Hoofdsponsor

1/55 SaturnusV raket (3D-print)

Chriske

V.I.P.
V.I.P.
Lid geworden
14 mrt 2021
Berichten
386
Hoe het verhaal van SaturnusV begonnen is vertelde ik reeds in mijn 'welkom bericht' op deze site.
Ik laat jullie heel graag zien hoe ik voor elkaar kreeg om op zo'n korte tijd een SaturnusV van zo maar even 2meter hoog te printen. Ondertussen zijn er van deze raket al 5 exemplaren de deur uit.
Enerzijds heeft het te make met de manier van printen(printer instellingen) maar ook met de nozzle waarmee ik werk om die grote dingen te maken.
Zo'n grote raket is niet gemaakt om dikwijls, of zelfs helemaal niet, te manipuleren en/of verplaatsen. Dus het eindproduct moet niet heel sterk zijn maar wél mooi ogen. De printer'nerds' op dit forum die dit lezen zullen direct doorhebben als ik 'SpiralVase' vernoem hoe die twee meter hoge buizen geprint worden. Uiteraard worden die raketten in stukjes geprint en daarna tegen elkaar gevezen met draadstangen. Om doorzakken te vermijden is elk onderdeel apart ondersteund met een rondel en een moer. Om dat te kunnen doen is aan de onderkant van elk segment een brede flens geprint met telkens, precies op dezelfde steekcirkel en plaats, de nodige gaten om die draadstangen door te steken en vast te zetten met een moer.
Om de raket toch enige stevigheid te geven is de wanddikte telkens 1.5mm. Die stevigheid wordt nog een stuk versterkt door die flens aan de onderkant van elk segment. Maw die flensen hebben een dubbel doel.
Er is helemaal geen 'Infill' nodig, en dat is trouwens niet gewenst(en niet nodig) want het verlengt de printtijd drastisch, en dat wil ik zeker vermijden.
Zoals ik al vermelde is de printtijd van die SaturnusV raketten extreem kort, elke sector duurt ongeveer 1 tot 1.5uur. Waar de printer het langst over doet is de flens uiteraard. Daarna gaat de printerkop rondjes maken terwijl de 'Z' as hééééél traag -non stop- beweegt. Tijdens zo'n rondje verplaatst die 'Z'as 1.1mm. Groot voordeel van die 'SpiralVase' functie is dat er nergens een naad te zien is waar de printer gestopt is om daarna weer verder te gaan met de volgende laag. Er is helemaal geen sprake van layer op layer, de printer stopt nooit meer tot hij de top van het te printen onderdeel bereikt heeft.
En dan komt onder printerfanaten de discussie op gang van die dikke dikke layers. De menigen zijn verschillend van aard... en dat gaat dan van: (een voorzichtig)wel vreemd hé, zo'n dikke layers, tot : mottig... bwaak..! Maar de meesten vinden die hoge layers helemaal niet storend. Er zijn er zelfs die zeggen : het stoort helemaal niet, 't is precies of het bij die constructie hoort. Maar zij die het mottig vinden zijn der met hun neus vlak bij gaan kijken, tot zelfs op enkel cm... Tja zo'n raket bekijk je (volgens mij) toch vanop een kleine afstand. En dan zie je die layers geeneens meer. Maar daar maak ik me weinig of geen zorgen over... :winking:

Deze foto toont de printer in actie, layerhoogte 1.1mm. Foto is genomen van héél dichtbij.
Nozzle 1.5mm ; snelheid : 50mm/s ; Geen infill ; Filament : PLA ; Printemp : 245°C(temp. is heel hoog maar is de enige manier om dat filament met deze snelheid door het hotend te krijgen. Hotend is volledig zelf gemaakt, alleen het siliconekapje is gekocht (E3D). Dat hotend is trouwens een kopie van de Volcano.
1622825337689.png
 
Tijdens transport van die raketten va bij mij thuis maakte ik me de bedenking : als ik nu tegengehouden wordt door politie, hoe leg ik uit dat het geen echte raketten zijn...:oops::-)

1622826178541.png
 
Op diezelfde schaal zijn de astronauten zo groot(klein)
Onwaarschijnlijk knap hoe ze zo'n kolos van 110m hoog de lucht in krijgen, niet...?

1622826333616.png
 
Op een latere datum is er een update bijgekomen, Heb er nog geen foto van gemaakt.

1622826531983.png
 
Deze raketten kosten met de console erbij ong.100€/stuk
 
Hoewel het niet echt mijn ding is ben ik toch wel onder de indruk Chriske , moet je die zwarte vlakken dan spuiten , en wat met de decals ?

Greetzzzzz Modest
 
Super! machtig gedaan. Hoe dik is uw nozzle?
Op Thingiverse vind je hier zelfs het lanceerplatform en de toren voor die je kan verschalen en afdrukken.
 
Amai, serieus werk en sterk onder de indruk van je kunnen!
Ben geen Pc nerd en heb dus ook geen 3D printer maar kan dergelijk werk zeer appreciëren.
Heb als jonge gast nog de Saturnus op 1/72 van Revell gebouwd en dat was toen al het één en ‘t ander maar dit overtreft het sterk.
 
Hoewel het niet echt mijn ding is ben ik toch wel onder de indruk Chriske , moet je die zwarte vlakken dan spuiten , en wat met de decals ?

Greetzzzzz Modest
Die zwarte vlakken worden inderdaad gespoten Modest. De decals werden door een bedrijf gesneden, de vlag en nog wat ander kleinere dingen print ik af en kleef dat dan vast met dubbelzijdige tape.
 
Egaliseer je ook de oppervlakken Chris, want layerlaag 1,1 is toch wel erg prominent als je het model van minder dan pakweg een tweetal meter afstand bekijkt.
 
Super! machtig gedaan. Hoe dik is uw nozzle?
Op Thingiverse vind je hier zelfs het lanceerplatform en de toren voor die je kan verschalen en afdrukken.
De nozzle waarmee ik SaturnusV geprint heb is 1.5mm. Max layer dat ik normaal gebruik met deze nozzle is 1.1mm.
Ik heb ook nog nozzles van 2 en 2.5mm. Ben de gelukkige bezitter van een draaibank...:winking:

Een 0.4mm, een 2.0 en een 2.5mm nozzle gemaakt uit een zeskant messingstang.
Om toch 'snel' te kunnen printen voorzie ik telkens een 70mm radiale fan om de heatsink op temp te houden. Printtemp zit ergens in de buurt van 245°C en met de 2.5mm nozzle zal de temp. nog hoger moeten. Die 2.5mm ligt klaar maar nog niet gebruikt.

1622877465331.png

Om die hotends snel te kunnen vervangen heb ik een eigen systeem gemaakt. De printer is trouwens eigen ontwerp.

1622878444795.png
 
Egaliseer je ook de oppervlakken Chris, want layerlaag 1,1 is toch wel erg prominent als je het model van minder dan pakweg een tweetal meter afstand bekijkt.
Helemaal geen nabewerking hoor, die layers blijven zoals ze zijn. En gek genoeg storen de meeste zich niet aan die layers. Er zijn er altijd die het 'mottig' vinden. ZIj die het niet ok vinden zijn meestal zelf de bezitters van een printer. Die vinden het maar niks die dikke layers, zij zijn immers gewend om hun prints zo mooi mogelijk af te werken en gebruiken heel dikwijls layers van 0.05 of 0.1mm.
Bij de meeste bezoekers en leden valt het geeneens op, die layers. Gek genoeg denken de meesten zelfs dat die structuur deel uitmaakt van die raketten.
Spring maar eens binnen en oordeel zelf...:giggle:
 

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan