Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
1/72 Mark IV [DONE]
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 25

Discussie: Mark IV [DONE]

 1. #1

  Standaard Mark IV [DONE]

  Hier een paar foto's van mijn eerste tank.
  Emhar schaal 1/72.
  Ik heb nog te weinig ervaring met het gebruik van verftechnieken en MIG pigmenten enz...dus graag jullie opmerkingen over hoe ik het model kan verbeteren.
  Het is nog niet helemaal klaar. Ik ga deze tank gebruiken op een diorama van 50 op 50 cm en ze zal gedeeltelijk in de modder zitten.

  Betere foto's vindt je een beetje verder in deze discussie.
  Laatst gewijzigd door Christophe; 18-04-10 om 17:41

 2. #2

  Standaard

  Even moeten uitzoeken hoe ik de foto's kon plaatsen.
 3. #3

  Standaard

  Allereerst welkom hier op het forum.
  Ik denk dat je goed onderweg bent met pigmenten enz. Maar ik heb er niet zo veel verstand van. Let er wel op dat je geen blanke lak overheen moet spuiten, dan is het effect weg.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 4. #4

  Standaard

  Bedankt Rik,

  Bestaat er dan een manier om de pigmenten te fixeren? Of vind ik dit wel ergens op het forum?

  Christophe

 5. #5

  Standaard

  Christophe, euh .......is dat je eerste model ?Bijlange niet mis man! Ik denk dat je het in de vingers hebt
  Ge kunt die pigmenten fixeren met een prdukt van Mig als je wil, maar ik gebruik altijd geurarme whitespirit, dat lukt toch goed bij mij.
  Pigment op de gewenste plaats aanbrengen , penseeltje in white spirit steken, lichtjes afdeppen op een wc-papiertje of keukenpapier en dan op je pigment aanbrengen. Dan blaas ik er lichtjes op en dat geeft 2 voordelen de white spirit vervliegt veel vlugger en je hebt geen droogringen in je pigment op je model. Met droogringen bedoel ik zulke ringen die je ziet bij opgedroogde koffievlekken.

  Enkele tips :
  De decals zou je moeten proberen uit te snijden langs het cijfer zodanig dat je die blinkende rechthoek niet meer ziet na het monteren en dan verder afwerken met set and sol, maar dat laat ik over aan de gasten die goed overweg meekunnen met die produkten, want bij lukt dat niet zo goed dus moet ik niet beunhazen. Bij de kleinste mogelijkheid aibrusch ik mijn kentekens.
  De bewapening zou je een beetje kunnen verfijnen door ervoor te zorgen dat de voorkanten van de lopen recht zijn en als je de kans ziet met een heel fijn boortje of gewoon met een vers mesje op je scalpel (zeer scherpe punt) een gaatje te boren. Let wel ,eerlijk gezegd dit is hier wel 1/72 en niet gemakkelijk om dat te doen op die schaal, ge moogt de avond voordien niet in de drank gezeten hebben.
  Wat je nu nog kan doen op je model is de roest in de achterste granaatinslagen op foto 2 en 4 een beetje bij passen. De kern van zo'n inslag of beschadiging is na verloop van tijd altijd donkerder geroest dan de randen. De inslagen vooraan op dezelfde fotoos zijn dan veel realistischer. De roest beschadiging op de inslagen op foto 3 is er dan wel bovenop.
  1 ding goed indachtig zijn met roest : de buitenkanten van een roestvlek zijn altijd lichtergetint dan de kern. Allez ,in de meeste gevallen toch.

  Trouwens die tips met uitzondering van die decals kan je nu nog toepassen.

  Let wel Christophe ,het is niet negatief bedoeld hetgeen ik zeg over je model, ik probeer gewoon je een beetje te helpen. Ik leer ook nog alle dagen bij

  Je model mag er zeker zijn , geloof me !

  Oeps vergeten : stelen met je ogen is goed voor je modellen
  Laatst gewijzigd door Famo; 18-04-10 om 01:57


  If you want to save a few horses, drive a Famo

 6. #6
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Hallo Christophe, goed dat je ook hier tussen de voertuigen je werk laat zien. Je vraagt om advies en je hebt van onze Famo al serieuze uitleg gekregen, wat hij schrijft is een feit, andere modellen goed bekijken en proberen toe te passen op je eigen werk. Na verloop van tijd zal je een eigen verfijnde techniek ontwikkelen.

  Ik heb ook een helpende hand klaar, en ik zou willen beginnen over de foto's.

  Deze geven een gelige indruk, dus waarschijnlijk heb je met gewoon kunstlicht gefotografeerd. Dit licht maakt dat alles logischerwijze vergeelt en naar mekaar toe getrokken wordt, waardoor fijne kleurstellingen verloren gaan...ik denk dat je tank veel mooier is dan ze hier in je verslag nu overkomt.

  Eén oplossing (er zijn er meer) : daglichtfoto's ! Dit licht is meestal koeler en het verkracht je kleuren niet. Hierbij moet je wel harde schaduwen vermijden, ook daar gaat dan veel detail van je model verloren. Een foto die een fel belichte tank toont, met een aardedonkere kant is evenmin aantrekkelijk om te bekijken.

  Ik zou zeggen, zoek een plek met mooi zacht daglicht in huis, waarbij het bij voorkeur van verschillende kanten komt (symmetrische belichting eigenlijk), zet je model op een neutrale ondergrond, een mooi vel grijs of blauwig papier uit de papierhandel is perfect. Dit om een rustige omgeving te creëren voor je model, het krijgt dan al de aandacht die het verdient. Probeer ook ten alle tijde je flash te gebruiken, dit geeft harde afgetekende schaduwen voor gevolg, niet aan te raden dus.

  Als je deze werkwijze hanteert, krijgen we een beter zicht op je gebruik van washes, filters, chipping, dusting etc. We kunnen dan rustig verder gaan met het fijn afstellen van je technieken.

  Over de pigmenten vastzetten, ik heb de pigment fixer van Mig, maar die verdonkert je pigment, geen wondermiddel dus, maar het is een goed product dat je pigmenten goed verankert aan je model. Een andere oplossing zoals hier reeds aangehaald, is white spirit, indien je voordien met acryls gewerkt hebt, of wanneer je de enamel lagen van je basiskleur beschermd hebt met een acrylvernis.

  Groeten van GUnit.

 7. #7

  Standaard

  Ja Christophe voor je eerste model ziet hij er al zeker niet slecht uit.
  Famo en GUnit hebben je al veel nuttige tips gegeven.
  Wat de decals betreft kan je het best set en sol gebruiken en voor je de decal aanbrengt
  altijd een laagje glans vernis aanbrengen. Na drogen van de vernis eerst set aanbrengen dan de decal erop
  en terug een laagje set er over. als het een decal is die op een oneffen opervlak komt moet er sol over doen
  en dan laten rusten voor een dag.
  De decal zal in het begin wel beginnen rimpelen maar geen paniek dta is normaal na een dag is dat weg en heeft
  de decal de vorm van het oppervlak aan genomen.
  Alvast veel succes met je projecten.

 8. #8

  Standaard

  Kijk eens wat een uitleg zo ineens. Mooi hoe dit forum ineens weer zo zijn werk doet.

  Ben benieuwd naar de rest.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 9. #9

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door modelengeneer Bekijk bericht
  Kijk eens wat een uitleg zo ineens. Mooi hoe dit forum ineens weer zo zijn werk doet.
  Dat is de reden waarom ik hier blijf zitten op dit forum , er wordt uitleg gegeven en men durft de cruciale punten zeggen die belangrijk zijn voor het welslagen van je handelingen. DAT wordt soms (en veel soms) in de boekskes verzwegen om zo de technieken voor zichzelf te houden. Das mijn opinie ! ( en ik kan er mij nog dik in maken ook en ik ben al niet van de magerste )


  If you want to save a few horses, drive a Famo

 10. #10
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Famo Bekijk bericht
  Dat is de reden waarom ik hier blijf zitten op dit forum , er wordt uitleg gegeven en men durft de cruciale punten zeggen die belangrijk zijn voor het welslagen van je handelingen. DAT wordt soms (en veel soms) in de boekskes verzwegen om zo de technieken voor zichzelf te houden. Das mijn opinie ! ( en ik kan er mij nog dik in maken ook en ik ben al niet van de magerste )
  Klopt helemaal ! Onbegrijpelijk want wat hebben we in 's hemelsnaam toch aan mekaar te bewijzen ? Het gaat om het plezier dacht ik ?

 11. #11

  Standaard

  Hallo iedereen, bedank voor al de complimenten, opmerkingen en reacties. Had ik niet verwacht. Echt tof.

  @Famo: Het is mijn eerste model sinds heeeel lang, maar ik moet we lzeggen dat ik al 5 jaar professioneel maquettes maak (vooral gebouwen) dus die ervaring heb ik wel een beetje. ik zou hier de link naar mijn website kunnen zetten zodat jullie een idee hebben van wat ik maak maar ik weet niet of dit mag (wegens reclame). Ik zal de reactie van Admin afwachten.
  Bedankt voor je tips over de decals en roest. Zulke opmerkingen kan ik zeker gebruiken en ervaar ik niet als negatief hoor, integendeel. Op gebied van modelbouw kan je altijd verbeteren denk ik. Ik heb ook al een paar keer het tijdschrift "Art of modelling" gekocht. Hier staan ook veel mooie voorbeelden in. Alleen vind ik dat er voor een beginner die nog niet veel van de technieken kent, weinig uitleg bij staat. Maar ja, dit forum zit vol van enthousiaste modelbouwers die zeker raad weten.

  @GUnit: Bedankt voor de tips over de foto's. Ik heb ze zoals je zei in kunstlicht getrokken vandaar de geel bruine kleur. Ik post hieronder een reeks nieuwe foto's van de tank op een diorama ondergrond die ik buiten getrokken heb. Die verftechnieken wordt nog een uitdaging. Ik zal bij de foto's een korte uitleg geven van hoe ik de tank geschilderd heb. En ja, modelbouwen is vooral plezier en relaxing, en je tips delen met de rest geeft ook voldoening.

  @DJs: Ook bedankt voor de tips. Vraagje? Als je de glansvernis aanbrengt voordat je de decals eropzet gaat dan de matte kleur niet verdwijnen, of zet je er dan achteraf een matte vernis op? En wat doe je als een model volledig klaar is, zet je er dan een fixeermiddel op ef een matte vernis zodat alles mooi blijft?

  Groeten aan iedereen.

 12. #12

  Standaard

  Hallo, hier de nieuwe reeks foto's met betere belichting.
 13. #13

  Standaard

  Ik heb geprobeerd om hier ook een how to van te maken, maar ik weet niet meer welke stappen ik allemaal heb doorlopen. k heb geen airbrush gebruikt (allemaa lmet borsteltje) aangezien het model uiteindelijk toch in de moder van een diorame terecht komt. Maar voor mijn volgend model zal ik foto's en info op het forum zetten.Ik heb namelijk nog een doosje van een Duitse A7V tank liggen. Maar bij elke stap zal ik wel de nodige vragen hebben.

 14. #14

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Christophe Bekijk bericht
  Maar bij elke stap zal ik wel de nodige vragen hebben.
  Maar allez zeg , ge zult nu toch geen vragen beginnen stellen zeker ?!? ....................
  Natuurlijk man laat maar komen, als we kunnen helpen zullen we dat zeker niet doen !
  Allez ik toch, van die anderen moet ge opletten tzijn raare mannen !!!!


  If you want to save a few horses, drive a Famo

 15. #15

  Standaard

  Hallo Christophe en welkom op dit o zo gekke forum.

  Er is reeds heel veel uitleg gegeven en ik kan deze slechts beamen.
  Grote opmerking: lopen vlak zetten en uitboren, dropje zwart in de loop. Dat is het eerste wat opvalt aan je foto's.
  Punt 2: roest is mooi maar het moet realistisch aangebracht worden. De gegeven opmerkingen door de andere forumleden zijn heel terecht maar als je roest wil laten aflopen dan moet dit ook "af" lopen d.w.z. van boven naar beneden. Hetzelfde is van toepassing op de zogenaamde "rain marks": sporen van regen en aflopend vuil.
  Hiervoor gebruik je bij voorkeur een penseel dat in een verdunner gedoopt werd en strijk je zo de roest van boven naar beneden uit. NIET overdrijven hiermee, kijk eens rond naar machines op bouwwerven, stalen balken en dergelijke.

  Wat je dio betreft: als je van plan bent je tank in een dio te plaatsen moet je rekening houden met het gewicht van de tank d.w.z. dat je tank tijdens zijn leven sporen achterlaat en wegzakt in de modder. Ik weet dat je dio verre van af is maar zoals hij er nu bij staat "zweeft" hij en dat is zeker niet de bedoeling. Zorg er ook voor dat er sporen zijn achter de tank van het traject dat hij afgelegd heeft. Jouw tank werd er niet gedropt met een helikopter (iets wat veeeel vergeten wordt, ook door ervaren bouwers)
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •