Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Herstelling Marklin trein - details met nieuwe mal [DONE]
Weergegeven resultaten: 1 t/m 8 van 8

Discussie: Herstelling Marklin trein - details met nieuwe mal [DONE]

 1. #1

  Lightbulb Herstelling Marklin trein - details met nieuwe mal [DONE]

  Hallo,
  Eventjes snel tussendoor iets doen wat al lang op het lijstje staat.
  Ik heb ooit op Ebay een oude Franse Loc gekocht. Die was "natuurlijk" in onberispelijke conditie... Maar bij ontvangst bleek dat er een aantal stukjes afgebroken waren. Verschrikkelijk voor mij. Maar kom, ooit zou ik dat eens onder handen nemen.
  Ooit zijnde de afgelopen dagen.
  Een collega had met mij erover gesproken om afgietsels te maken van bepaalde stukjes voor modelbouw. Dus van het een kwam het ander en zijn we eraan begonnen.
  Doel: kleine elektrische "dingskes" op het dak die afgebroken zijn hermaken.

  Werkwijze:
  - Afgietsel/mal maken met silicone
  - Vullen met hars/resin
  - Monteren

  Hoe ging ik te werk:

  -Play-Doh (pot uit de Blokker ong. 5€) Dit om de stukken voor de helft in te steken en de ene helft van de mal te maken. Dit is ook goed om te zorgen dat de silicone niet uitloopt.  - De Play-Doh op een oude tegel plaatsen.

  - Een ijzeren vormpje om een afbakening te hebben (Blokker -1 à 2 €)  - De stukjes erin steken en wat opwerken met Play-Doh. Ik probeer om de originele mallijnen te vinden en na te doen. Duw ook met potlood wat gaten om een pasvorm te krijgen. Zo krijg je malhelften die mooi in elkaar passen en verschuiven ze niet. Vergeet niet van kanaaltjes te maken om dan de hars in te gieten eenmaal alles klaar is. Voorzie ook luchtgaatjes want als de hars in de mal loopt kan er lucht blijven steken in afgesloten delen. Deze zijn dan niet gegoten.  - Nu de eerste helft maken. Gebruikte product: Silicone Model 83 + verharder (Vosschemie - http://www.vosschemie.be/ - de mijne komt uit een filiaal in Brugge 42€) De silicone moet gemengd worden met verharder. 5% van het siliconegewicht verharder toevoegen. Een weegschaal tot min. 1gram is dus noodzakelijk.  - Nu, erin gieten en 24u laten drogen.  - Na het drogen gaan we het hele zootje uit zijn vorm halen en de Play-Doh wegnemen.

  De Play-Doh komt gemakkelijk los maar hier en daar moet je wat meer prutsen.  Vervolgens steek ik de mal er weer in om de tweede helft te maken.  Vervolgens eens bespuiten met lossingsspray. Dit om te zorgen dat de volgende laag silicone niet kleeft aan de eerste. Anders: PROBLEEME!!  Volgende laag silicone gieten en laten drogen (24u)  Na 24 u het zootje eruit halen en de originelen eruit halen.

  Dan kan je beginnen stukjes gieten. De materie is hars of resin. Bestaat uit 2 componenten 50/50 te gebruiken. Gietmassa 541 component A en B. (samen 45€)
  Dit noemen ze "Blitzmassa". Dwz je hebt een paar minuten om het te gebruiken eenmaal het goed gemengd is, daarna begint het snel - lees zeer snel - te drogen.  Voila, na het gieten heb ik mijn eerste stukje.
  Een aantal andere bespaar stukjes ik jullie... Pijn in de kaakbenen van het lachen kan hinderlijk zijn...

  Mijn enige probleem is nu nog een soort gechromeerde ijzerdraad vinden om die leiding terug te leggen...  Het systeem werkt en is gemakkelijk te doen. MAAR bij ingewikkelde vormen moet je heel goed gaan nadenken over luchtschachtjes, en gietkanaaltjes.

  Heren, hopelijk ben ik hier niet in herhaling gegaan op de forums. En misschien hebben jullie er wel iets aan.

  Groetjes en veel succes,

  Yamato

 2. #2

  Standaard

  Dit is een zeer interessant onderwerp dat zeker meerdere mensen zal interesseren.
  Grtz,

  Dominiek

 3. #3

  Standaard

  Mooie uitleg. Is heel zeker interessant.
  Ik wist eigenlijk niet dat dit zo eenvoudig was om te doen. En zelfs met kleine stukjes.

 4. #4

  Standaard

  Eindelijk genoeg "dingskes" gemaakt.
  Dus kunnen we verder herstellen...
  Eerst alle resten verwijderen:  Voila...
  Nu de nieuwe gegoten en geschilderde stukjes erin met superglue...  En dan het ijzerdraadje erin plooien.

  Af, fini, we kunnen weer verder met ons leven, eens kijken wat er nog op de plank ligt...

  Groetjes,
  Yamato

 5. #5

  Standaard

  Oeps, vergeten: er moeten nog nieuwe pantografen op...

 6. #6

  Standaard

  Zeer mooie uitleg Yamato, interessant om zien hoe je zo'n malletje maakt, bedankt om het te delen met ons
  Dirk "Alias" Pantani Op de werk bank: " Spitfire" -- "HMS Bounty" -- "Scrach ROV"

 7. #7

  Standaard

  Deftige restauratie hoor, met zeer duidelijke uitleg, bedankt om te delen

 8. #8

  Standaard

  Hele mooie uitleg over het maken van mallen, ook interessant om te zien hoe je playdoh gebruikt om die te maken - anderen gebruiken vaak meteen silicone denk ik.
  Hobbyist - WOII enthousiast - Webshop uitbater

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •