Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
1/48 Focke Wulf 190 D9 [DONE]
Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 27

Discussie: Focke Wulf 190 D9 [DONE]

 1. #1

  Lightbulb Focke Wulf 190 D9 [DONE]

  Na de Ducati motor ligt er terug een vliegtuig op de werktafel . Deze keer begin ik aan een kit van Tamiya op schaal 1/48 van de Focke Wulf 190 D9 . Een model dat al een tijdje in de kast lag te wachten . Ik heb er ook een photo-etched parts set bij , waar ik hoegenaamt geen ervaring mee heb . Ik veronderstel dus dat er bij de fotos van de bouwvorderingen ook wel vragen zullen zijn daarover . Mischien kan iemand mij al één en ander "wijsmaken" over het ver-en bewerken van photo-etched parts. Deze info zou alvast welkom zijn .
  met dank bij voorbaat
  en mvg : Sabre 2. #2

  Standaard

  Hey hey,

  dit verslag ga ik hier met grote interesse en aandacht volgen in de hoop veel bij te leren.
  Veel succes met de bouw.

  Heligroeten,

  Nick

 3. #3

  Standaard

  Een 190 Dora, schaal 1/48 ,en van Tamiya
  Ook ik ga dit verslag met veel interesse volgen.

  Als je wat foto's maakt van de PE, kunnen we je vast beter helpen.

  Veel succes en plezier met de bouw

  Groeten, Pascal

 4. #4

  Standaard

  Hé veel plezier met de bouw van deze pracht kit.
  En PE lijkt moeilijker dan het is.
  Zorg als je de PE los snijdt dat je dit doet op een zeer harde ondergrond bv een stuk oude tegel dit om het plooien aan de randen tegen te gaan.

  PE enkel te verlijmen met secondelijm.
  Als er nog vragen over zijn stel ze gerust heb al wel wat ervaring met PE voor vliegtuigen

  Mark

 5. #5

  Standaard Focke Wulf 190 D9

  Bedankt Pascal , Mark , voor de bereidwillige medewerking ; Zoals gevraagd voeg ik dus een foto bij van het bijhorende pe plaatje . Dus kleven met secondenlijm? Ik veronderstel van best de gel te nemen dan . En dan mischien een domme vraag , maar ik heb er totaal geen ervaring mee . Komen er schilderwerken aan te pas bij pe . En zo ja , wat , waar , wanneer enz.
  met dank , Sabre
  Bijgevoegde afbeelding(e) Bijgevoegde afbeelding(e)
   You can't download the attachment before replay

 6. #6

  Standaard

  Hey Sabre,

  Aan de foto's te zien, zijn het bijna allemaal onderdelen voor de cockpit.
  Ik heb een leuk systeem om te oefenen met het plooien van PE : als het onderdeel uitgesneden is, leg het op een stuk papier, teken de vorm over en knip het uit. Dan kan je met dat papieren onderdeel plooien en vouwen zoveel je wilt, tot je weet hoe het er moet uitzien.

  Groeten, Pascal

 7. #7

  Standaard

  Deze zal ik ook met veel interesse volgen, ik heb namelijk ook een focke wulf liggen maar deze van mij is klein schaal 1:72

  Kom maar op met de update's
  Dirk "Alias" Pantani Op de werk bank: " Spitfire" -- "HMS Bounty" -- "Scrach ROV"

 8. #8

  Standaard

  Hey Pascal, die truuk kende ik nog niet. Egenlijk logisch als je er over nadenkt.

  Sabre, PE verlijm je eerst op je onderdelen en dan pas schilderen zoals de rest. Wat ik altijd doe VOOR ik verlijm/verf op PE is deze even in azijn laten weken. De azijn 'vreet' microspcopische oneffenheden in je metaal, waardoor het a/ makkelijker lijmt en b/ makkelijekr verft.

  Ik heb gemerkt dat je ook een fotoplaatje in je updateset hebt van de wijzers op de cockpitconsole. UIteraard verf je eerst alles en dan pas deze acetaatfilm lijnen

  SUC6 ERMEE

 9. #9
  merlijn432
  Gast

  Standaard

  Succes met deze mooie warbird

 10. #10

  Standaard Focke-Wulf 190 D9

  Ik kan aan het bouwen beginnen . Romp met cockpit , vleugel en toebehoren zijn klaar om samen te voegen . Om te beginnen heb ik dat ganse p-e gedoe eens goed bekeken en ik ben daar maar gouw van afgestapt . Afgezien van een paar (romp) onderdelen brengt die p-e set geen enkele meerwaarde aan het model . Integendeel , de originele plastiek onderdelen van dit Tamiya model zijn mooier gedetaileerd dat de vervangende p-e delen . Het reliéf van het instrumentenbord in de cockpit bv is veel mooier . Dat , en het feit dat ik er de piloot ga aan toevoegen waardoor er binnen in de (kleine) cockpit niet veel meer te zien is , en ik ook geen gebruik kan maken van de p-e stoel en riemen maakt dat ik verder van de p-e set ben afgestapt. Ik kan mij voorstellen dat bij het bouwen van voertuigen , pantsers en andere tanks met het gebruik van photo-edge mooie resultaten kunnen bekomen worden , maar volgens mijn bescheiden mening brengt het niet veel bij wat vliegtuigen bouwen op schaal 1/48 ste betreft . Mischien zie ik het verkeerd? Ik heb er tenslotte geen ervaring mee . Dit project zal er dus hoofdzakelijk een zijn in functie van het oefenen met de airbrush. Meer in het bijzonder het leren "spuiten" van de camoflage. Ik weet alleen nog niet hoe of wat , want buiten de kleuren combinaties aangegeven bij het bouwverslag heb ik op het net vele fotos gevonden van Dora met al evenveel camo combinaties , zodat ik er niet uitgeraak welke indertijd de originele was , al zullen er wel meerdere zijn geweest . Bij mijn volgend verslagje zal ik daar hopelijk al meer weten over te zeggen , of te tonen.
  mvg ; Sabre

 11. #11

  Standaard

  Hey Sabre,

  Leuk dat de kit zo mooi gedetailleerd is. Jammer dat niet alle fabrikanten zo'n hoge kwaliteit-kit produceren, als je ziet wat een kit tegenwoordig kost, vind ik dat de kwaliteit heel goed moet zijn. Dat bespaart ons het "geklungel" met PE

  Over de camo van duitse vliegtuigen, en welke de juiste RLM-kleuren waren, zijn boeken vol geschreven. Er is inderdaad best wel wat variatie in de camo, zodat je kan kiezen welke jij de mooiste vind.

  Ben benieuwd naar wat je over de camo gaat vertellen en tonen in de volgende update.

  Groeten, Pascal

 12. #12

  Standaard

  Hoi Sabre,
  ziet er al goed uit.
  En die PE de eerste keren is het een beetje zoeken en klungelen heb ik ook voor gehad.
  Ik gebruik het veel maar hangt ook vanaf wat je nadien gaat zien.
  Sommige pits zijn te klein of liggen te diep.
  Maar in jou geval als je de piloot gaat plaatsen zie je er inderdaad weinig van.

  En ben even benieuwd naar de camo kleuren.
  Laat de spuitklus maar snel komen

  Mark(ske)

 13. #13

  Standaard

  hey Sabre,

  jammer van de PE, maar zoals je al aangeeft, op bepaalde modellen (en zeker WWII) zijn de 'pits zo klein dat je er weinig van ziet. Zet er dan nog een pilootje in en het is volledig weggestoken.

  Wat betreft je camo...wordt nog heel leuk Dora's werden vaak in the field gespoten, wat dus wil zeggen dat je 1001 mogelijkheden hebt. Er was wel een soort 'algemene richtlijn' voor het gebruik van camo, maar werd met de vrije hand teogepast. Ik heb ooit een foto gezien waar er zelf verschillende kleuren op één camovlek waren (donkergroen en iets lichter donkergroen) Wellicht was de verf op

  Deze kan je mss wat helpen :Luftwaffe Camouflage

  groeten,

  G

 14. #14

  Standaard Focke Wulf 190 D9

  Ondertussen ben ik zover dat ik stillaan kan gaan airbrushen; Romp, motor en vleugels zijn samengebouwd en alles paste perfect uitgezonderd het (klassieke) aansluiten van de vleugels aan de romp . Daar kwam dus een weinig putty bij te pas . Mijn speurtocht naar de camokleuren in mijn tijdschriften en op het net brachten mij steeds terug naar (gekende) RAL nummers voor deze Duitse jagers , namelijk de grijze en groene tinten , met al hun variaties hierop , want inderdaad , er zijn 1001 verschillende toepassingen te vinden binnen deze kleuren . Ik opteerde voor een grijsgerichte camo , iets in de aard van zoals te zien is op de bijgevoegde fotos uit een modelbouwmagazine. Ik ben zelf benieuwd wat ik er ga van bakken en wat het resultaat zal zijn . Ik bleef dus binnen de ral kleuren RLM 75 en 74 wat het grijze betreft en RLM 82 en 83 wat groen aangaat . Voor de onderkant de gekende RLM76 kleur , het blauw-grijze . Binnen mijn gebruikte Vallejo Model Air kleuren werden dat in volgorde de nummers 71052 en 54 voor het grijze , en voor groen 71018 . De onderkant is een mix van 71008 en 046. We zullen zien .
  Sabre

  zo ongeveer zie ik de grijsgerichte camo
  Bijgevoegde afbeelding(e) Bijgevoegde afbeelding(e)
   You can't download the attachment before replay

 15. #15

  Standaard Focke Wulf 190 D9

  De camo kleuren zijn aangebracht met de airbrush , na het préchadowen .Hier te zien op de fotos . Gemakshalve heb ik de canopy in gesloten toestand vastgezet met enkele druppels houtlijm zodat ik die achteraf terug gemakkelijk open krijg. Mischien is het niet zo duidelijk te zien op deze opnames maar het resultaat is bevredigend . Ik kan nu stillaan het model gaan behandelen met cire (was) , om daarop de decals aan te brengen en aan het verouderings-en vervuilingsproces te beginnen .
  Sabre


Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. schaal 1/48 - Focke Wulf 190 D 9
  By wet sellery in forum Afgewerkt project militaire vliegtuigen / Helikopters
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 16-01-09, 18:14
 2. Diorama's (civiel en militair) - Diorama Focke Wulf
  By Carl56 in forum Afgewerkte projecten zonder bouwverslag
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 02-05-08, 02:10

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •