Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Scharnier
Weergegeven resultaten: 1 t/m 3 van 3

Discussie: Scharnier

 1. #1

  Standaard Scharnier

  Op vraag van sommige medebouwers een verslagje van hoe ik een scharnier maak.

  Het begon met dit plannetje die ik kreeg van onze vriend Patje (Doomwad).  Na herhaalde pogingen slaagde ik er niet in om een mooie scharnier te maken.
  Want 1: Het metaal van een floppy is iets te licht voor dergelijke scharnieren. Is wel ideaal voor kleinere modelletjes.
  2: Met de hand uitvijlen was niet wat het zou moeten zijn en zelf een mal uitvijlen (wegens gebrek aan matriaal) kreeg ik ook niet de gelijke tandjes (2mm) zoals het moest.

  Dus een plannetje naar onze (Sponsor) Christophe gestuurd en het probleem voor de mal was opgelost.  Dus gingen ik aan de slag

  Eerst 2 plaatjes gesneden die iets dikker waren dan het metaal van de floppy's. De dikte is 0.4mm en ideaal voor dit.
  Hou wel rekening dat je de plaatjes breder maakt en iets langer dan dat je nodig hebt.
  Is gemakkelijker werken en je kan ze nadien mooi op breedte en lengte snijden of zagen.  In de mal geplaatst. De mal zelf ga ik later nog wat aanpassen (denk om er 2 gaatjes in te boren om dan met 2 bouten en vleugelmoeren te kunnen aanspannen) om gemakelijker te werken. Nu mal met plakband samen gehouden.  Mooi uitvijlen. Ik gebruik een vijltje dat iets smaller is dan de tandjes. En doe het rustig zodat ik niet in de mal vijl.

  Daarna plooi ik de tandje mooie rond een stevige naald die iets dikker is dan de as zelf.  Als beide plaatjes gedaan zijn plaats ik ze samen met de as.  Dan duw ik de lipjes nog eens stevig aan.

  Nu die lipje zijn natuurlijk niet mooi...dus zaag ik die voorzichtig weg.  Zo zie je dat het properder is al ze weg zijn.  En dit is dan het resultaat.

  Het verschil nu en met die ik voordien maakte.
  Zo, ik hoop dat dit duidelijk genoeg is en indien er nog vragen zijn moet je ze maar stellen hé
  GROETJES
  PA FIFI

  "Zo lang de FIFI met zijn auto's en bootjes aan het spelen is, steek hij geen kattekwaad uit"

 2. #2

  Standaard

  Het verschil is duidelijk he Pierre,machtig man en wat een verbetering,blij dat mn schets toch nog van pas is gekomen

 3. #3

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •