Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
1/72 Renault ADR 1 [DONE]
Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 43

Discussie: Renault ADR 1 [DONE]

 1. #1

  Lightbulb Renault ADR 1 [DONE]

  Tijd om een nieuw beestje voor te stellen.
  Dit is de Renault ADR 1, een vrachtwagen in de 3,5 ton klasse in dienst van het Franse leger vanaf 1936. Er zijn er slechts weinig van gebouwd, zowel in civiele als militaire versie, maar beiden hebben dienst gedaan tijdens WO2, eerst in het Franse en later in het Duitse leger.
  De kit is van Silezian Models uit Duitsland, schaal 1/72 en volledig resine. Er zijn geen instructies bijgeleverd, enkel twee foto's van het afgewerkte model en een foto van een dergelijke vrachtwagen in 1936 op de omslag.

  De resine onderdelen zien er goed uit en er is niet te veel opkuis nodig.  Jammer genoeg is er niet veel informatie beschikbaar over deze vrachtwagen en het feit dat hij zowel in militaire versie als in civiele versie geproduceerd werd maakt het extra moeilijk want er zijn heel wat verschillen. Het zoekwerk op het Internet leverde echter wel enkele foto's op waaronder een heel bruikbare van een militaire vrachtwagen in dienst bij de rijschool te Saumur. Ik heb dan ook besloten om dat voertuig na te bouwen.

  Eerste werk was het aanpassen van het chassis door het aanbrengen van een cardanas en de gedeltelijke vervanging van de achteras die deels afgebroken was.  Wordt vervolgd.
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 2. #2

  Standaard

  veel succes met deze, wordt weer eentje die je niet alle dagen tegenkomt.

 3. #3

  Standaard

  Weer zo'n reus dat ge in elkaar zult steken Erwin

  Het ziet er wel een tof bakstje uit moet ik zeggen. Wel een beetje jammer dat er geen plannetje bijzit , tis van "tirer votre plan"


  If you want to save a few horses, drive a Famo

 4. #4

  Standaard

  Ben in al die drukte rond de opzoekingen naar details vergeten om extra foto's te nemen van de Renault.
  Wat is er gewijzigd aan de kit? Wel, laat ons stellen dat de kit zelf een zeer goede basis is om of de civiele of de militaire versie te maken. Hij is in ieder geval voorzien van de militaire velgen/wielen en de militaire laadbak. Verder moeten volgende zaken aangepast of toegevoegd worden:
  - trekhaken vooraan in de vorm van varkensstaartjes, de zogenaamde "queues de cochon",
  - bescherming voor de radiatorrooster waar ook de nummerplaat zal op aangebracht worden,
  - stuur aan de rechter zijde zoals bij Engelse trucks,
  - richtingslichten centraal juist boven de voorruit. Hier bestaat nog twijfel of het twee witte dan wel een groen en een rood licht moet zijn,
  - vierkant plaatje blauwe kleur met gele driehoek boven op de cabine ter aanduiding dat er een aanhangwagen getrokken wordt,
  - bijwerken van de cabine, versnellingspook, ramen, deurklinken en raamhendels binnenin, ruitenwissers,
  - plaatsen van een brandblusser aan de buitenzijde van de laadbak,
  - verlenging van beide treeplanken tot aan de spatborden achteraan,
  - vernieuwen van de spatborden (deze van de kit zijn te klein),
  - aanbrengen van hoepels en canvas over de ladbak,
  - aanbrengen van een benzinevat 50L en een bijkomende kist op de linker treeplank,
  - aanbrengen van opstapjes en een houder van de nummerplaat achteraan onder de laadbak,
  - aanbrengen van het reservewiel (alhoewel ik geen juist positie weet waar dit zich bevond).

  Veel werk maar niets onoverkomelijk en dit is het resultaat tot heden:  Uit foto's is af te leiden dat er zes hoepels waren en dus werden hun zitplaatsen uitgeboord.  en dit is het resultaat. De truck was voorzien van een strak gespannen canvas bestaande uit een vlakke voorzijde, een in het midden gesplitste achterzijde, twee zijkanten en een dakzeil. Deze stukken canvas liggen op houten latten welke de ondersteuning geven. Zij zullen vervaardigd worden uit Evergreen strips maar dat is voor een volgende update.
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 5. #5

  Standaard

  Leuk model en je schiet ook al lekker op ondanks het extra werk, alleen het stuur aan de andere zijde vind ik vreemd voor een wagen van het vaste land maar jij heb de foto`s ervan en ik niet dus ik geloof je direct.

 6. #6

  Standaard

  Bedankt Ron.
  Ik vond het ook raar en heb navraag gedaan bij verschillende personen. Het blijkt dat het Franse wegennet voor 1935 in slechte toestand was, zeker in de gebieden met bergen en kronkelende wegen. Om die reden werden er dikwijls vrachtwagens gebouwd met het stuur rechts zodat de bestuurders dichter bij de rand van de rijbaan / afgrond konden rijden zonder al te veel risico. De plaats van het stuur aan de rechterzijde van de Renault ADR 1 wordt ook bevestigd in het uitstekende Franse boek "L'Automobile sous l'Uniforme" p.70.
  Het stuur rechts was ook in gebruik in andere landen want ik herinner mij dat ik als tiener tijdens de "sneeuwklassen" (zoals dat toen noemde) in Oostenrijk ook eens meegereden ben met een bus waar het stuur rechts stond. Het was toen adembenemend te zien hoe dicht die chauffeur bij de rand van de weg reed terwijl het ravijn bijna vlak onder je was. Die bus had ook een groen licht achteraan dat de chauffeur liet branden om achterliggers teken te geven dat ze hem konden inhalen.
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 7. #7

  Standaard

  Dat is weer een leuk stukje referencie wat je heb neer gezet en bedankt hiervoor, ik had gisteren nog even op Google gekeken voor dat stuur want ik wilde me eigen echt overtuigen dat hij rechts zat en inderdaad enkelen foto`s gevonden :-))

 8. #8
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Weer een fijn werkje in de bouw ! Heerlijk de 1/72 schaal !

 9. #9

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Erwin Bekijk bericht
  Het stuur rechts was ook in gebruik in andere landen......
  Nu nog steeds hoor Erwin. In Italië zie je nog geregeld trucks rijden met het stuur aan de rechterkant en dat geldt ook voor moderne exemplaren.

  Een klein beetje veranderingen !!!!!!!!! serieus aangepast zoals het zijn moet é


  If you want to save a few horses, drive a Famo

 10. #10

  Standaard

  We hebben niet stilgezeten en dit is het resultaat:  De hoepels werden voorzien van Evergreen strips die de houten planken moeten voorstellen waarop het canvas zal bevestigd worden. De Franse militaire voertuigen pre WO2 waren, net als deze nu, zeer strak wat betreft hun kleur en uitzicht. Hun canvas bestond uit vijf verschillende delen die elk op zich strak aangebonden werden. Pas na het uitbreken van WO2 zal deze maatregel verslappen.  Achter aan het voertuig werden opstapjes gemaakt uit Evergreen strips.

  Het voorste en achterste deel van de canvas zijn geplaatst en mooi strak getrokken. Ik gebruikte hiervoor een groen papieren servet (zonder dessins) wat verlijmd werd met Klir. Ook één der zijkanten werd reeds aangebracht.

  Alle delen van het canvas zijn aangebracht. de wielen staan wat scheef want zij zijn in deze fase nog niet verlijmd.

  De details werden aangebracht: vooraan twee koplampen, twee typisch Franse trekhaken de zogenaamde "queue de cochons" of varkensstaarten en de metalen bescherming voor de radiator. Momenteel zouden we dat een "bull bar" noemen. Aan de linkerzijde van de truck werd een typisch Frans 50L benzinevat toegevoegd alsook een bijkomende tool box.  Achteraan werd een trekhaak aangebracht en aan de rechterzijde de standaard voorziene gereedschapskist.

  Zoals jullie kunnen zien heb ik noodgedwongen de motorkap van de truck opnieuw afgeschuurd. Dit was noodzakelijk nadat ik per ongeluk een beetje superlijm gemorst had. In ieder geval zal de truck toch volledig herspoten worden om reden dat ik waarschijnlijk nu pas de juiste kleur gevonden heb.
  Hopelijk lukt het dit weekend.
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 11. #11

  Standaard

  Erwin das een knap staaltje wat je hier laat zien. Vooral met het servet.

 12. #12
  Goede topic beantwoorder Michel's schermafbeelding
  Geregistreerd
  25-07-08
  Berichten
  2.718

  Standaard

  Mooi scratchwerk!
  Groeten,

  Michel.

 13. #13

  Standaard

  Goe bezig... maar dat wist je zeker al he

 14. #14

  Standaard

  Merciekes mannen.
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 15. #15

  Standaard

  ongelooflijk hee jongens,met servetten en varkensstaarten

Pagina 1 van 3 123 LaatsteLaatste

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •