Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
Werkboot van 1920 met echte spantenbouw [DONE]
Pagina 1 van 6 12345 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 85

Discussie: Werkboot van 1920 met echte spantenbouw [DONE]

 1. #1

  Lightbulb Werkboot van 1920 met echte spantenbouw [DONE]

  Geplaatst: Vr 22 Feb, 2008 23:09 pm Onderwerp: Werkboot van 1920 met echte spantenbouw

  --------------------------------------------------------------------------------  Vandaag mijn pakje aangekregen van een duitse firma Willkommen bei G.K. Modellbau

  Dit is een klein famiaal bedrijfje dat online is gegaan , dit bedrijfje levert vormbouw voor desingers en prototypes voor ontwikkelaars.
  Verder doen ze ook restuaratiewerk voor musea's.Dit eventjes terzijde voor beagle omdat hij ook een restaurateur is voor museums, misschien interessant voor hem (Hij heeft mij al een paar keer geholpen en hiermee hoop ik ook eens iets terug te kunnen doen.)


  Ik heb het instappakket gekocht.

  Ik heb het vooral gekocht omwille van de plankenbuisoldeerbouten.

  Een grote plankenbuiger voor de huidplanken voordeel de latjes 5 max 20 min drenken in water en in de juiste vorm plooien.
  Een vorm en boegbuiger De latjes 5 max 10 minuten in koud water .
  Hiermee kan men zelfs plankjes op zijn kopse kant plooien vooral voor relingen en andere zaken of zeer scherpe hoeken.  De speciale lijm : sneldrogend ,indien de plaats verhit met soldeerbout onmiddelijke uitharding.

  Een plankensijder.


  Wat zat er nog in :
  Een uitgebreidde BB in kleur
  en natuurlijk het hout  de negatiev of positieve romp


  totaal overzicht  Natuurlijk ga ik wel eerst de colin archer verder afwerken voordat ik aan deze boot begin maar ik wil jullie toch eventje waterachtig maken en wat informatie bezorgen over modelbouwmateriaal. Ik moet zelf nog uitproberen of alles inderdaad zo is zoals de website laat uitschijnen.
  _________________
  Laatst gewijzigd door newbie; 20-05-10 om 08:51 Reden: adres liever niet zichtbaar op het WWW

 2. #2

  Standaard

  Dat is een erg leuk scheepje. Die bouwwijze is mij bekend. Planken over een mal en deze mal er na de algehele bouw uithalen. Heel mooi, dan zijn zelfs de spanten goed in de juiste schaal.

  Wat betreft het water en buigen. Neem eens een stukje dakgoot. Ong 1 mtr lang. Maak deze waterdicht doormiddel van eindstukken. Dit is gewoon in de doehet zelf te koop.

  Wanneer we dan plankjes gaan buigen is deze dakgoot erg handig. Deze kunnen er dan in het geheel in. Het water dat we gaan gebruiken moet een beetje warm zijn. Niet koud dus. Dan mengen we dit met 40 % amonia. (Dat vinden de medebewoners vast leuk). Laat dit dan voor een uurtje weken. Moest u eens kijken hoe makkelijk dit dan buigt. Wanneer u hier eens mee aan de slag bent gegaan. Wilt u niets anders meer.

  Ik ben zeer benieuwd naar uw verslag.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 3. #3

  Standaard

  Dit was 1 van de doorslaggevende elementen waarom ik dit gekocht heb nadat ik dit artikel gelezen had.

  Wel in het duits.

  3000 Biegesystem - G.K. Modellbau

  Voor het gewone buigwerk denk ik dat de door U beschreven methode de beste is , maar voor de moeilijke haakse bochten achterkant spiegel en sierhoutwerk voorkant boeg hoop ik dat het met dit instrument gemakkelijker gaat.

  Pas op ik ben nog maar 2 maanden bezig dus wie ben ik.

 4. #4

  Standaard

  Voor het gewone buigwerk denk ik dat de door U beschreven methode de beste is , maar voor de moeilijke haakse bochten achterkant spiegel en sierhoutwerk voorkant boeg hoop ik dat het met dit instrument gemakkelijker gaat.
  Ik heb het wel eens gezien. Maar nooit mee gewerkt, ik ben dan zeker benieuwd naar hoe dat het u gaat bevallen. Zou u dat ons dan willen laten weten?
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 5. #5

  Standaard

  Dag Luc,

  mooi bootje, dat is zeker.
  De bouwwijze is in elk geval mooi gedetailleerd.
  Maak er iets moois van en.....

  iedereen is ooit moeten beginnen van dag 1, dus dat komt wel goed mits de goede ingesteldheid.

  succes
  Grtz,

  Dominiek

 6. #6

  Standaard

  Ik was even benieuwd naar de lijm die op de laatste foto te zien is. Wat is dat voor soort lijm?
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 7. #7
  Carl56
  Gast

  Standaard

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door newbie Bekijk bericht
  Voor het gewone buigwerk denk ik dat de door U beschreven methode de beste is , maar voor de moeilijke haakse bochten achterkant spiegel en sierhoutwerk voorkant boeg hoop ik dat het met dit instrument gemakkelijker gaat.
  Laat maar vlug iets weten hoe dat werkt met die plankenbuiger, ik heb ook nog
  ergens een Gunboat Wiliam in de steigers staan, maar ik had zoveel problemen
  om de huidplanken aan de boeg fatsoenlijk te bevestigen dat dit project al (te?)
  vlug in de koelkast is beland.
  Ten andere een mooie site van die fabrikant, staat bij deze bij mijn favorieten

  Groetjes

  Carl

 8. #8

  Standaard

  @ Carl, heeft u wel eens amoniac gebruik door het warme water. Dat zou in iedergeval al een redelijke oplossing kunnen bieden. Daarbij is dit apparaatje mischien voor de hele kromme bogen een extra uitkomst. Maar volgens mij heeft de gunboat van sir williams dit niet zo erg. (wanneer ik het hout in een amoniac oplossing heb gedaan, krijg ik het met gemak om een balpen gerold.) De zoldeerbout kan ervoor zorgen dat er sneller gewerkt kan worden, deze maakt de droogtijd van het hout aanzienlijk korter. Ook de uithard tijd van de vezels wordt hierdoor erg verkort.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 9. #9
  Carl56
  Gast

  Standaard

  Ja Rik, dat met die ammoniak heb ik inderdaad geprobeerd, maar ik kreeg toch niet
  genoeg buiging in de planken, ik zal toch nog eens een paar proeven moeten doen
  (Jij zit ook nog laat voor je PC )

  Groetjes en goede nacht

  Carl

 10. #10

  Standaard

  Jij zit ook nog laat voor je PC
  Ja, ben een beetje ziek, kan dan niet slapen. Komt omdat ik af en aan slaap. :confused: Straks mag ik weer werken, dan kan dat niet meer.

  Maar weer snel on Topic.
  Mischien zit de kneep hem in de temperatuur van het water. Deze zou iets meer dan handwarm moeten zijn. En dan lang genoeg laten inweken. Bijvoorbeeld een uurtje of zo en helemaal ondergedompeld.
  Laatst gewijzigd door Furioza; 25-02-08 om 09:58
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 11. #11

  Standaard

  DE lijm is een CA (cyanoacrylate) speciaal voor modelbouw.


  Potje van 20g.
  vertaling van de duitse tekst (laatste les was 20j geleden)
  Indien de naald verstopt is vrijmaken met een kaarsvlam of lichter. 3 seconden wachten voor opnieuw te gebruiken.

  De naald afsluiten met een beetje speeksel op de vinger , langer door in de diepvriezer van de frigo.

  De Ca is ook geschikt voor het lijmen van natte houtsoorten.
  De opentijd is 30sec om te corrigeren.Onmiddellijk vast als de verlijming wordt verwarmd met de soldeerbout. Er mag ook geen water op het hout staan want dit zorgt ook voor een onmiddelijke uitharding zonder dat de lijm in het hout is binnengedrongen

 12. #12

  Standaard

  Bert (iemand van een ander forum ) vroeg hoe het materiaal eruitzag en vermits beelden meer zeggen dan woorden.( en ik eigenlijk niet weet waar je echt moet op letten)


 13. #13

  Standaard

  Dat is toch vrij vertaald secondenlijm.

  Als dat zo is. Zal ik u toch even moeten terugfluiten. Deze lijm is niet zo heel erg goed om spanten mee te lijmen. De lijm plakt wel maar lijmt niet. Om het maar zo te zeggen. Nu denkt u mischien maar dit bevelen ze aan. Dat klop vaak wel. Helaas is het zo dat zo'n kit door eenieder in elkaar gezet moet kunnen worden. Dus ook door iemand die niet handig is. Wanneer dat scheepje dan na een aantal jaren uitelkaar valt door het uitwerken van de lijm is de koop al geschied en de bouwer heeft een redelijk resultaat behaald. Waardoor deze een nieuw scheepje gaat kopen. Dat is dan marketing.

  Wat u doet en ook laat zien is dat u het beter kunt. U koop zelfs professioneel gereedschap erbij. Dus waarom gaat u niet als een professioneel aan de gang met echte houtlijm. Dan zit dit voor de eeuwigheid vast.

  (Nog even een kleine opmerking) Secondenlijm ofwel fingerlijm genaamd is meestal een B keuze die zo uit de winkel verkocht wordt. Wanneer er een a keuze betreft is deze vers gedateerd uit de koelkast verkocht met een houdsbaarheidsdatum van ongeveer een week. Daarna is het weer gewoon B keuze. De echte dus de A keuze lijmt dan weer wel. En is echt stervens duur.

  Deze lijm is een twee componenten lijm met een zogenaamde verborgen component. De tweede is namenlijk water. Dit water neemt deze lijm op vanuit de omgevingslucht. De chemische samenstelling zorgt ervoor dat dat mogelijk is. Helaas is het zo dat wanneer de lijm op kamertemperatuur komt, een van ingredienten (als ik zo vrij mag zijn om het zo te noemen) niet meer werkt. Dit ingredient veranderd van samenstelling waardoor de lijm als ware de lijm niet meer is. Vandaar, het plakt wel maar het lijmt niet.

  Ik hoop dat ik het nu in een beetje begrijpelijke taal heb kunnen uitleggen waarom er in de houtbouw echt geen secondenlijm gebruikt moet worden.

  Als er uit de winkel (gewoon uit het rek) verkocht wordt, koop dit dan heel erg goedkoop, het maakt dan niet meer uit welke kwaliteit dat men koopt.

  Daarbij is een goed houtlijm stukken goedkoper.
  Laatst gewijzigd door Furioza; 25-02-08 om 19:59
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 14. #14

  Standaard

  Rik ,ik ga zeker je raad opvolgen, wist niet dat secondenlijm maar enkele jaren hield.
  Kunt gij dit antwoord ook bij modelbrouwers zetten als gij dat wilt,daar zijn een paar mensen die ook dit onderwerp aan het volgen zijn zoals bv bert en dit is toch zeer interresante informatie.

 15. #15

  Standaard

  Deze mensen weten dit al. Daar zit een van mijn grote voorbeelden. Beagle, die hamert er bij hun al heeeeeeeel lang op. Het zou zelf kunnen zijn dat Beagle dit mij heeft geleerd. Maar helaas weet ik dat niet zeker. Maar ik heb die ervaring al jaren. En echt het blijft niet goed.

  Volgens mij staat er daar iets in een appart topic over vermeld.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

Pagina 1 van 6 12345 ... LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. Varend - Werkboot van 1920
  By newbie in forum Afgewerkte projecten zonder bouwverslag
  Reacties: 3
  Laatste bericht: 10-04-08, 20:41
 2. werkboot van 1920 met echte spantenbouw
  By newbie in forum Afgewerkt project houten schepen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 23-03-08, 12:08

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •