Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Karel doorman
Pagina 1 van 18 1234511 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 270

Discussie: Karel doorman

 1. #1

  Standaard Karel doorman

  Hoi allemaal, zoals ik al eerder schreef. Maar ben het bericht nu kwijt, zal ik mij zelf eerst maar eens voorstellen. Mijn naam is Rik. Ik woon in Nederland (valt beste mee hoor daar) en Werk als sociaal pedagogisch werker in de begeleiding. Daarnaast is het bouwen van schepen mijn grote hobby. Maar ik heb heel veel andere interesses dus ook zie je mij bij veel bij de warhammer en motoren.

  In ieder geval ik zal via deze weg van de week een aantal foto's posten om zo iets van de Karel Doorman te kunnen laten zien.

  Met vriendelijke groet,

  Rik

 2. #2

  Standaard  Als het goed is moet er nu een foto verschijnen van de Kareldoorman. Afgekort KD, De romp zit nu dicht en is bijna netjes glad geschruurt. Ik ben dus nu bezig met het aanbrengen van de gaten voor de waaigaten. Foto's komen en natuurlijk dan ook aan.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 18:32

 3. #3

  Standaard

  Dag Rik,

  Hoe groot moet dat "ding" worden?
  Ik denk dat ik ergens al iets gelezen heb van je project, maar kan het me niet meer herinneren waar.:mad:

  Bij de Warhammer-figuren ga je me ook nog vinden ....

  Grtz,
  Dominiek
  Grtz,

  Dominiek

 4. #4

  Standaard

  He, he, groot, heel groot.

  150 cm totale romp. Daarbij komt het vangnet nog, en de inklapbare deel van het dek aan de boeg. Het is dus een behoorlijke grote.

  De schaal is 1 : 150. De Kareldoorman wordt vanaf tekening gebouwd. Het is daarbij de bedoeling dat dit van afval hout enz gebouwd gaat worden. Dus geen fancy dure houtsoorten. Dus zijn de spanten gemaakt van laminaatparket. Is sterk, maar hard. Daar heb ik wel veel zaagwerk aangehad. Met het handje figuurzagen. Daarnaast heb ik een behoorlijke houtvooraad die ik toch wel een beetje op wil maken. Daarin zit echt vanalles. Het meest daarvan is van verloren gegane kits die ik van mensen heb gekregen. Dan krijg je zoiets van ik heb het verprutst. De tekening is kwijt en alleen dit is nog over. Meestal fineer en huidlatten. Vandaar deze keuze.

  Verder zal het materiaal gaan bestaan uit mdf, triplex, kunstof, messing, plamuur, verf, en nog veel meer.

  Het was de bedoeling deze te voorzien van allerlei technische zaken zoals werkend lift. Maar dit is financieel niet haalbaar. Een winch kost al gouw 100 euro en dan moet het er nog goed werkend in gezet worden. Daarbij moet ik nog een aantal tandwielen en speciale overbrengingen er in maken. Om het goed schuivend te krijgen op deze schaal. Dus twee liften is 200 euro. Da's een leuk nieuw kitje zou ik zo zeggen. Of twee maanden van mijn opleiding. Maar goed. Foto's komen er aan.  Ik hoop dat dit lukt.

  Dit is een van mijn vorige projecten. Ook vanaf tekening gebouwd. De tekening waar ik gebruik gemaakt heb is de Billing Boats tekening uit de jaren 60. Door de importuer Overbeek zijn voor mij de messing delen die ikzelf niet kon maken geleverd. Ze hadden goed gezocht en gratis toe gestuurd. Pluim voor overbeek dus.
  Laatst gewijzigd door Furioza; 11-12-07 om 14:08 Reden: toevoegen van foto en commentaar

 5. #5

  Standaard

  Zo snel als ik wat meer tijd heb zal ik een mooi intro maken voor dit topic. Sorry dat het zo langzaam gaat, maar ik heb nogal veel aan mijn hoofd gehad, de vrije dagen die ik had heb ik gebruikt om goed rust te nemen. Dus heb ik alleen gereageerd en wat geknutseld maar niet de moed gevonden om hier even mee verder te gaan.

  Het zit zeker nog in het vat en voor volgende week staan hier foto's op van de bouw tot zover. Het zal wel een samenvatting worden. Ik ben er al een half jaar aan bezig ong. Dus dat is niet allemaal meer te posten.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 6. #6

  Standaard

  Hoi Rik,

  dat is toch geen probleem?
  Modelbouwen moet in de eerst en vooral fun blijven. Dus er mag geen druk achter zitten. Want anders krijg je stress. En stress krijgen van een hobby ?!?!

  We zien het wel als het er is.
  Grtz,

  Dominiek

 7. #7

  Standaard

  zoals beloofd. Een compilatie van de bouw van de Kareldoorman.  De tekeningen gecopieerd met de printer die ik zelf heb. Deze dus een aantal keren kunnen uitknippen. Nu heb ik het spanten werk om op het laminaat te kunnen verwerken. Dit plak ik er gewoon met pritt stift op zodat het er later afgehaald kan worden. Ik gebruik laminaat omdat dit sterk is en makkelijk te verwerken. Maar let op het is erg hard. Dus je moet flink zagen. En veel zaagjes gebuiken. De zaagjes worden snel bot. :mad:


  De spanten zijn uitgezaagd. Na echt een lange tijd zagen. Maar goed het zijn er dan ook wel 28. Deze op een kiel van mdf gelijmd met dit als resultaat. De kiel heb ik van mdf gemaakt omdat dit ook weer makkelijk te bewerken is. Hiervoor heb ik 9 mm dik gebruikt. De kiel heb ik vast gemaakt met wigjes op een laminaat plaat om ervoor te zorgen dat deze recht blijft. Anders krijg je een krom schip.


  Nu zit het dek van de hangaar er in. Deze zorgt dan voor de stevigheid van het geheel. En is dan gelost uit de onderplaat. Het voordeel is nu dat het schip een stuk hanteerbaarder geworden is. Je krijgt nu een leuke indruk van hoe het schip vorm gaat krijgen. Wel moet ik nu de hoeken van de spanten in lijn schuren om daarna de huid te kunnen aanbrengen. Daar wil je geen hoeken in krijgen. En dus gebruik ik een buigzaam latje om steeds maar weer over de spanten heen te leggen voor controle. Het is nu zo dat wanneer ik alles netjes in een lijn heb geschuurd ik de huidlaag kan aanbrengen. Deze zet ik voorlopig vast met spijkertjes. Die sla ik er niet geheel in. Om ze later er weer uit te kunnen halen. De gaatjes die ja dan krijgt wil je niet in een houten spiegelretour schip hebben daarvoor bestaan anderen manieren om de huidlatjes aan te brengen. Dit schip wordt geplamuurd en gespoten, dus die gaatjes nemen we nu even voor lief.


  Nog een andere foto. Even voor de duidelijkheid van de grote. :eek:
  Het schip heeft een totale lengte van 150 cm. Is dus best groot. Dit heb ik gedaan omdat ik veel met detailering wil gaan werken. En met een schaal 1 : 150 moet dat aardig lukken denk ik.


  Nu ook het eerste huidlatje er op. Deze zit er nu alleen voor de versteveging op aangebracht. Daar ik het vliegdek nu ook al ga maken kan ik nu de lijnen aftekenen van het schip en zo bepalen waar en hoe het dek er exect op komt te zitten. Het dek zal nog wel los blijven. Anders kan ik niet meer in het schip komen. Er komt namenlijk verlichting in. Maar dit volgt later.


  De lift van het vliegdek. Het is nu zo dat ik aanvankelijk besloten had om de liften werkend te maken. Dit is niet echt mogelijk qua schaal om dit netjes sluitend te maken. Dus is maar besloten om lekker verder te bouwen en maar openliften te maken. Tenminste de voorste dan. De achterste word gesloten. Maar kan wel open gemaakt worden als een soort dekseltje. Om dan toch nog inkijk te hebbenn in de hangaar.


  Nog een overzichtje. Dan kan je goed zien hoe dat het dek er uit komt te zien.

  Helaas is mijn foto album nu vol. Dus ik zal moeten wachten denk ik. Totdat ik meer ruimte heb of zo. Maar eens op zoek gaan.

  Het is altijd weer even wennen zo'n nieuw forum. Maar het werkt wel.

  Daarbij krijg ik steeds de melding dat ik maar 10 afbeeldingen mag gebruiken. Is wel weinig hoor.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 18:33
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 8. #8

  Standaard

  Voila de foto's beginnen binnen te komen van modelengeneer

  Ben eens benieuwd naar uw volgende update, ik heb hem al op .nl gezien maar verlang naar de laatste nieuwe foto's van de vorderingen, zal prachtig worden.
  Is ook een mooi schip, ik blijf u verder volgen Modelengeneer.

 9. #9

  Standaard

  Jawel zoals beloofd, de foto's en wel kunnen weer verder met de upload van de foto's.

  De romp heeft nu alle spanten gekregen en dan kunnen we dus niet alleen het Hangaar dek er in leggen. Maar ook het F dek. Dit is het dek dat ook van buiten te zien is doordat je daar de waaigaten hebt zitten. Dit is gemaakt van hout fineer. En zit tussen de spanten ingelijmd. Wanneer de romp en alles klaar is word dit verlicht en kan hier ook het een en ander zichtbaar gemaakt worden. Dan denk ik aan de figuren die ik dan hier in wil zetten. Deze komen er natuurlijk pas in nadat alles klaar is. Zo krijg je gelijk iets meer te zien dan alleen het schip zelf. Wanneer dit netjes is afgewerkt word dit geschilderd en kan de romp netjes dicht gemaakt worden.


  Het begin van het dichtmaken van de romp. Hier werk ik van dek naar de kiel toe. Ook gebruik ik hiervoor hout fineer. De dikte is ong. 2mm dik en 8mm breed. Ik heb gekozen voor deze maat omdat de groote van het schip dit toelaat om makkelijk te verwerken. Daarbij kies ik voor makkelijke wijze van beplanken en niet voor het perfect langs elkaar leggen en verjongen van de huidgangen zoals gebruikelijk is bij historische zeilschepen en admiraliteidsschepen. Simpelweg omdat alles straks in de twee componenten plamuur gezet wordt vanwege de stevigheid en dan zie je daar helemaal niets van terug. Zonde van de moeite dus.

  De romp zit dicht, ik had net niet genoeg fineer stroken maar nog wel volledige plaatjes van dat zelfde hout. Ik heb dan ook gekozen om deze nu niet te zagen in stroken maar om ze in het geheel te gebruiken. Om zo de bodem meer stevigheid te geven. Wanneer ik de romp netjes geschuurd heb kan deze netjes in de plamuur gezet worden en begint het grote werk van nog meer schuren en plamuren. Hoe meer aandacht je hier aan besteed des te mooier de romp wordt.


  En dan het volgende, ik heb de romp na een aantal keren te hebben behandeld met plamuur en te hebben geschuurd, een keer in de zwarte verf gespoten. Het is de bedoeling dat ik dan de romp kan schuren en daardoor blijven de delen die nog wat dieper gelegen zijn zwart, dus nu wordt het hoogte verschil heel duidelijk. Hier na dus weer plamuren en dan kan het geheel in de grijze primer gezet worden.


  Het resultaat van de plamuur over de zwarte romp heen. Het begint nu wel een beetje op een bonte koe te lijken. Mooi zwart met witte vlekken. De kleuren steken goed af, zo kan je goed zien waar er nog geplamuurd moet worden. Dit heb ik dan een aantal keren herhaald tot ik tevreden was. Wanneer de romp is zoals ik het wilde hebben. Kon de grijze primer er op. Ook dit zal ik dan weer in een paar verschillende dunne lagen aanbrengen.


  Het reslutaat tot dusver. De romp is gespoten in de primer. Een laag of 3 zitten er nu op.

  Als voorproefje.
  De volgende keer meer. Ben nu nog bezig met de romp en heb de verlichting er al in zitten. Dus kunnen we de schroefassen gaan maken.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 18:33
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 10. #10

  Standaard

  Wel Rik,

  je bent blijkbaar een manusje van alles op elk modelbouwvlak. Knap werk.
  Houten schepen en zeker in die grootte zijn zeker mijn ding niet, maar je houdt me wel nieuwsgierig genoeg om te willen kijken naar het vervolg.
  Grtz,

  Dominiek

 11. #11

  Standaard

  Dan weer een kleine hoeveelheid aan plaatjes die ik tijdens de bouw heb geschoten.


  Helaas klopte de hoek in de spiegel niet helemaal naar min zit. Hierdoor maar de zaak een beetje gesloopt. Dan maar een nieuwe spiegel er aan gemaakt. Het is een scratsch project en dus kan je alles maken zoals je dat zelf wil. Dus ook wanneer het niet naar je zit is sommige stukken overnieuw. Is geen schande.


  Wanneer ik alles weer netjes bijgewerkt had en alles naar mijn zin was. Het ik een begin kunnen maken met de waaigaten. dit zijn allerlei openingen die op de dekken uitkomen.


  Nog meer gaaten. Deze zijn met een dremel netjes uitgefreesd. Dan daarna met een vijltje enzo netje recht gemaakt. De gaten zijn allemaal ong een halve mm groter dan ze moeten zijn. Hier kan ik dan straks een stukje fineer in lijmen. Dat maakt het afwerken een stukje makkelijker.


  De gaatjes gereed. Ik wacht nog even met het fineer aan te brengen, dit omdat het mischien met de werkzaamheden kan beschadigen.


  Wanneer alle gaatjes er dan in zitten. De verlichting. Dit is gemaakt van kerstboom verlichting. Je hebt tegenwoordig veel led verlichting. Dit is veel goedkoper dan een klein lampje die je in de modelbouw speciaalzaak kunt aanschaffen. Ik heb er nu 65 ledjes in zitten en dat heeft mij 10,00 euro gekost. ander kosten de lampjes gemiddeld 0,75 euro. En ik heb nog 35 lampjes over. Deze worden gebruikt in andere delen van het schip.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 18:34
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 12. #12

  Standaard

  maar 1 woord ,perfect.

  sorry 2 woorden , jaloers, wilde dat ik dit ook al kon.

 13. #13

  Standaard

  Dat hoeft helemaal niet. Dat gaat u straks ook zeker lukken.

  Daarbij er zijn zoveel beteren dan ik. En Deze mensen helpen mij ook wel eens. .

  Dat is de kracht van een Forum. We kunnen elkaar helpen om zo een mooi resultaat te kunnen halen en zo steeds beter te worden.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 14. #14

  Standaard

  Weer een kleine update, het is mischien niet veel maar het plamuren kost nu eenmaal tijd. Als dan weer netjes is afgewerkt komt de kimkiel of stabilator kiel er aan en natuurlijk de schroeven. Voor de schroeven moet er nog het een en ander gemaakt worden. De schroeven ben ik aan het uittekenen. Dat valt nog niet mee. Maar eens zien of dit gaat lukken.


  Maar ik heb er in ieder geval plaatjes van.

  Het leuke van deze foto is dat het dek nu goed te zien is. Hierdoor is het mogelijk om straks toch iets te gaan doen met de inkijk.
  Laatst gewijzigd door pantani; 28-02-10 om 18:35
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 15. #15
  Laurent
  Gast

  Standaard

  Dag Rik ,

  mooie romp , inderdaad ...

  Was de karel Doorman geen ex-Royal Navy vliegdekschip , die later verkocht werd aan een zuid-amerikaanse land ?

  Indien ja , heb ik hem nog gezien in Den Helder als ik 12 jaar oud was , terwijl op vakantiekamp in de buurt ...

  Kan dat ?

  de groetjes ,

  Laurent

Pagina 1 van 18 1234511 ... LaatsteLaatste

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •