Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
de mannekes van de bren-dio, 1/72 [DONE]
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 16

Discussie: de mannekes van de bren-dio, 1/72 [DONE]

 1. #1

  Standaard de mannekes van de bren-dio, 1/72 [DONE]

  Hey,

  Zoals beloofd ga ik hier een topicje openen over hoe ik mijn figuren schilder.

  Voor het schilderen van de figuren gebruik ik Vallejo acrylverf welke wordt verdund met gedistilleerd water. Bij het schlderen gebruik ik de methode 'licht van boven', waarbij de schaduwen meestal aan de onderkant komen.

  Hierbij kun je uiteraard schilderen met vb 'licht van links' waarbij men de meeste oplichting aan de linkerkant van de figuren schilder en waarbij de rechterkant in de schaduw zal komen te staan. Denk hierbij aan een figuurtje die in een donkere hoek van een gebouw staat.

  Bij deze fotoreportage neem ik tevens foto's van de gebruikte kleurflesjes met hun respectievelijke kleurnummers zodat degene die het wil uitproberen de juiste kleurnummers bij de hand heeft.

  Eerst en vooral worden de figuren in een laagje grondverf geplaatst, ik gebruik hiervoor Humbrol 1. Als deze laag droog is plaats ik mijn basiskleur voor huidskleuren, zijn V876. Reken maar dat je hievoor minstens een laag of 8 nodig hebt, totdat je een goeie dekking hebt opgebouwd.

  Daarna worden de huidplooien opgelicht. Hierbij gebruik ik een mengsel van V876 met V815. Hierbij gebruik ik de regel van 3 waarbij het eerste mengsel bestaat uit 1/3 815 op 2/3 876, daarna 1/2 815 op 1/2 876 en 2/3 815 op 1/3 876, eindigen doe je met 815 puur.  ]
  Het resultaat.

  Nadat de plooien zijn opgelicht, kunnen beginnen met het schaduwen. Je zult zien dat er nu meer leven in het figuurtje zal komen. Hierbij gebruiken we 2 stappen, zijnde 1/2 814 met 1/2 876, om te eindigen met 2/3 814 op 1/3 876. Bij de laatste stap neem je de ogen mee.

  Nadien breng je de laatste schaduwkleur aan, alle schaduwwerken nadien dienen om alles uit te lijnen. De laatste schaduwkleur is V859, welke je puur mag gebruiken (uiteraard altijd te verdunnen tot een waterige oplossing).

  Nu kun je beginnen met het uitlijnen van je figuurtje. Hierbij gebruik je 822, maar puur. Verdun dit zeer goed daar het dient om de diepere gedeelten van de plooien te schaduwen/uitlijnen.

  Normaal heb je nu gedaan met het beschilderen van de huidskleur. Wil je nog een stoppelbaardje aanbrengen kan je dit doen, door gebruik te maken van V899, maar dan zeer verdund, het moet eigenlijk gekleurd water zijn.

  Voila, je hebt nu een reportage over het schilderen van huidskleuren. Uiteraard is dit niet dé methode voor het schilderen van de figuren, maar slechts eentje van...

  Nadien komt een vervolgje over het schilderen van de uniformen, maar reken maar dat op dezelfde leest wordt verdergeschilderd.
  Het neemt een iets meer tijd in beslag om figuren, en zeker van 1/72, te schilderen op deze manier, maar het resultaat achteraf is steeds, voor mij althans, bevredigend.

  Hopelijk heb je er iets aan, aan mijn kleine bijdrage.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 22:04

 2. #2

  Standaard

  Hey,

  Hier ben ik terug.
  Ik zien nu pas maar da je het resultaat niet of slecht kan zien op foto. Spijtig, maar foto's op macro-functie blijken niet altijd bevredigend te zijn.
  Nochthans is het resultaat zeer bevredigend.

 3. #3

  Standaard

  Het ziet er toch goed uit hoor Swaken.
  Zelfs op deze foto's is toch duidelijk te zien hoe het veranderd.

  Zeer leerrijke post, dat is alvast zeker
  Ik blijf je volgen...

 4. #4

  Standaard

  Supertopic Swaken, hier kan ik wat mee voor in 't vervolg Al zal het nog lang duren eer ik zoiets in de vingers zal hebben, ongeduldig als ik ben
  Sci-Fi enthusiast

 5. #5

  Standaard

  Hey,

  Thomas, oefenen is de kunst....

 6. #6

  Standaard

  Goed gedaan Swaken.
  Mag ik zo vrij zijn om voor alle zekerheid ook nog eens de benaming van de verfjes te vermelden ? Kwestie van duidelijkheid.

  V876: Brown Sand
  V815: Basic Skintone
  V814: Burnt Cadmium Red
  V859: Black Red (Cadmium Brown)
  V822: German Camouflage Black Brown
  V899: Dark Prussian Blue
  Share your knowledge, it's a way to immortality.

 7. #7

  Standaard

  Swaken, da's, zoals we van jou gewend zijn, ne mega duidenlijken uitleg... meer van da...

  Je uitleg is de spreekwoordelijke I, waar Erwin, zoals we het van hem gewend zijn, het puntje heeft opgezet.

  Tot dinsdag, de 4den @ IPMS-Gent.

  Heligroeten,

  Nick

 8. #8
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Kijk, weer een topic waar iedereen de vruchten van kan plukken zie.
  Heel duidelijke uitleg en bijna een how to !

 9. #9

  Standaard

  Hey,

  Bedankt voor de commentaren, en ja GUnit, ik had de bedoeling om een soort how to te maken, kwestie van zij die dit willen proberen een hulp te bieden.

  Met deze update, doen we verder met onze figuren.

  Gezien het Engelse soldaten zijn gebruiken we vervolgens English uniform, V921, om hun uniform in de basiskleur te schilderen. Ook hier, gebruik sterk verdunde verven om zo weinig mogelijk detail weg te schilderen. Je kunt hier gerust een laag of 6 à 8 leggen voordat je een goeie dekking hebt opgebouwd.

  Vervolgens kunnen we beginnen met het oplichten van de 'rimpels', de plooien van het uniform. Hiervoor gebruiken we light flesh, V928, vermengd met V921, English uniform, en dit in de verhoudingen zoals hiervoor al beschreven, 1/3 - 2/3, 1/2 - 1/2, 2/3 - 1/3 en daarna puur met het oplichtkleur.  Op deze foto zie je het eindresultaat van een volledig opgelicht uniformpje van het figuurtje.  Om daarna de schaduw erin te steken gebruiken we V822, German camou. black brown, uiteraard weeral gemengd met V921, English uniform, zoals hierboven terug beschreven. Bij het schilderen moet je wel in het achterhoofd houden dat het met licht van boven komt, dus alle schaduwen komen naar onder toe te liggen.  Met als eindresultaat dit...

  Zo, voorlopig is dit beëindigd voor de uniform. Uiteraard hebben we nog meer te schilderen, zoals schoenen, beenbeschermers, petten,..enz.

  Dit wordt dan verder besproken op later tijdstip. Hopelijk heb je hier iets aan zodat je dit ook kan proberen.
  Tot later.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 22:04

 10. #10

  Standaard

  Waaauuw, waaauuw waauuw, ... mega schitterend.
  Mensen, mensen, ik heb deze kunstwerkjes live kunnen zien en ze zelfs mogen vasthouden...
  Hiermee bewijst "daddy" Swa nog maar eens dat 1/72 een schaal is voor kerels met modelbouwb...en (ja just).

  Heligroeten enne deze fan blijft je volgen vanop de eerste rij,

  Nick

 11. #11

  Standaard

  Zeg Swaken...een klein beetje zot zijt ge toch zenne....

  Maar wat een formidrastich resultaat.... jammer dat ik er vrijdag niet bij kon zijn, had ze graag live gezien
  Mijn blog :http://jadefalconguard.wordpress.com/

  My Wallet is curled up in a corner, scared, lonely and wondering when the hurting will stop....
  the Wallets feels dirty, unkept fingers fondle it at all of his secret places...
  The screaming starts.......

 12. #12
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Zeer degelijk geschilderd tot zover, met kennis van zaken iig.

 13. #13

  Standaard

  Hey,

  Bedankt voor de commentaren.

  Nu gaan wij dit draadje afwerken.

  Voor het beschilderen van de beenbeschermers gebruiken we V819, Iraqui sand als basiskleur. Om wat op te lichten gebruiken sand light, V837 en om te schaduwen gebruiken we V822.

  Voor de schoenen, de baret en het stuur in de handen van de ‘driver’ gebruiken we V950, zwart als basiskleur. Terug om op te lichten gebruiken we sand light V837 en om te schaduwen zuiver zwart.

  De helmen van beide begeleiders in de bren worden geschilderd met V896, extra dark green. De ene helm heeft geen netje over de helm zodat deze wordt opgelicht met V837 om te eindigen met zuivere V837 in zeer verdunde vorm. De helm met het netje wordt gedrybrusht, met flat earth, V983, waarbij sand light, V837, geleidelijk wordt aan toegevoegd om op te lichten aan de bovenzijde. De riempjes aan de helm worden geschilderd met V912, tan yellow (webbing), waarbij men oplicht met V837 en schaduwt met V822. Na het vernissen worden beide helmen lichtjes voorzien van een metalen glans via een potlood.

  Het haar van enkele figurines wordt geschilderd met V822 als basiskleur. Daarna wordt het opgelicht met flat brown, V984, maar gedrybrusht om de kleine niveauverschillen in het haar naar boven te brengen. Daarna wordt nog fijn gedrybrusht met tan yellow, V912, om te highlighten. Uiteraard breng je bij de ene wat meer aan dan bij de andere zodat een verschillende haardos wordt verkregen.

  Het papier in de handen van de officier wordt vervolgens in het wit geschilderd met V951, en wel op een zodanige manier dat er schaduw blijft in de hoeken waardoor er schaduw vrijkomt. Je kunt als het ware 'spelen' met de intensiteit van je kleur.

  Voor de koperen onderdelen aan het uniform gebruiken we bronze, V998, wat een doffere koperkleur oplevert.

  Voila se, hopelijk heb je iets aan dit draadje.
  Nu genoeg gekletst, foto's.....  Tot het diorama....
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 22:05

 14. #14

  Standaard

  Als je deze mannetjes zo ziet, zou je durven denken dat het op 1/35 is...
  Zeer mooi, ik heb hier al veel bijgeleerd

 15. #15
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Erg goed geschilderd ! Een beetje spijtig van de foto's zelfs, ik durf wedden dat ze er bij daglicht nog netter uitzien !

Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Britse para met Bren en Stengun.
  By GUnit in forum Afgewerkt project figuren volledige figuren
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 21-02-10, 19:21

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •