Gebruik je overigens nog steeds katana's om pakjes te openen ?)
 
Mooi ambachtelijk werk weer.

Dank je Roy, ambachtelijk is het zeker.

Leerrijk wat de uitleg betreft en een heel mooi resultaat weer.

Dank Pascal!

Goede tactiek om de roedes te buigen, moet ik onthouden, kan misschien van pas komen bij het maken van frames.

Ik heb er een tijdje over moeten nadenken hoe ik het moest maken. Uiteindelijk voor deze variant gekozen. Er zullen ongetwijfeld betere manieren zijn.

Zeer mooi werk Ptèr, ik herinner me nog vaag je eerste bootje (op Brouwers), en hoewel dat er toen ook al heel erg goed uitzag verbleekt het toch met dit werk.
Ook je San Juan Nepomuceno was van hoogstaande kwaliteit. (Gebruik je overigens nog steeds katana's om pakjes te openen ?)

Hoi Dan, mijn eerste bootje op Brouwers dat is wel eventjes geleden, 2005! Het was een Baltimore schoener Albatros uit 1840. Een kit van het merk Constructo. Het was een leerzaam eerste bootje voor mij die ik in slechts 5 weken in elkaar gezet had.
Sinds ik kinderen heb staat het zwaard veilig opgeborgen. Dat jij dat nog weet? Ik kreeg een pakketje met houten latten van Artesania Latina toegestuurd, daar ik te weinig had voor de rompbeplanking van de San Juan Nepomuceno.

1684134277657.png

1684134045851.png

Ik heb even in mijn archief moeten zoeken..... :rolleyes:

1684134663457.png

1684134738683.png

Goed, weer even wat "oude koeien" uit de spreekwoordelijke sloot gehaald. Bedankt Dan! :ROFLMAO:
Gek genoeg heb ik San Juan Nepomuceno nooit afgemaakt en staat ze nog onafgemaakt op de kast. Ik ben toen ook een tijd gestopt i.v.m. werk / carierre / gezin. De microbe bleef toch aandringen. In plaats van een mooie ruimte voor modelbouw te hebben, heb ik toen geprobeerd om een projectje aan de keukentafel te beginnen. Dit was een experiment met Santa Maria. Het ging wonderwel prima met eenvoudige gereedschappen. Toen heb ik besloten het voortaan zo te doen en te bouwen aan de tafel in de living of keuken. Zo ben ik toch dicht bij mijn gezin (3 jonge kinderen) en kan ik ook nog wat bouwen. Door nadien alles weer te kuisen blijft de vrouw ook gelukkig. :-p:cool:
 
Laatst bewerkt:
Toen heb ik besloten het voortaan zo te doen en te bouwen aan de tafel in de living of keuken. Zo ben ik toch dicht bij mijn gezin (3 jonge kinderen) en kan ik ook nog wat bouwen. Door nadien alles weer te kuisen blijft de vrouw ook gelukkig. :-p:cool:
En ik maar denken dat je prachtige werk het resultaat is van bijna 100 jaar ervaring... wat een vooroordeel hé... Kijk uit naar het vervolg.
 
Het maken van de zeilen

Hallo allemaal.
Ik heb even wat tijd nodig gehad om de zeilen te maken. Ik ben nog niet klaar met die dingen, maar het machinale deel is nu wel gereed. De zeilen zijn gemaakt van een dunne stof die lichtjes elastisch is. In deze update laat ik zien hoe ik de zeilen gemaakt heb. De grootste uitdaging was het maken van een geschikte zoom. Dit is dus niet een zoom die aan de rand is omgeslagen, maar een losse zoom die aangezet is en aan beide kanten zichtbaar is.

Zoals altijd begin ik met een tekening. Dit heb ik per zeil gedaan.

photo 582392


De tekening is precies op schaal en met de roede erbij geeft het een beeld hoe dit eruit gaat zien...Ik heb de bolling van het zeil ingetekend en zo zal ik deze ook op het doek overnemen. Dit zorgt ervoor dat het zeil goed de wind kan vangen.

photo 582393


Uiteindelijk zet ik de lijnen uit op het doek en met behulp van een naaimachine worden de lijnen genaaid.

photo 582391


photo 581590


Dan de zoom of omslag. Deze wordt van een los stuk doek gemaakt. Ik heb meerdere lijnen getekend en langs deze lijnen wordt de zoom gevouwen.

photo 582394


photo 582396


Als de zoom gevouwen is, dan wordt deze om de rand van het zeil gezet en vastgenaaid met de naaimachine....

photo 582395


Hierna worden de zeilen verouderd met behulp van verdunde vloeibare bitumen. Met behulp van Terpentine kan ik de kleurhoogte bepalen en dit meng ik in een potje.
De zeilen dompel ik simpelweg onder en leg deze daarna te drogen. De bitumen heeft een sterke geur, dus dit doe ik bij voorkeur buiten anders ruikt het hele huis naar een scheepswerf .

photo 582397


photo 582398


photo 582399


Het resultaat nadat het droog is...

photo 582402


De zeilen zijn nu klaar om verder afgewerkt te worden. Aan de rand van ieder zeil wordt een zogeheten lijkentouw of lijk gezet. Dit is een zoomtouw dat ter versteviging tegen de rand van de zoom wordt genaaid. Dit is een secuur werkje en kan alleen met de hand worden gedaan. Naald en draad dus! Ik zet het touw met een steek door de zoom en door het lijkentouw vast.

photo 582401


photo 582400


Op onderstaande foto is te zien dat ik een lus gemaakt heb op de punt van het zeil. Deze lus hoort verstevigd te zijn door het touw te omwikkelen. Dit was ik vergeten. Door dit achteraf te doen is het wat meer werk maar toch is het gelukt.

photo 582404


photo 582412


Tot zo ver deze update,

Voorlopig ben ik nog wel even zoet met naald en draad....

groet,
Peter
 
Ok, Pter hier verlies je me volledig, vraag me om een vliegtuigje te besturen (enkele motor), no probem, vraag me om uit een vliegtuig te springen met een parachute, no problem, vraag me om een zeilboot te besturen, no problem... maar vraag me niet om een stikmachine (zoals we die dingen in België noemen) te bedienen want dat komt echt niet goed, de draden spuiten er langs alle kanten uit.

PS : ik wist ook niet dat terpentine en white spirit hetzelfde zijn.
 
Ja Pjèr nu heb je de gele trui hoor.
Kan maar niet genoeg krijgen hoe je dit zeil aanpakt en zit hier met veel respect naar te kijken.
kwalitatief sterk werk over heel de lijn en weet op den duur niet meer wat schrijven.sdfkkjskng

 
Een modelbouwer moet toch op alle gebieden thuis zijn hé....
En inderdaad niet zo makkelijk als het lijkt, heb ooit een trouwkleed gemaakt voor een tv programma, en weet dus waarover ik praat :winking:
Knappe prestatie hoor!
 
Het maken van de zeilen - deel 2

Hallo iedereen,

Als eerste allen bedankt voor jullie reacties. Het wordt zeer gewaardeerd.
In deze update ga ik verder met de fabricage van de zeilen. Na mijn vorige update heb ik besloten om eerst het lijkentouw te kleuren met bitumen. Dit zorgt voor meer contrast en het bleek een gebruik te zijn dat het lijkentouw donker van de teer was. Wellicht werd dit niet altijd zo gedaan, maar ik vind het persoonlijk ook mooier.

Goed, dat te hebben gezegd neem ik jullie mee in het proces waarbij ik een van de lussen op de hoeken van het zeil heb gemaakt en tevens laat ik zien hoe ik deze lussen versterk door het lijk daar te omwikkelen met draad ter versteviging. Ook dit draad heb ik met bitumen donker gemaakt. Je ziet op de eerste foto dat het eerst beige kleurig draad is en daarna donker nadat het behandeld is met bitumen. Hierdoor blijft het allemaal dezelfde kleurhoogte.

[IMG]


[IMG]


[IMG]


[IMG]


Nu is het lijkentouw / lijk volledig aangezet aan het zeil. Het laatste dat nog gemaakt moet worden zijn de reeflijnen. Deze zijn aan beide kanten van het zeil aanwezig en daarmee kan het zeil op verschillende manieren worden opgebonden. Ook hierbij heb ik ervoor gekozen om deze een donkere contrastkleur te geven.

[IMG]


[IMG]


[IMG]


En dan het Fokkenzeil volledig gereed....One down, two to go!

[IMG]


Beankt voor de reactie en likes en tot de volgende update,
Peter
 
Mooie werken dat er uitgevoerd worden in het naaiatelier :winking:
De verschillende kleuren van touw geven toch een mooi contrast waardoor deze mooi tot hun recht komen.
 
Ik vind dit echt torenhoog niveau. Heb nog nooit zo een mooie houtbouw gezien en dat meen ik echt.
 
Upper & Lower Foremast Ramshead block

Hallo allemaal,

Er is weer het e.e.a. aan werk verricht op de werf. Ik ben begonnen aan de blokken die de roedes van de Fokkenmast takelt. Deze blokken zijn groot en de last wordt verdeeld over flink wat schijven. In het Engels worden deze blokken Ramshead blocks genoemd, in het Nederlands kom ik alleen maar de term vioolblok tegen.
Voor dit schip is er per mast een bovenblok en onderblok (Upper & Lower). Ik kan de standaard multiplex dingen van de bouwdoos gebruiken, maar die vond ik niet echt passen bij het geheel dat tot nu toe gemaakt is.....dus ik zal ze moeten scratchen. Dat laatste op deze schaal waarbij alles ook daadwerkelijk werkt.....tja....dat waren een paar hoofdbrekers.
Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een sandwich constructie die in de houtbouw ook wel lamineren wordt genoemd. je lijmt een aantal lagen tegen elkaar zoals ook met multiplex wordt gedaan echter, nu volledig uit noten gemaakt met een iets andere vormgeving.

Het begint met een tekening op schaal....De maatvoering op deze schaal zorgt voor wat uitdagingen. Ik moet werken met 0,5mm dunne latjes en 0,8mm voor de schijven.
De schijven zijn 6mm en 4,5mm in diameter.

[IMG]


Upper block
0,5mm had ik nog op voorraad liggen, dit is een standaard fineer dikte. 0,8mm niet en die heb ik dus op mijn zaagtafel gezaagd. Daarna de latten op maat gemaakt met een lattensnijder.

[IMG]


Op onderstaande foto de onderdeeltjes die samengevoegd gaan worden....

[IMG]


Meten, aftekenen en lijmen.....

[IMG]


Vervolgens alle laagjes samenvoegen en verlijmen tot een blok.

[IMG]


Het blok wordt vervolgens in model gemaakt en de doorvoer voor de kabels, asjes voor de schijven worden gemaakt.

[IMG]


[IMG]



Lower block
Het proces om het onderste blok te maken is precies hetzelfde. De vorm gaf nog wel wat uitdagingen. De bovenkant heeft een overhang waardoor later de touwen doorgevoerd worden.
Dit had ik nog niet eerder gezien.

[IMG]


[IMG]


Beide blokken onder elkaar en de bouwdoos variant ernaast.

[IMG]


[IMG]


Nog even een idee van de grootte in vergelijk met mijn wijsvinger...

[IMG]


[IMG]


En dat was het voor deze update. Wel fijn om weer even met hout in de weer te zijn geweest na al dat naai en touwwerk....

groet,
Peter
 
Peter dees is toch echt boven natuurlijk hoe jij het hier brengt , ik krijg steeds een droge mond als ik dit volg
Wondermooi , en knap gedaan
Marc
 
Wind in de zeilen

Een kleine update en experiment tussendoor. Ik wilde graag de zeilen bol laten staan alsof the wind erin staat. Dit kun je doen door gebruik te maken van verdunde houtlijm en het zeil insmeren. Een nadeel van deze methode vind ik persoonlijk, is dat de zeilen erg hard worden. Ik heb gezocht naar en gekozen voor een andere oplossing, namelijk aardappelzetmeel! (experimenteren en nieuwe dingen uitproberen is leuk)
Door aardappelzetmeel op te lossen in heet / kokend water, onstaat een doorzichtige emulsie / dunne gelei die ik over het gemaakte zeil gesmeerd heb. Door deze een nachtje te laten drogen met wat gewicht erop, is de bolle vorm erin gaan staan. Een voordeel van dit t.o.v. houtlijm is dat het zeildoek niet kei hard wordt maar meer leerachtig en wel zijn vorm behoudt. Het is lastig uitleggen maar ik kan dus het zeildoek nog gewoon bewegen, plooien etc.

[IMG]


[IMG]


[IMG]


[IMG]


Omdat ik gisteren ook nog eens jarig was, ben ik door mijn vrouw getrakteerd op een verfset van Vallejo met opslagrek. Dit heb ik nodig voor een volgend project....

[IMG]


groet,
Peter
 
Die vouw is de steun om het zeil bol te houden vermoed ik.
Hoop toch dat die vouw (knik) niet blijft en later strak komt.
Maar wat een prachtig idee om die zeilen bol te zetten, wat een boeiend geheel gaat geven bovenop dit prachtige wek.
 
Bolle zeilen zullen "leven" brengen in het geheel, met of zonder bemanning.
 
Prachtig effect met de zeilen.
Komt er dan ook een bemanning op het schip?
Of zal het een varend spookschip worden? :winking:
 
Die vouw is de steun om het zeil bol te houden vermoed ik.
Hoop toch dat die vouw (knik) niet blijft en later strak komt.
Maar wat een prachtig idee om die zeilen bol te zetten, wat een boeiend geheel gaat geven bovenop dit prachtige wek.
Die knik is er per ongeluk ingekomen en ik hoop dat ik het er nog uit krijg. Dit is en blijft een experiment.

Bolle zeilen zullen "leven" brengen in het geheel, met of zonder bemanning.
het geeft wat meer “actie”.

Prachtig effect met de zeilen.
Komt er dan ook een bemanning op het schip?
Of zal het een varend spookschip worden? :winking:
Het zal zonder bemanning zijn, dus een spookschip om de mythe groter te maken….:LOL:
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan