Hoofdsponsor

1/35 ZiS 30 Anti-tank SPG [DONE]

Status
Niet open voor verdere reacties.

InFlandersFields

Well-known member
Registered
Lid geworden
13 nov 2009
Berichten
1.952
Goedenavond Beste Kijkers !

Voor een klein prijsje heb ik deze kit van Maquette op de kop getikt. Bedoeling is deze op het dio Festung Stalingrad te etaleren.

De ZiS 30 was een anti-tank kanon dat op een Komsomolets gepantserde artillerie tractor geplaatst werd.

De kit bestaat dan ook uit enkele sprue's betreffende de tractor en enkele voor het kanon. Verder is er een extra sprue met onderdelen specifiek voor de modificatie.

attachment.jpg

De boxart, de kit ziet er veelbelovend uit, de realiteit is echter anders...

attachment.jpg

attachment.jpg

De groene sprue's zijn voor het kanon, de witte delen zijn de extra sprue's voor de modificatie. Daar waar de kwaliteit van de originele sprue's goed genoemd mag worden, is deze van de extra sprue's rampzalig !

attachment.jpg

De onderdelen voor de tractor. Zelfs de tracks zijn uit gegoten plastiek. Toch stukken beter als die dropveters.

attachment.jpg

Gestart is met het kanon. De loop van het artilleriekanon was voorzien van een mondingsrem en een stuk korter als de anti-tank loop.
De loop van het kanon moest afgezaagd en vervangen door een plastiek exemplaar uit de extra sprue.
Ik zag geen graten in een krom stuk plastiek zonder vuurmond, dus is een exemplaar gemaakt uit messing buis. Omdat de diameter van de loop 3 mm bedraagt was de klus vlug geklaard. Op de draaibank is een stuk buis aan het uiteinde wat conisch gemaakt met vijl en schuurpapier.
Het kanon toont nu veel overtuigender.

attachment.jpg

De kit vraagt heel wat opkuiswerk, zo zijn er verschillende pinmarks weg te werken.

attachment.jpg

Nog een voorbeeld van de fantastische extra sprue ! Het kanonschild hangt boordevol flash.
Daarom is een nieuw exemplaar gemaakt uit koperplaat. Het is de bedoeling om later wat battle damage aan te brengen.
Het is moeilijk te zien, maar de koperplaat is voorzien van wat klinknagels, gestampt met het ponsapparaat.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Zicht op de monding van de loop, nu ben ik tot de conclusie gekomen dat het kanon een 57 mm caliber heeft. Dus het gat in de buis, 2 mm, is eigenlijk wat te groot.

attachment.jpg

De messing staven die het schild vasthouden op het chassis van het kanon hebben heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer ze definitief op hun plaats zaten. En veel krachttermen... :$

Intussen ben ik begonnen aan de tractor, met weer heel wat problemen afkomstig van de extra sprue.

Deze kit is zeker geen aanrader voor beginners !

Aan de ruski specialisten op dit forum heb ik een vraag :
Op de boxart is te zien dat dit voertuig in een camo gespoten is. Welke kleuren zijn hiervoor gebruikt ?

Ik ben er nog niet uit welke kleurstelling ik zal toepassen. Maar het camo patroon spreekt mij wel aan...

Groeten Rik
 
Laatst bewerkt:
Hoi Rik,

veel succes met deze. blijkbaar bestaan er verschillende versies van deze kit, diegene die ik liggen heb heeft losse schakels in plaats van link en length, maar juist genoeg om 1 kant mee uit te rusten, de rest... en de gehele opbouw bestaat uit losse plaatjes, niet 1 groot stuk ;-), het rivetdetail is dan wel weer beter op die andere.

o ja, het kanon zelf is italeri, met extra stukken van Maquette zelf. de track's komen goed overeen met panzer I tracks, mocht je deze willen vervangen. en goed opletten bij de verschillende soorten plastiek, de witte is zacht als boter, en de grijze is hard maar bros, breekt/scheurt als je deze knipt of als er spanning opkomt.

in verband met de kleuren: sand earth (fs34201), khaki green (fs34151), dark brown 6k (fs37056) (bron, de andere kit), mocht je interesse hebben, scan ik het kleurschema in op het werk.

Weet wel niet of deze in stalingrad ingezet geweest is. ze waren een noodoplossing voor de slag om moskow, maar te topzwaar, te onhandig, enz...

http://english.battlefield.ru/zis-30.html
 
Laatst bewerkt:
Rik ,alvast succes met de bouw ,het beloofd in ieder geval weer iets mooi's te worden ,die weer zéér zeker met veel aandacht zullen volgen.
Ook al weer volop aan te scratchen zie ik ;)..............schitterend!
 
Toe ik het doosje zag dacht ik : " OEI !!!!!! "
En ik had nog gelijk ook !
In ieder geval zijn de mankementen al goed opgelost maar het blijft toch niet zo aangenaam om zulke modellen te maken waarvan de stukken zo te wensen overlaten, niet ?
Wel prima scratchwerk ,Rik
 
@Silenoz : bedankt voor de info, de link is zeer interessant. Blijkbaar is het twijfelachtig of de ZiS nog inzetbaar is na de zomer van '42, maar ik zal toch mijn idee verderzetten. Misschien een overgebleven exemplaar dat tot in Stalingrad geraakt is ... ?

Qua tracks zal ik proberen mijn plan te trekken met wat de kit voorziet, hij komt toch tussen wat puin te staan.

Bedankt nog voor de kleuren. Qua schema kan ik mij baseren op de boxart en foto's van Google.

@Peiper : thanks.

@Famo : ge hebt inderdaad gelijk. Dit is nu al de tweede keer dat ik mij laat v***len aan een Russische kit (de eerste was de Zvezda BA10-M) en ik heb er mijn buik van vol. Geef mij maar een chinees...
Over de mankementen : you ain't see nothing yet ! De onderbouw is nog veel erger. Maar dat volgt in een volgende update.

Groeten Rik
 
ondanks de mankementen gaat dit weer een prachtstuk worden,rik
 
De onderbouw is nog veel erger.

Dat weet ik, heb er ervaring mee. Hoe mooi ze ook mogen zijn ,bij mij komen ze er niet meer in. Alhoewel ik zeker niet bang ben om een model bij te scratchen of een up-grade te plaatsen, maar het moet een beetje menselijk blijven, niet ?
Ik heb wel een vermoeden dat binnen afzienbare tijd er wel meer grotere en nieuwere merken zulke modellen zullen uitbrengen met een betere pasvorm. De markt geraakt stilaan een beetje verzadigd van Tigers, panzer 3 &4 , shermans, T-zoveel, enz... Dat ze meer beginnen met specialekes uit te brengen. Als je bv kijkt naar trumpeter en hobbyboss brengen die ook al modellen uit die vroeger alleen in resine te verkrijgen waren.
 
Daar zit veel waarheid in, Peter.

Zoals ge weet, ben ik ook niet vies om wat te scratchen. Maar deze kit is meer een puzzel als een bouwkit. Het bouwplan is gewoonweg een ramp.
Op een drietal tekeningetjes moet je het chassis samenboksen. Plots staat op de laatste tekening de spatborden getekend, in geen enkele voorgaande stap staan ze vermeld... ? Al de bedieningshendels van het kanon, toch een tiental onderdelen, staan over twee tekeningen : eenmaal links en eenmaal rechts. Om maar een idee te geven.

Waar Tamiya een nieuwe tekening maakt om twee à drie onderdelen bij te voegen, staat hier alles op enkele tekeningen...

De originaliteit van de kit sprak mij aan,... maar verder voor de rest is er geen bof op. Zo is het platform een stuk effen vloer, geen traanplaat ? In hoeverre dit strookt met de werkelijkheid is een raadsel. Maar wat rubble en dust zal veel camoufleren... ;)

Groeten Rik
 
Goedemiddag Beste Kijkers !

Nog even een update voor we het jaar afsluiten :

attachment.jpg

attachment.jpg

De witte onderdelen zijn afkomstig van de extra sprue, de bovenbouw uit één stuk en het achterpaneel dat ik niet gebruikt heb.
De pasvorm was niet excellent en daarom heb ik het andere kitonderdeel aangepast, nl het bovenste deel er af gezaagd en de rand die overbleef weggeschuurd.

In het vierkant gat aan de achterzijde moet nog een onderdeel worden gelijmd. Het nr 40, waarschijnlijk een trekhaak. Probleem is : op de sprue's staat geen enkel nummer, en zo op het eerste zicht vind ik het stuk niet. Scratch ?

attachment.jpg

attachment.jpg

Hier de spatborden, waarvan nergens vermeld staat waar en wanneer je ze moet inbouwen... Omdat de onderdelen uit 1 mm dik plastiek bestaan heb ik ze maar vervangen. Zo kan ik nog wat battle damage aanbrengen. Van de originele spatborden zijn de flanken afgezaagd en op het chassis gekleefd, zo bekom ik de juiste ronding aan de voorzijde. Uit dunne koperplaat zijn dan nieuwe spatborden gemaakt.

attachment.jpg

attachment.jpg

Next problem ! De bestuurderspost. Hier in een dryfit. Duidelijk is te zien dat er deftige kieren dienen opgevuld te worden.
Laat de plasticard en het plamuur maar aanrukken !

Aan de achterzijde zijn onder het platform twee verstevigingsribben gekleefd. Ik hoop dat ze op de juiste plaats staan, althans toch volgens de boxart. Maar mogelijk zullen ze nog problemen opleveren bij het plaatsen van de tracks en terugloopwielen...

Bon courage, mes amis !

Groeten Rik

PS Prettig eindejaar aan iedereen en een goede start in 2013 !
 
Bedankt Silenoz, dat zijn twee zeer interessante links. Het camo-patroon is heel mooi, waarschijnlijk dat dit hem zal worden.

De foto's op de andere site overtuigen me dat de bouw tot nu toe correct is.

Groeten Rik
 
denk dat je de verkeerde achterzijde gekozen hebt, zijkanten met rivetten lopen door tot boven, eventueel een rij rivetten verplaatsen. nog eens een foto uit de handleiding erbij gezet
 
Silenoz, je hebt een beter en duidelijker bouwplan als datgene dat bij mijn kit zit. Op het onderdeel dat ik niet gebruikt heb zitten ook geen klinknagels. De verdikking dan ik nog nabootsen met plasticard waardoor het onderdeel dat ik gebruikt heb juister zou moeten zijn.

De kist (nr 2) is op mijn bouwplan zelfs niet vermeld ! De kist is wel aanwezig op de sprue, maar misschien scratch ik hem uit messing of koper, dan kan ik er nog wat schade aan aanbrengen. :D:D

Onderdeel 58c is de trekhaak die ik mis, dus dat wordt scratchen. Ik maak er een in messing, is nog steviger ook.

Kun je AUB even verifiëren hoe het kanon op de bovenbouw zit ? Het gat in dit onderdeel is volledig toe, maar onder aan het kanon zit een stift, diameter 4 mm met eronder een bol. Ik vermoed dat gans de stift dient verzonken te zitten in de bovenbouw van de tractor.

Alvast bedankt.

Groeten Rik
 
Altijd leuk om zo een project te volgen voor een newbee als ik. Zoals u zelf zegt gaat deze net als uw schouw uit scratchen bestaan. Leuk om volgen maar kan er in komen dat het niet zo leuk is om te doen.
 
Rik, dit is een gedurfde jongen, respect dat je deze kit hebt gekozen, hoewel het stuk perfect is voor je diorama !
 
@Buzzy : ik hoop met mijn 'recensie' wat duidelijkheid te brengen over deze kit. Niet dat ik iemand wil ontmoedigen, maar het is toch een kit voor een meer ervaren bouwer en voor de durvers.

@GUnit : al wat beter manneke ?
Wat betreft de kit : ik beleef veel plezier aan het scratchen, maar de duidelijkheid van het bouwplan en de pasvorm van de onderdelen had beter gekund.
Ik denk ook dat het stuk goed zal staan op mijn dio, vooral ik wil hem beschadigd uitvoeren, wat ook weer een uitdaging wordt...

Groeten Rik
 
Goedemorgen Beste Kijkers !

@Philipson : thanks ;)

@Moderator die de schaal toevoegde aan dit draadje : thanks, ik was het vergeten aan te vinken bij de opstart van het topic. :(

Oudjaar en nieuwjaardag zijn 'rare' dagen : te veel eten, te veel drinken en te weinig tijd voor de hobby...

Maar toch enkele foto's :

attachment.jpg

attachment.jpg

Eerst wil ik Silenoz nog even bedanken voor het doormailen van zijn bouwplan. Het is stukken beter als hetgeen bij mijn kit zit, en brengt dus veel duidelijkheid betreffende de bouw van de tractor.

Intussen is de bestuurderspost vastgelijmd. De kier aan de bovenzijde is gevuld met een stukje stretched sprue waarna alle kieren geplamuurd zijn. Met Polyfilla vette plamuur die ik beter geschikt vind voor grotere oppervlakte als onze modelbouwplamuur.

attachment.jpg

attachment.jpg

Na wat schuren. De klinknagels boven op de hull, de enige die meegegoten waren, zijn nu verdwenen.
Dat wordt dus wat werk voor de P&D. Met de nieuwe plannen kan ik zelfs de rest van de hull van de juiste klinknagels voorzien. :D

attachment.jpg

De behuizing voor de mitrailleur zit ook op zijn plaats.

attachment.jpg

Omdat ik voor de achterzijde een kitpart gebruikt heb uit de originele kit, en niet het bijgevoegde op de extra sprue, was ik op het verkeerde pad. Er dient namelijk een verdikking rondom de bovenzijde van de achterwand te zitten. Met enkele stukjes plasticard is de klus geklaard. Aan de onderste hoeken komen nog twee scharnierpunten voor de steunen.

Vanwege de ombouw (hoog silhouet) en de vuurkracht van het anti-tank kanon had het stuk de neiging om te springen wanneer het werd afgevuurd. Daarom waren er twee poten bevestigd aan de achterzijde. Dat wordt ook scratchen want de kit onderdelen zijn om te wenen...

Groeten Rik
 
Ziet er -bijna tegen verwachting in als je de kit ziet- bijzonder netjes gebouwd uit.
 
begint er al op te trekken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan