Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
figuur schilderen voor beginners met acryl verf [DONE]
Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 39

Discussie: figuur schilderen voor beginners met acryl verf [DONE]

 1. #1

  Standaard figuur schilderen voor beginners met acryl verf [DONE]

  Omdat er nogal eens onduidelijkheid bestaat over het schilderen van figuren. Wil ik daar dan eerst maar eens een groot punt uit de weg ruimen. Omdat iedereen zijn/haar eigen wijze heeft van schilderen. Daarbij genomen heeft iedereen zijn of haar eigen smaak. Dit heeft dus ook een uitwerking in het resultaat. Hierdoor heeft dus ook eenieder zijn of haar eigen style. Het is dus ontzettend belangrijk juist dit in te zien en dan te gaan schilderen.

  De wijze die ik hier naar voren breng is slechts een manier waarop het zou kunnen. Hier moeten we dus wel bij stil staan dat ik ook mijn eigen style heb. En hier dus ook niet zo maar van af kan stappen. Toch is dit mischien een goede leidraad om tot een leuk model te bekomen. Ik tracht er dan ook naar om jullie met deze how too een handvat te geven om op een leuke wijze tot een mooi resultaat te komen.

  Ik zal dan ook stap voor stap jullie meenemen met een figuur van de basiskleuren tot aan het eind resultaat. Let er wel op dat ik hier alleen inga tot het schilderen van de figuren. De voorbereiding zul je vinden in een ander topic. Genaamd voorbereiding figuurschilderen. Daarbij zal ik ook in een ander topic toekomen aan de beginners materialen die je nodig hebt om een figuur te schilderen.

  Ik hoop dat jullie op deze manier het leuk zullen vinden om een figuur te schilderen en jullie een beetje inspiratie te geven zodat het figuur een eigen style krijgt met een mooi en goed resultaat.

  Met vriendelijke groet.

  Rik Verhagen

  DIT TOPIC ZAL SPOEDIG AANGEVULD WORDEN MET FOTO'S EN DE DAARBIJ BEHORENDE TEKST. DEZE IS NU OP DIT MOMENT IN ONTWIKKELING. UITERLIJKE DATUM VAN VERSCHIJNEN IS. Eind februari 2008
  Laatst gewijzigd door Interceptor; 14-10-14 om 22:49
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 2. #2

  Standaard

  Ik wacht vol ongeduld...............
  Grtz,

  Dominiek

 3. #3
  Goede topic beantwoorder dancooper's schermafbeelding
  Geregistreerd
  15-12-07
  Berichten
  2.078

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door exserco Bekijk bericht
  Ik wacht vol ongeduld...............
  Ik ook (nog steeds)

 4. #4

  Standaard

  Jongens komt echt goed. Het figuur is inmiddels gelijmd en het is een Elf. Een high elf van Warhammer. Het leuke daarvan is dat ik dan het inkten en highlighten heel goed op kan uitleggen. Ben bezig met de gietlijntjes weghalen. Wanneer deze in de grondlak is gezet zal deze dus geshilderd worden. Foto's volgen uiteraard. Maar ik laat de lijm en lak altijd goed uitharden, omdat het over een deels metalen figuur gaat is het twee comp. lijm. Die droogt snel maar hard heel langzaam uit. Dus een paar dagen en je kunt de eerste foto's bewonderen.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 5. #5
  Carl56
  Gast

  Standaard

  Aha, daar zit ik ook op te wachten!!!

  Carl

 6. #6

  Standaard

  Na lang wachten, zal ik dan toch maar eens de nieuwe pic's neer zetten. Het is mijn nu gelukt om met Windows te werken. Wat een rotzooi, maar goed. Ik ben en blijf een Linux fan. Het heeft weer wat moeite gekost maar het is nu mogelijk. Wel dat zullen jullie al wel begrepen hebben omdat de robotech ook al is geupload.

  Zoals ik al eens geschreven had, is het figuur dus nu uitgehard en ga ik een begin maken van het schilderen. Daarvoor zal ik eerst de benodigdheden eens opsommen.
  - Kwasten. maat 2/0 en 3/0 het liefst van marterhaar. Deze zijn redelijk slijt vast en kunnen lang mee. Maar je moet deze wel goed verzorgen.

  - Omdat de kwast goed gereinigd moet worden kun je twee materialen gebruiken behalve water. Dat zijn acrylkwastenreiniger. Die van de Doe het zelf is goed maar duur. Ook kun je ruitensproeier antivries gebruiken. Dit is erg goed en per liter vaak in de aanbieding. De meeste van ons hebben wel een auto en dus ook in huis. Dit is goed spul en lost de verf deeltjes goed uit de kwast op.

  - Een schone doek, stofvrij is een must.

  - Een bakje vers en schoon water. Bij langer schilderen deze tussen door gewoon vervangen.

  - Goed licht, een witte tl of zo is praktisch maar het liefst een daglicht lamp. (Ikzelf heb deze niet) Ik gebruik een 7 watt PL en heb dit direct boven mijn werk hangen.

  - Een goede stoel en werkplek, maar dit spreekt voor zich. (de keuken tafel kan dat al zijn. Dit hoeft helemaal niets profesioneel te zijn als het maar lekker zitten en werken is met voldoende werklicht. Eventueel een bureaulamp erbij met goed licht.

  - acrylverf in de kleuren die je zelf wilt

  - Inkt in de schaduw kleuren.

  - eventueel dryingretarder (dit voor het blenden) Maar daar kom ik nog bij een ander figuur op terug.

  - Spuitbus grondverf in een lichte of donkere kleur. De lichte kan gebuikt worden bij bijvoorbeeld elven omdat deze meestal allerlei lichte tinten hebben. Een donkere voor bijvoorbeeld orcen. Deze zijn donker en dan kun je gemakkelijk gebruik maken van de schaduw effecten van bijvoorbeeld zwarte ondergrond. Let hier ook op bij het effect dat het heeft. Wanneer de ondergrond dus donker is schijnt dit ook door in de volgende laag. De kleur is dan dieper van samenstelling. Gebruik je een witte ondergrond dan krijg je meer een helder effect. Ook hier kun je kiezen uit het effect dat je wilt.

  Over het goed in elkaar zetten van een figuur wil ik een appart hoofdstuk maken. Hierover ontvang ik graag feedback over of dit gewenst is of niet.

  Ik hoop dat dit een indruk geeft wat de middelen zijn om een figuur te beschilderen met acrylverf.
  affijn de foto's van het figuur in de grondverf.


  De elf die ik gekozen heb is een highelf van het Warhammer spel dat is uitgebracht door Games workshop. Deze Lord is van de vorige editie. Omdat ik het figuur het liefst niet wil aanraken, er zit namenlijk vet (huidvet) op de fingers, heb ik het figuur op een staak gezet. Dit is trouwens vroeger een strafmiddel, maar deze is echt onschuldig en zal na het schilderen bevrijd worden van deze benarde situatie.


  Zie hier de elf in zijn heel vervelende situatie. Zo zie je dat de elf dus nu aan het stokje vastgehouden kan worden en dus zo gedraaid kan worden zoals ik dat zelf wil. Hier heb ik dus alle bewegings vrijheid.
  Laatst gewijzigd door ExSerCo; 10-08-08 om 21:29
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 7. #7
  Carl56
  Gast

  Standaard

  Geweldig Rik, en mijn eerste ding al geleerd... de drying retarder! Dat moet ik eens verder uitvlooien!

  Carl

 8. #8

  Standaard

  Met drying retarder kun je de verf langer smeerbaar houden. Dan kun je als het ware mee op het figuur blenden. Dan krijg je denk ik een beetje het zelfde effect als met olieverf. Al moet ik nu zeggen (stiekem even geprobeert op een blaadje) dat olie verf anders reageert dan deze verf. Maar hier kom ik echt nog op terug. Het schild van dit figuur krijgt vlammen en aan de hand van die vlammer kan ik dit gemakkelijk uitleggen.

  Vallejo heeft dit gewoon in het rek staan.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 9. #9

  Standaard

  Rik,
  - knap figuurtje (maar ik ben dan ook een Warhammer-fan)
  - knappe, zeer eenvoudige uitleg. Breng het vervolg ook maar op deze manier..
  - goede tip met het stokje om het figuurtje te fixeren en te hanteren. Ik kende deze al (zie mijn spinnen), maar ik ben ervan overtuigd dat er anderen zijn die dit nog niet wisten.
  - die tip over die antivries om acryl uit je borstels te halen, kun je die als tip bij het schilderen plaasten (ik laat de eer aan jou)? Ik kende die zelf nog niet.
  Grtz,

  Dominiek

 10. #10

  Standaard

  De tip met antivries staat er in. En dan gaan we gewoon weer op advies verder.

  Omdat ik nu een klein stapje verder ben wil ik deze toch gewoon laten zien. Werk in progressie dus. Wel laat ik het figuur steeds na een kleurtje even drogen. Dit om ervoor te zorgen dat het niet door elkaar gaat lopen. Meestal is een 10 minutjes wel genoeg. Let wel op dit geld niet voor inkt. Dan kan dat naar gelang nog wel eens een paar uur duren. Dit in verband met het vervliegen van het gemengde water. Maar hier kom ik straks nog op terug.


  Het gezicht is het laagst gelegen gedeelte. Dus dat gaan we het eerte behandelen. Dit voorkomt uitschieters. Zoals je straks gaat zien zal ik het figuur eerst in de basis kleuren opzetten. Dat is handig omdat het kleuren schema dan in beeld komt. Wil je iets veranderen aan het kleuren schema omdat je de combo niet mooi vind is dat nog mogelijk. Schilder daarom ook in dunne laagjes. Anders gaat de detail verloren. En dat zou zonde zijn.
  Het gezicht gaat dus straks nog wat meer gestalte krijgen met inkt. Maar zoals geschreven eerst maar de rest van de kleuren in de basis aanbrengen. Dus ook aan de basis heb ik de handschoenen gelijk van een licht kleurtje voorzien. Buff. Dit omdat ik dit als leer wil laten gelijken. Hoe? daar kom ik zeker nog op terug en zal ik dan gelijk even bij schildertechnieken neer gaan zetten.


  Gekozen voor een rode kam. Dan dus ook de kledij rood. Ik heb deze in hull red opgezet. Dit is een hele donkere kleur rood. Dit is nu ook bedoeld als schaduw kleur. Hier overheen komt straks een lichtere dry brusch. Een dry brusch is een verf techniek met een bijna droge kwast. Je doopt de kwast dan in een beejte verf en smeert deze als het ware er weer bijna helemaal af met een tissue. Er mag dan bijna geen verf meer van af komen. Wanneer je dan met de kwast plat over het figuur heen gaat zal deze alleen maar aan de oppervlakte de verf afgeven hierdoor ontstaat een diepte met schaduw. De verflagen moeten dan opgebouwd worden met steeds lichtere kleuren. Dit kan zijn doormiddel van een menging met wit of bijvoorbeeld rood met geel. Dan word de kleur steeds een beetje feller. Hiermee kun je natuurlijk gewoon een beetje experimenteren. Er staat een mooie kleuren kaart bij tips en trucs van pantani.


  De volgende stap is nu dat het metaal dat het pantser van de elf geschilderd gaat worden. Elfen zijn altijd heel schoon en dus is het harnas dus vlekkeloos schoon en gepolijst. Hier kunnen de elfen zichzelf heel goed vermaken. Daar kunnen ze uren mee zoet zijn. Ze zien er dus ook altijd opperbest uit. Ook heb ik hier de schaduwen al voor een klein deel aangebracht. Dat wil zeggen de delen die echt zwart zijn. Zoals aan de onderkant. Het figuur zit te paart. Dus de onderkant is dan zo donker mogelijk, dit zou je niet mogen zien. Vandaar dat ik deze zwart schilder. Maar ook de schouderplaten. Deze zijn schuin omhoog, daardoor ontstaat er een zwarte schaduw. De handschoenen om de handen te beschermen in een zwaardgevecht zijn net als onze eigen handschoenen. Denk maar aan lashandschoenen, voorzien van een brede ingang die wijd open staat. Hierin is het ook zwart. Het is dus spelen met kleuren en met lichtval. Zo ook kun je dit zien bij de voeten. Hier hangt zijn rok overheen. Maar omdat de rok natuurlijk valt over de knie zit deze niet strak tegen het been aan. Daardoor heb ik deze ook voorzien van een zwarte strook. Wanneer je dit ook rood mee zou schilderen ontstaat er als het ware een te dikke laag. Het is stof en dus dun. Een tip die ik hiervoor kan geven is dat je eens voor de spiegel gaat zitten, eens goed gaat kijken naar de plooien van een handoek die je over de knie heen legt of een jas die je aantrekt en los laat hangen. Waar is de schaduw en hoe ziet dit er uit. Zo heb ik dat ook gedaan.  Volgend update zal veer verder gaan over de basis. Mijn figuur moet bij de rest van mijn elfen passen omdat deze als geheel een leger vormen. Daar zijn enkel nuances aan. Dus dat is bij mij de rode kam en dat soort zaken.
  Laatst gewijzigd door ExSerCo; 10-08-08 om 21:31
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 11. #11

  Standaard

  En dan gaan we weer verder. In een Elf zitten vaak veel kleuren. Dus zo gaan we met al deze kleuren verder met de basis. Omdat de basis van een figuur (in de warhammer) zo belangrijk is hamer ik er op door. Dit is de basis zullen we maar zeggen. Dus niet zoals in de meeste armybooks of codexen staat vermeld met mooie fotos's dat je deel voor deel moet afschilderen. Het risico dat je dan loopt is dat je de draad van een kleuren combo kwijt raakt. Of je maakt een foutje en kunt overnieuw beginnen. En dat willen we niet.

  Een regel is wel dat wanneer je een basis kleur opzet, je begint met de donkere kleuren en dan naar highlights toe werkt. Dus je werkt met lagen naar de lichte kleuren toe. Ook hiervoor kan ik alleen maar de tip geven om eens voor de spiegel te gaan zitten en dan te kijken naar de kleuren in de blouse of sweater. Dan zie je dat de plooi donkerder is tot zwart in de schaduw tot aan de meest buitenste punt van de plooi die het lichts is. Deze word dan als het ware met de lichtere verf geschilderd. Meer hierover bij de volgende update inkten en highlichten.

  De foto's en natuurlijk enige uitleg.  In iedergeval zien we hier een foto met de maat aanduiding. Het is dus wel zo dat je dit soort kleine zaken kunt schilderen. Het vergt alleen een beetje geduld en doorzettingsvermogen. Wanneer je kleine zaken moet schilderen is het handig wanneer je de verf verdunt. Dan kan het beter vloeien over het te schilderen oppervlakte, hoe klein deze ook is. Bijkomend voordeel is dat wanneer je de verf verdunt, is dat het penseel waarmee je schilderd mooi in een puntje blijft zitten. Hierdoor kan je de kleine oppervlaktes het beste schilderen zonder de andere naastgelgen gebieden te raken.  Verder gegaan met de kleuren blauw ( Dark prussian bleu ) en rood ( Hull red ). Deze kleuren behoren nog steeds tot de basis van het kleuren schema. Zoasl ik al schreef is de elf altijd voorzien van veel glitter en is een ijdel wezen. Dit probeer ik dan ook doormiddel van dit soort kleuren schema's naar voren te brengen. Let ook op het goud. Bij de borstplaat heb ik daar waar er een overgang is de rand in goud geschilderd. Deze is als kraag bedoeld. Later zal hier doormiddel van een inkt een diepte aan gegeven worden.  Detail van het zwaart. Het hard is hier eerst goud geschilderd. Niet helemaal maar alleen de randen. Als je goed kijkt is hier een randje langs heen aangebracht. Deze moet dan gezien worden als ring om het hard vast te houden aan het zwaart. Het hard word straks nog verder afgeschilderd. Daar gaan we een appart stukje aan weiden. Het moet een rode smaragd gaan worden. Hier zal diepte in aangebracht gaan worden doormiddel van en kleuren schema en we gaan gebruik maken van het optische bedrog. Dus doormiddel van zwart en een wit streepje.  De hoofdtooi. Deze is dus ook nu nog alleen maar in de basis kleur. De vogel zelf is blauw en zijn vleugels zijn rood. Ook hier zal straks doormiddel van een highlight diepte gegeven worden aan de structuur. Ook zal dan beter zichtbaar gaan worden dat het om veren gaat. Ook hier zal ik straks wat meer aandacht aan geven om het drybruschen wat te verduidelijken. De vogel heeft een gouden rand gekregen. Ook dit is weer pure kitsch omdat het om elfen gaat.


  Het zadel waar de elf in zit. Deze zit bij de warhammer figuren altijd vast aan het figuur ipv aan het paard of gewoon los. Dus ook hier de randen goud gemaakt. De elf houdt van glimmertjes. En de binnen kant van het oppervlakte is voorzien van rechte balkjes. Deze worden dan ook afzonderlijk rood blauw geschilderd in de bovenstaande basis kleuren.


  Verder is duidelijk te zien dat het pantser, chainmail, malienkolder in Nederland genaamd, in een zilveren kleur is geschilderd. Deze moet dan nu drogen. Deze moet goed droog zijn omdat daarna de inktwasch er over heen moet. Deze gaat de plaatjes van elkaar schijden zodat het uiterlijk gaat ontstaan dat het losse over elkaar heen liggende plaatjes zijn. Hierover straks meer in het vervolg over inkten.

  Het figuur is nu helemaal in de basis geschilderd. En ligt netjes te drogen totdat de verf is uitgehard. Dit kan 24 uur duren. (Wannneer de verf droog is wil dat nog niet zeggen dat deze geheel hard is geworden).

  Volgende update, een kennismaking met inkt.
  Laatst gewijzigd door ExSerCo; 10-08-08 om 21:34
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 12. #12

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door modelengeneer Bekijk bericht
  Volgende update, een kennismaking met inkt.
  De kennismaking heb ik al, alleen zal het resultaat nog niet zo als dat van jou zijn. Dus kijk ik uit naar het vervolg van je tekstje.
  Grtz,

  Dominiek

 13. #13
  Carl56
  Gast

  Standaard

  Duidelijk en informatief, meer moet dat niet zijn...
  Je schildert echt wel met vaste hand, doe je dat allemaal
  zonder loupe? Ik zou het niet kunnen, maar mijn ogen zijn
  spijtig genoeg niet meer zoals ze geweest zijn

 14. #14

  Standaard

  Dit is allemaal met de vaste hand geschilderd. Bij een tl lampje van 7 watt. Is net genoeg voor mij om het te kunnen zien. Maar let op. Ben door de opticien wel gewaarschuwd dat dit niet goed is. Met klachten daar eens mijn ogen laten meten. Dus ze waren te moe om nog te kunnen functioneren. Ik wist niet dat dat kon. Je voelt het niet maar het zicht is niet alles dan. Maar ik heb nu eenmaal niet anders. En ik zit in de huiskamer met mijn werkbankje. Daar kan ik geen licht kanon neer zetten. Dan krijg ik echt ruzie met mijn ega.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 15. #15

  Standaard

  Ik maak gebruik om mijn figuurtjes te schilderen van een juweliersbril met led.
  Je weet wel, zo'n geval met een hoofdband die je kunt op je bovenkamer zetten. Daar zit een led-verlichting in die werkt op 2 batterijtjes en voldoende licht geeft. Daarnaast zit er nog een vergrotglas op (keuze uit 4 verschillende sterktes) die ik kan naar boven of beneden klappen en voor mijn bril (die ik dus normaal draag) kan hangen. Ik bezit namelijk 2 ogen die verschillend zijn in sterkte, dus moet ik een oplossing zoeken waar ik mijn bril kan blijven gebruiken.
  Het merk ontsnapt me momenteel, maar meen me te herinneren dat het ding ongeveer een 63 euro heeft gekost.
  Misschien is dit voor de meesten een dure investering in hun ogen, maar voor mij is het één van de betere hulpstukken in huis om te gebruiken bij het fijne werk.
  Grtz,

  Dominiek

Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. how to voor de beginners.
  By Furioza in forum Volledige figuren
  Reacties: 10
  Laatste bericht: 21-04-09, 20:46

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •