Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Allereerste houtbouw
Pagina 1 van 46 1234511 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 681

Discussie: Allereerste houtbouw

 1. #1

  Standaard Allereerste houtbouw

  Hallo allemaal,

  Ik heb de 1/66 Mamoli America houtbouw-schoener gekocht. Toen ik de doos opendeed, schrok ik toch wel even. Een hoop latjes in verschillende soorten hout, wat metalen onderdelen (het beslag ?), wat plastic onderdelen (zoals ramen), een hoop spanten, enkel rolletjes garen, en doek voor de zeilen.
  Dit is totaal iets anders als een vliegtuig, tank, of auto-kit. De handleiding is een reeks tekeningen, en is voor mij al een uitdaging op zich !!
  Volgens Mamoli is dit een "intermediate level" kit, maar ik denk dat deze toch te moeilijk is voor een houtbouw beginner.
  Ik heb alle topics gelezen over houtbouw, vooral de 'how to's", maar het blijft een grote puzzle.
  Natuurlijk ga ik een bouwverslag maken, maar dat zal pas tegen het einde van het jaar zijn.
  Ik hoop dat ik deze kit ooit af krijg, want het lijkt me een prachtig model (zeker als het gebouwd is door iemand die verstand heeft van houtbouw).
  Misschien dat ik eerst een beginners-boot ga bouwen voor ik me aan de America waag.
  Ik ga hier mijn vragen stellen over de handleiding, omdat het eigenlijk nog geen bouwverslag is. Foto's van de kit volgen een van dezer dagen.

  Groeten

  Pascal

 2. #2

  Standaard

  Natuurlijk ga je deze af krijgen, wij helpen je er wel door. En gelukkig heb je een Mamoli kitje gekocht.Die zijn vaak erg goed. Ook de bouwbeschrijving is vaak best goed te doen. Maar hou wel in gedachten dat alles in die beschrijving slechts een leidraad is.

  Meet goed elk plankje na. En leg ze bij elkaar, het aantal geeft dan vaak weg welk onderdeel dit is. Neem anders eens een paar plaatjes van de inhoud. Dan kunnen wij meekijken.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 3. #3

  Standaard

  Hey Rik,

  Bedankt voor uw antwoord

  Heb alvast een vraag : het deel waar de spanten inkomen (de kiel ?) is een beetje scheef, hoe kan ik dit het best oplossen ? Klemmen tussen 2 planken of natmaken en er iets zwaar opleggen ?

  Ik hoop vrijdag wat foto's te kunnen plaatsen.

  Groeten

  Pascal Dupont

  PS : heel leuk dat ge hier uw onderschrift wél kunt gebruiken

 4. #4

  Standaard

  Hier zijn verschilllende manieren voor, maar helemaal recht krijg je het niet. Maar voor dat ik een goed antwoord kan geven er is een verschil tussen scheef, krom, getwist enz. Kun je daar iets meer over vertellen of een plaatje nemen, anders geef ik misschien een verkeerd antwoord, en wordt het alleen maar erger.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 5. #5

  Standaard

  Hey Rik,

  Ja, is natuurlijk een beetje dom van mij. Zonder foto's is het wel erg moeilijk om te tonen wat ik bedoel.

  Ik hoop vanavond wat foto's te plaatsen, alvast heel fel bedankt voor uw hulp.

  Groeten

  Pascal

 6. #6

  Standaard

  Ik wacht rustig af.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 7. #7
  ruben
  Gast

  Standaard

  de america is een schooner dus je moet je latjes niet al te erg buigen voor je romp dus is hij zeker te doen voor een beginner maak je geen zorgen

 8. #8

  Standaard

  Ik hoop dat het meevalt voor een beginner, zo zou hij er moeten uit zien als hij af is :  Groeten

  Pascal
  Laatst gewijzigd door wet sellery; 29-09-10 om 23:49

 9. #9

  Standaard

  Ik bedoelde meer dat je een foto van de kiel zou menen, het schip is een juweeltje.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 10. #10

  Standaard

  Hey Rik,

  Haha, natuurlijk plaats ik foto's van de kiel en de rest van de bouwdoos. Maar ik zit tot 23u op mijn werk, niet vertellen hé

  Dus de foto's volgen vanavond.

  Tot straks ?

  Pascal

 11. #11

  Standaard

  OK, zoals beloofd zijn hier de foto's :

  De "boxart"  De inhoud van de doos, hoe weet ik nu welke plankjes waar moeten komen ?  De kiel, die loopt van links naar rechts, dus als ik hem op zijn linkerkant leg staat hij een beetje bol.  Geen idee waar dit voor moet dienen, en dan die groene kleur ??  Tekening 1  Tekening 2  Mijn foto's zijn weer van een slechte kwaliteit
  Hopelijk is te zien wat ik bedoel.

  Groeten

  Pascal
  Laatst gewijzigd door wet sellery; 29-09-10 om 23:50

 12. #12

  Standaard

  Dag pascal. Zeer mooie kit. En zoals ik al vermelde goede kwaliteit als ik dat zo kan beoordelen.

  Eerst even die kiel. Maak er eens een bouwhelling mee. Dan zet die de kiel recht. En daar zul je heel veel plezier van hebben tijdens het bouwen.

  Dit is dan zoals ik dat doe. De kiel word gefixeerd tussen twee latjes. Die op hun beurt weer vast zitten aan een plank. Er zijn profesionele in de handel. Maar dit werkt voldoende. Als je de kiel hiertussen heb zitten. Dan is de lengte richting al recht. Dan kun je de spanten daarin gaan bevestigen. Maar daar meer over als je zo ver bent. Anders wordt het erg veel typsel werk.

  Wat betreft die groene latjes. Die zijn waarschijnlijk voor de onderzijde, dus het onderwater schip. Vaak kwam daar een koperen laag overheen in platen. Die platen werden dan groen door de aanslag. Dit was ter bescherming van het hout. O.a tegen paalworm, slijtage door schuren van het water enz. Lees de handleiding er maar eens opna, waarschijnlijk na de eerste laag van het beplanken komen ze daar op terug.

  Verder met de latjes. Die zitten mooi gebundeld. Meet de dikte maat en de breedte op. Dan tel je hoeveel er zijn. Zijn er donkere en lichte, weet je waar je moet zoeken. Meestal is het zo dat de lichte de zachtere kleur hout is. En daardoor voor de eerste laag van beplanken. Maar voor dit beplanken later meer. Als je de latjes geteld heb en de maat weet. Zoek je ze op in de stuks lijst. Daar kun je terug vinden welke dan welke is aan de hand van deze gegevens. Dan zal er een nr of letter bij staan. Dit is dan de verwijzing van de bouwhandleiding. Die werkt dan met dit nr of letter. Dus neem lat a snij deze op maat enz.

  Ik hoop dat ik jou zo al een beetje voorzien heb van een paar antwoorden.
  Laatst gewijzigd door pantani; 03-03-10 om 14:25
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 13. #13

  Standaard

  Hey Rik,

  Heel fel bedankt voor je antwoord. Het is inderdaad een heel mooie kit, op aanraden van Ptér heb ik de Mamoli versie genomen i.p.v. de Billing Boats. Ik ga het nodige materiaal halen om zo'n bouwhelling te maken, als de bouwhellig klaar is, plaats ik weer wat foto's.

  Hier zijn nog enkele foto's van de Mamoli kit :
  Ik ga heel erg mijn best doen om dit project stapje per stapje te doen.

  Tot binnenkort

  Pascal
  Laatst gewijzigd door wet sellery; 29-09-10 om 23:50

 14. #14

  Standaard

  Aan de onderkant, dus onder de waterlijn zie je die plaatjes zitten, bij deze hebben ze een verweerd koper uiterlijk. Dit is iets natuurgetrouwer. Maar dat ik een kwestie van schilderen, hierover ook natuurlijk later weer meer.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 15. #15

  Standaard

  Pascal, ik kan je garanderen dat Rik weet waarover hij praat....
  Grtz,

  Dominiek

Pagina 1 van 46 1234511 ... LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Rijdend - Eerste foto's van mijn allereerste echte motor modellen
  By singha in forum Afgewerkte projecten zonder bouwverslag
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 20-10-08, 19:33

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •