winterproject. er staat al een beetje uitleg bij de voorbereiding. en ik kan ook spoedig starten.
als iemand van de mods het ff hier bij kan zetten zijn we vertrokken
VAN AF PAGINA 11 BEGINT DE ECHTE BOUW VAN DIT SCHIP . DE REST IS VOORBERIJDING.
winterproject. er staat al een beetje uitleg bij de voorbereiding. en ik kan ook spoedig starten.
als iemand van de mods het ff hier bij kan zetten zijn we vertrokken
VAN AF PAGINA 11 BEGINT DE ECHTE BOUW VAN DIT SCHIP . DE REST IS VOORBERIJDING.
Laatst gewijzigd door amazone; 27-02-10 om 19:22
het schip gaat dus gemaakt worden van een bestek en niet van een plan. ik zal het bestek eens zo goed mogelijk te vertalen dan weten jullie ook direkt hoe het er uit gaat zien
het gaat hier over een schip van 160 voet lang.
het voorsteven is 29 voet hoog en valt 29 voet.
de brete 3.5 voet. de dikte aan de binnen kant 16 duim en de dikte van buiten 10 duim.
de lassen 6en1/4 voet ,de lip op de kiel 6.5voet lang.
het achtersteven is 29 voet hoog en valt 4 voet en 6 duim, is boven 20 duim en onder6 voet breed. dikte binnen is 16 duim en achteraan 10 duim dik. de streek is 6 voet lang, wijt 39 voet,hol 16 voet.
het hek is 26 voet lang en heeft een bocht van 16 duim.
het vlak is 26 voet breed en rijst 8 duim.
de klimmen zijn 5 voet hol en 26 voet en 1 duim wijt .voor opzet 3 voet achter opzet 10 voet. de stutten komen 2 voet en 3 duim in. de ophangen hangen 16 duim uit.
de hekstuttenzijn boven 16 voet wijt.
de kiel is 126.5 voet lang op de hals 2 voet2 duim breed en 20 duim diep.de sponning dik,diep en wiit 4.5 duim, gestapelt 1 voet en de einden 5 duim dik, de waterlijn op 16 voet.
de koe brug11.5 voet op de hals gemeten.de hoogte is 4.5 voet. het verdek is 6.5 voet op de hals. de kajuit 7 voet.de hut 6 voet 70 voet van voor komt het grote spoor ,17.5 voet van voor komt t fokke spoor en 31.5 voet van achter het bazaan spoor
nu hebben jullie ook een gedacht hoe ze er uit moet komen zien
voor deze 1 faze heb ik niet zoveel nodig van wat in het bestek staat. maar tog wel een paar dingen die esisensieel zijn voor de bouw.
1/ de hoogte en vallen van het steven
2/ lengte en brete, dikte van de kiel
3/hoogte en vallen van het achter steven
4/ brete en rijzen van het vlak
dat zal het zowat zijn denk ik![]()
Hoi Dirk,
ik neem aan dat je het op schaal gaat nabouwen.
Voor de verder rest zal ik het nog een paar keer moet lezen denk ik!!!
Deze war taal lijkt me zeker iets voor gevorderde, dus ik ga hier lekker achterover zitten.
En kijk toe wat je ons allemaal voor gaat zetten!
Heel veel SUC 6 man!!!![]()
grtjes John
-------------
varend schip: löschkreuzer weser
tri stars sailingboot :p
schip in aan bouw: zee/visarend :eek:
Hoi Dirk,
Ik ga het even bekijken wat je ons even voor schotelt.
Op deze site Pinaßschiff ? Wikipedia
grtjes John
-------------
varend schip: löschkreuzer weser
tri stars sailingboot :p
schip in aan bouw: zee/visarend :eek:
mijn duits is heel slecht maar aan het prentje te zien ben je goed
de wartaal zal ik ik zeker bij de bouw schrijven een maal ik er ben want omdat nu netjes uit te leggen kan ik tog niet.
en het is natuurlijk een hele boterham van wartaal. zeker in het oud hollands.
Als je je eerste update geplaatst hebt zal ik dit direct verplaatsen. Dus gewoon blijven posten, komt het helemaal goed.![]()
ok thx rik.
na 3 weken ziek zijn doed het deugt om trug te kunnen bouwen
gisteren had ik al wat hout gezaagt en dan konnen we vandaag gaan knutselen.
deze foto zie je het voorsteven en een stuk van de kiel.
eerste vast stelling was dat de sponning waar de huidplanken in moeten niet gelijk liep met de bocht van het voorsteven. van onder komt het iets meer naar voren en van boven iets naar binnen. ik had hier een plankje opgespannen om een mooie bocht te maken naar boven. het schild natuurlijk maar een paar mm maar het schol tog wel iets. de kiel is met een halve liplas in het voorsteven gemaakt zoals in het boek voorzien.
dan de kiel deze bestaat uit 3 delen die gelast worden met een schuine las die zie je dus hier
![]()
achteraan het achtersteven met de klos die er voor komt. dan zien we ook het hek liggen met daar onder dat drie hoekje en dat heet de broek dit word later onderaan het hek en het achtersteven vast gemaakt voor betere hechting ( sterker )
boven op het hek komt natuurlijk de hek balk van hier uit begint de holle wulf. deze heeft een sierlijst onder aan en staat krom , hoeveel voeten lang staat hij duimen krom.
ik heb hem van middag krom gezet en moet hem laten staan tot morgen anders houd hij zijn vorm niet.
[/URL]
![]()
en dan een overzicht van de werktafel.
![]()
de schaal is 1/50 ik wou hem eerst kleiner maken maar het is bijna onmogelijk om dan de maten aan te houden op schaal. of je moest alles van fineer maken en dat is niet de bedoeling.
Laatst gewijzigd door amazone; 27-02-10 om 19:16
ehhh, even wat kritiek,
Het probleem is nu de boeg. Deze is te rond. De ronding van het boeg/dek loopt te bol. Tenminste als je een tijdsbeeld wilt volgen.
De hekbalken horen de zelfde hoogte als de breedte te hebben. Hier zijn Witze en van Yk het over eens. En dat zou ik dan ook als speerpunt nemen voor dit schip.
Verder toch de vraag of je het als het een zg. Dockjard of admiraliteit moet zijn.
Dan zul je toch ook de verbindingen moeten laten zien en dan ook de spanten via die wijze moeten uitbeelden. Dit blijf je anders echt zien.
rik ik denk dat ik je begrijp
dus wil ik ff reageren. het voorsteven is nog te lang er moet nog zeker 5 cm afgezaagt worden er staat een potloot lijntje op hoe hoog ze moet komen terhoogte van de hamer ongeveer. om dat hij nu zo lang is geeft het natuurlijk een heel vreemd zicht.
dit staat in het bestek en zoek het ook te volgen /het voorsteven is 29 voet hoog en valt 29 voet.
de verbindingen zijn er wel degelijk maar bij het steven zit het langs de andere kant maar zal morgen wat foto s van de verbindingen laten zien. zoals witsen ze beschrijft in het boek.
Laatst gewijzigd door amazone; 23-10-09 om 19:54
Structureel kan ik er nog niet veel commentaar op leveren, deels doordat ik niet vertrouwd ben met het type schip.
Dus daar wacht ik nog mee.
Echter, als het inderdaad de bedoeling zou zijn om een opengewerkt model te maken, zou ik persoonlijk voor een andere houtsoort gekozen hebben.
dany ik wil eerst zien of dit wel lukt, het is voor mij ook de eerste keer. als ik totaal de mist in ga kan ik het met een gerust gevoel in de stoof steken
moest het wel lukken dan is het een goede voorbereiding . en dan kan ik wel eens overwegen om ze in goed hout te maken.
niet dat ik green slecht vind maar eik of notelaar geeft wel een totaal ander zicht. maar ik wil er zeker van zijn dat ik het vlak uitgetimmert krijg want dat lijkt me een helse klus omdat goed te krijgen en natuurlijk de rest ook![]()
Amazone,
Nu als goede houtbouwer uit bijvoorbeeld de muziek tak, moet je toch weten dat je nu de plank mis slaat he.
Als je met goed hout werkt, lees perehout etc. Dan zul je zien dat het werken makkelijker gaat. De constuktie hierdoor toch mooier word. En dat je dit hout op een totaal andere wijze zult moeten en kunnen bewerken.
Voorbeeld. Kijk dan eens naar de boeg. Die heb je uitgevreesd. Je kunt zien dat de vezel van het hout je weg mede bepaald door je mee te nemen door het harde deel en een zacht deel van het hout. Dus je krijgt geen mooie rechte lijn. Waar je dan later weer mee in de knoop komt met de afwerking. Blijft een voorbeeld hoor.
Zo ook je apanten. Het afwerken van het hout zal altijd mooier zijn. Dit is puur door het schaaleffect dat je krijt met de de nerf van bijvoorbeeld notelaar.
Ik weet het is een keuze. Nu kun je de vorm bepalen en van daar uit kijken of je het boek kan volgen, echter geven hun echte maten die jij weer verkleint. Dus moet je ook zo gaan denken.
Ik ben nu al een jaar bezig met de Trinidat. Dit als voorbereiding, hout verzamelen enz. Puur vanwege al het boven staande.
Denk hier nog eens over na. En bepaal een route en bepaal wat je wilt. Ga dan aan de slag. Wat voor hout je gebruikt, altijd zonde van je werk om dit in de stoof te doen.
rik ik kan je helemaal volgen. en natuurlijk is het als je het met ander hout mooier. maar stel dat ik hier nu gelijk mee in de mist ga en er niets van terecht breng, wat heel goed mogelijk is. zou het geen zonde zijn zoals je zegt al het hout verzamelen en zagen. + het laten drogen, dit wil zeggen een opbouw van stok van een paar jaar. en je besluit te gaan bouwen en gaat totaal de mist in met je bouw.
bekijk het als een voorbereiding naar het betere of echte werk. dan bouw ik liever met goedkoop hout ,er van uitgaande dat ik maar 40 % kans heb op slagen .
nu kan ik lekker veel ervaring opdoen die ik nu tog mis en van naar prentjes kijken leer je nog niet bouwen dat moet in je vingers zitten.
maar de verbindingen en ook het rabat in het voorsteven zijn niet met een maschiene gemaakt maar met een beitel uitgestoken.
dus laat me rustig verder bouwen tot ik het vlak gelgt heb en moest dit goed lukken zal ik zeker overstappen naar het betere hout en trug opniew beginnen
als ik in de mist ga zal ik trug beginnen met green tot ik het in de vingers heb. mischien kunnen we de titel veranderen naar pinas voorbereiding. zodat hier geen misverstanden over bestaan
nu kan ik al eens iets wat fout gemaakt is makelijk verbeteren tot het goed is met een minimum aan hout dat bijna niets kost. want de uren die ik er insteek maken voor mij niets uit dat kost me geen cent.
dus ervaring op doen is hier het sleutelwoorden dan kun je best wat hulp gebruiken van derden . ik hoop dat ik het een beetje duidelijk verwoord heb van hoe ik te werk wil gaan
![]()
dit bedoel ik nu . ben nog maar pas begonnen en zit al in de fout
volgens mij een fout die enkel ik kan maken
de hekbalk is naar de verkeerde kant krom gemaakt.
ik had hem hol naar achter toe gezet maar hij moet bol naar achter toe zijn. dit moet eerst veranderd worden voor ik verder kan![]()
Laatst gewijzigd door wet sellery; 27-02-10 om 17:37
Ik krijg de kriebels als ik zie wat voor ingewikkelde discussies hier gepost worden. En de bouw lijkt me al even heavy ! Maar ik heb er wel vertrouwen in.
Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op: