Het wapensysteem Breguet Atlantic staat nu sedert meer dan 30 jaar in de frontlinie van de maritieme patrouilleverkenning. Het 12-persoons zeeverkenningsvliegtuig biedt een uitstekende reikwijdte (7.970 km) en een lange verblijfsduur in het doelgebied.
Het wordt voor allerlei taken gebruikt, zoals aanvallen op schepen, verkenning, SAR-inzet en bevoorradingsvluchten, maar het werd in de eerste plaats ontworpen als duikbootbestrijder.
De Atlantic was bovendien het eerste militaire vliegtuig dat van ontwerp tot produktie een mulinationaal project was. Na de eerste vlucht op 21 oktober 1961 werden de eerste vliegtuigen in december geleverd aan Frankrijk en Duitsland. Het Franse Aeronavale kreeg 40 vliegtuigen, verdeeld in 3 eskaders, terwijl de 20 Duitse Atlantics ingezet werden bij het MFG 3 in Nordholz.
De Nederlandse Marineluchtvaardienst plaatste 9 Atlantics bij het 321ste Squadron, de Italiaanse marine kreeg in totaal 18 vliegtuigen.
Voor de bestrijding van onderzeeërs werd de Atlantic uitgerust met Amerikaanse elektronica, terwijl de uitschuifbare zoakradar geleverd werd door Thomson-CFS uit Frankrijk.
Met een totale vliegtijd van bijna 18 uur kan de Atlantic een zeer groot zeegebied bewaken en vijandelijke doelen met torpedo's bestoken, die zijn ondergebracht in een wapenschacht in het deel van de romp dat geen drukcabine heeft.
In de loop van de afgelopen jaren werd de Atlantic steeds weer aangepast aan nieuwe eisen. In verband met internationale verplichtingen worden sinds enige tijd Atlantics van het Duitse MFG 3 uit Nordholz (MGF= Marineflieger-Geschwader) ingezet bij de Hoorn van Afrika ter bewaking van de vaarroutes.
Karakteristiek voor dit vliegtuig is de puntige staart, waarin het MAD-systeem voor het registreren van veranderingen in het magnetische veld van de aarde is verwerkt.
In de boeg en opzij van de staart bevinden zich nog meer installaties die binnen een heel grote reikwijdte vijandige activiteiten registreren en opsporen.
Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op: