Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Varend Sk-utsje
Weergegeven resultaten: 1 t/m 4 van 4

Discussie: Sk-utsje

 1. #1

  Standaard Sk-utsje

  Hallo allemaal

  Hier een s***sje van onze hand die we tussen de bedrijven door hebben gebouwd en geen bouwverslag van hebben gemaakt.
  Zal straks nog even een paar detail foto's eronder zetten

  Hier eerst het eind resultaat.  Vriendelijke groet ron en antje

 2. #2

  Standaard

  Hier nog even een paar details van het s***sje

  Ps de gaffel stond vanmiddag nog in de zon te drogen om de juiste vorm aan te nemen.


  Het meeste werk aan de boten buiten de kotters om wordt gedaan door antje alleen het solderen en de moelijkere dingen help ik haar nog wel mee.


  groet ron en antje

 3. #3

  Standaard

  Hey Ron en Antje,

  Een chique bootje als je het mij vraagt , knap gedaan
  Kun je mij eens zeggen wat een gaffel is

  Greetings,
  Famo

 4. #4

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Famo Bekijk bericht
  Hey Ron en Antje,

  Een chique bootje als je het mij vraagt , knap gedaan
  Kun je mij eens zeggen wat een gaffel is

  Greetings,
  Famo
  Hallo

  Ik heb even de juiste tekst voor de uitleg van een gaffel uit wikipedia voor je gehaald ,daar wordt het heel mooi omschreven.  Gaffel (zeilen)
  Een gaffel is een rondhout, waaraan het grootzeil is bevestigd. De gaffel wordt met name toegepast op klassieke schepen, op de moderne jachten komt een gaffeltuig slechts zelden voor.


  Gaffelgetuigd grootzeilHet bovenlijk van het grootzeil zit vast aan of in de gaffel. Aan de bovenkant van de gaffel zit de spruit, waaraan de piekeval wordt bevestigd. Aan de kant van de mast zit de klauw of gaffelschoen, waaraan de klauwval wordt bevestigd. Waar de piekeval aan de spruit is bevestigd, zit vaak ook een borglijntje, dat voorkomt dat gaffel bij het strijken naar beneden valt.

  De klauwval en de piekeval worden gezamenlijk gebruikt voor het hijsen van het zeil. Tijdens het hijsen kan de gaffel het beste horizontaal blijven. Het voorlijk van het zeil zal eerder op spanning zijn als het achterlijk van het zeil, wanneer het voorlijk op spanning is wordt de gaffel/peikval verder doorgehesen om het achterlijk van het zeil verder op spanning te brengen. Deze procedure wordt vooral aangehouden bij grotere schepen waarbij met de hand wordt gehesen de krachten groter zijn. Wanneer van deze procedure wordt afgeweken is het hijsen van het zeil veel zwaarder en vermoeiender, tevens ondervinden de vallen en blokken meer slijtage door de toenemende krachten.

  Op sommige scheepstypes (b.v. op veel botters) wordt de gaffel gevoerd aan een enkel val, dat als drieschijfstakel is uitgevoerd, met de schijf van het onderblok op de klauw en het vaste part op de piek van de gaffel. Voordeel is de eenvoud, nadeel de beperkingen in verstelbaarheid.

  Bij Hollandse gaffeltuigages wordt de gaffel vaak gekromd uitgevoerd, om op die manier meer zeiloppervlak bovenin het zeil te creėren. De dwarsdoorsnede van een gaffel is meestal min of meer eivormig.


  gr antje

Soortgelijke discussies

 1. RC Skūtsje [DONE]
  By mijn-kotter in forum RC Schepen
  Reacties: 173
  Laatste bericht: 02-05-10, 20:10
 2. Bemanning skūtsje 1:14 [DONE]
  By mijn-kotter in forum Volledige figuren
  Reacties: 47
  Laatste bericht: 25-01-10, 01:23
 3. Friese Tjalk/ s***sje
  By mijn-kotter in forum Houten Schepen
  Reacties: 27
  Laatste bericht: 13-11-09, 21:23

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •