Hallo beste bezoeker Als je dit leest betekent het dat je nog niet bent geregistreerd, er zijn toch een aantal voordelen door te registreren in onze vriendenclub, je kan er vele vragen stellen over uw project, je kan je foto's op het forum plaatsen en tonen, en er is een live chat functie, en nog vele meer mooie dingen om te zien. Registreer vlug, het is gratis :) Click here Onmiddellijk na registratie krijg je van het forum een E-mail om je registratie te activeren, vergeet dus niet je mail te bekijken. Ons forum is een actief forum, dus mensen die 7 dagen na registratie nog geen post naast hun naam hebben, worden terug delete, we doen een ledenstop als we 700 actieve leden hebben, we zitten op 450 ongeveer. Mvg
1/35 Famo & Sd.Ah.116 [!]
Pagina 1 van 8 12345 ... LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 15 van 107

Discussie: Famo & Sd.Ah.116 [!]

 1. #1

  Standaard Famo & Sd.Ah.116 [!]

  Na aanleiding van de gehouden poll hierbij de post. Vooraleer met de uitleg van de bouw te beginnen eerst een verhaaltje van de kit en een stukje geschiedenis. Have fun.

  De kit:

  Bestaat uit een flinke doos met aan alle zijdes een mooi weergegeven boxart waarin het volgende zich bevindt. Een 19-tal spreus in de welbekende Tamiya zandkleur, voor de Famo 9 spreus en voor de trailer 10. Om de tracks te kunnen maken heb je ook nog eens 3 spreus in olijfgroen. Daarnaast is ingesloten de nodige schroefjes, metalen onderdelen, transparant film, plastic card, klosje draad, een stuk ketting, poly caps, decals en nog veel meer. Wat ik wel zeer apart vind zijn een paar metalen strips welke mee aangebracht moeten worden om de trailer zijn stevigheid te geven. Ook zullen de wielen na assemblage kunnen sturen.

  De box.

  Inside.

  Spreus Famo.

  Spreus Sd.Ah.116.

  Metalen onderdelen, wielen enz.

  Update sets.

  Volgens het 36 pagina’s tellende zeer duidelijke instructieboek kunnen een
  3-tal uitvoeringen gebouwd worden.

  237ste StuG bataljon, Rusland 1943.
  190ste StuG bataljon, Rusland voorjaar 1944.
  Hermann Göring werkbataljon “voertuigonderhoud”, Duitsland 1942

  Als extra heb ik “recovery accessory set for 18 ton half track” van Tamiya toegevoegd. Dit is een soort spade welke zich in de grond trok tijdens het bergen van de voertuigen. Deze zorgde voor meer trekkracht en stabiliteit. Deze uitbreiding levert weer 1 spreu en 1 bouwtekening meer op. Door Tamiya is zeer duidelijk aangegeven hoe en waar aanpassingen uitgevoerd moeten worden.

  2 Famo's met ieders een gemonteerde spade (let op het verschil).

  Aan PE zullen een 2-tal sets van Eduard gebruikt worden voor zowel de Famo als de Sd.Ah.116 , in totaal een 4 frets PE. Ook worden hierbij de klokken van de dashboards meegeleverd in een film. Als laatste worden width indicators van VoyagerModel gebruikt om het model te vervolmaken. Wanneer het model gereed is zal het ruim 60cm lang zijn.

  Stukje geschiedenis:

  Terwijl de 2de wereldoorlog vorderde werden de voertuigen welke gebruikt werden groter en groter. Wanneer deze mammoet machines kapot gingen of beschadigd werden, was het niet eenvoudig deze terug te halen van de frontlinies. Dit probleem had vooral de aandacht van de Duitse Whermacht welke vocht op diverse slagvelden, hetzij van de hitte in Noord Afrika tot de koude steppes van Rusland, waar geen treinspoor aanwezig was. De noodzaak om beschadigde voertuigen terug te brengen was om de slagkracht van het leger op peil te houden. De 18 tons schwerer zugkraftwagen “Famo” en de 22tons tiefladeanhänger Sd.Ah.116 waren 2 van de Duitse voertuigen welke gebruikt werden voor dit bergingswerk.

  Van de Famo, inclusief de diverse uitvoeringen, werden in totaal 2500 stuks geproduceerd gedurende de oorlog waarvan deze bergingsuitvoering het meest. De bijnaam van het voertuig was “der bulle”, wat gezien de afmetingen voor zich spreekt. De aandrijving was een Maybach HL108 12 cilinder motor, welke een 270 PK voortbracht. De lengte van de Famo was 8,32m, breed 2,6m en hoog 2,85m. Tevens was een topsnelheid mogelijk van 50Km/u met een actieradius was 250Km op een 290L tank, de Famo had een
  9 koppige bemanning. Het transporteren van een tank geschiede door gebruik van een paar trekbalken of met gebruik van de dieplader.

  De Famo kon met de Sd.Ah.116 22-23tons zware tanks vervoeren zoals bijvoorbeeld de Pz.Kpfw.3 en 4 en andere zware artillerie.

  Voor de later ontwikkelde tanks bijvoorbeeld een Tiger 1 tank waren minimaal 2 of 3 Famo’s nodig om deze te kunnen trekken.  Gedurende de 2de wereldoorlog gebruikte men diverse soorten trailers, de constructie van de Sd.Ah.116 was daarvan drastisch anders dan de andere. Dit omdat de Sd.Ah.116 kon sturen op alle 8 zijn wielen, dit was nodig omdat de trailer 14,4m lang en bijna 3m breed was en dit de maximale lengte was te gebruiken op de weg. Zoals gezegd had de trailer een lang platform met 2 geveerde wagens op de einden. De achterste wagen was voorzien van de stuur- en de reminrichting voor het bijsturen in de bochten. Om de tank te laden werd de achterste wagen losgekoppeld, daarna werd het platform aan de achterzijde naar beneden gelaten. Als de tank geladen was werd het platform opgehaald en werd de achterste wagen weer aangekoppeld.

  Topsnelheid was op verharde wegen 40Km/u, maar er werd meestal gereden met een snelheid van rond de 28Km/u. In een later stadium van de oorlog werden de trailers nog voorzien van oliedruk bediende krikken waardoor het vervoer van zwaardere ladingen mogelijk werd.

  De eerste bouwactiviteiten:  Het motorblok met de transmissie, dit zal door scratchwerk nog verder gedetaileerd worden.

  Het blok op zijn plaats met de radiator op zijn plek, hierbij al de eerste PE.

  Stuurinrichting.


  De gril vervangen door PE, en de juiste vorm van de naam aangebracht.

  Famo met spade.

  Om een gedachte te kunnen krijgen van groote van het model even mijn
  Tiger 1 erlangs gezet.

  Tot zover de eerste post. Opbouwende kritiek en tips altijd welkom.

  Gebruikte foto's: lexikon der whermacht.

 2. #2

  Standaard

  Dat is een mooi intro. Werkelijk zeer mooi.

  Wat betreft kritiek, die heb ik nog niet. Wel een vraag. Je laat zien dat je de onderdelen met een band hebt vastgeplakt. Wat is dit voor een plakband?

  En de grill heb je van pe gemaakt. Maar daarachter zie ik gaas. Hoe en waarvan heb je dit gemaakt. Dit ziet er goed uit.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 3. #3

  Standaard

  Is gewoon tape van Tamiya.

  Dat gaas is ook een onderdeel van PE, om de radiator na te maken moest ik een stuk plastic card aan beide zijdes voorzien van dit gaas. Met dit tot resultaat.

  Swa.

 4. #4
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Swa, eerst dit : bedankt voor het openen van dit topic, met zoveel zorg en zo compleet !
  Zo behoort een topic te zijn. Ik heb genoten van je tekst en de foto's van je bouw bewonderd. Dit belooft een mega job te worden, maar met deze gedrevenheid, hier getoond, gaat dit een succes zijn ! Ik kom hier zéér regelmatig kijken, zeker weten. GUnit.

 5. #5

  Standaard

  Dag Swa,

  Dit ziet er echt een mega-project uit.
  Zowel de kit, het opzoekingswerk en het posten ervan.
  Aan mij heb je alvast een volger erbij.
  Veel sterkte toegewenst met de bouw ervan.

  Beyond

 6. #6

  Standaard

  Jawadde....inderdaad, dit is een fameuze intro EN een zeer mooie kit met de bijhorende updates.
  Veel succes ermee, mijn aandacht heb je ook.
  Grtz,

  Dominiek

 7. #7

  Standaard

  ExSerCo, je hebt een klein typfoutje gemaakt denk ik, je bedoeld waarschijnlijk en famOeuze intro

 8. #8

  Standaard

  Mooi Swa,

  Hiervoor heb ik gestemd om je project te kunnen volgen.
  Je hebt alvast een vliegende start genomen.
  ben benieuwd naar het vervolg.

  Johan

 9. #9
  koenele
  Gast

  Standaard

  ziet er al netjes uit swa!!
  ben benieuwd naar de volgende update

  koen

 10. #10

  Standaard

  Mannen bedankt voor de lovende woorden, leuk dat de kit en topic zo wordt gewaardeerd. Hierbij dan een update van de vorderingen, heeft even geduurd maar had dan ook alles te maken met het detailleren.

  Hier de pics:  De tracks bestaan samen bijna uit 200 onderdelen. Dus het nodige knip-, snij-, schuur-, en lijmwerk. Als je zuinig omspringt met de lijm krijg je er werkende tracks voor terug.  En hier dan waar ik een geruim tijdje met bezig ben geweest het detailleren van de motor en transmissie. Alles is scratch-made en zoveel mogelijk conform mijn informatie gemaakt.
  In de kit was een stuk draad voorzien voor de lier te maken, deze heb ik vervangen door een zelf gemaakte staalkabel van 2,40m1 lang. Hiervoor heb ik een stuk electrakabel gestript. En vervolgens de dunne draadjes in elkaar gedraaid met de Dremel. Het oog van de staalkabel moet nog bijgewerkt worden met putty en daarnaast moet de spanning en lengte van de kabel (knik) nog bepaald worden.


  Het volgende wat verder gedetaileerd gaat worden is het schutbord van het voertuig, dus dat zal ook weer wat tijd in beslag nemen.


  Ik ben benieuwd wat jullie er weer van vinden. Vragen en opmerkingen zijn van harte welkom.

  P.S. zie je ergens nog een naadje of iets dergelijks dan kan het zijn dat het nog niet gelijmd is!

  Groeten,
  Swa

 11. #11

  Standaard

  En dan vraagt hij wat wij ervan vinden, gewoon geweldig. Mooi scratschwerk.

  Toch een klein puntje van kritiek, het sleepoog die op de mooi gemaakte staalkabel zit. Dat oogt mij toch een beetje sumier. Ik denk gezien jou werk dat je die ook eens zou moet scratschen. Dan zal het resultaat hierin toch mooier zijn dan het kabeltje dat zomaar ophoud en het oog er aan zit.

  Verder niets dan lof.
  Met vriendelijke groet, Rik ----------mijn site, www.furioza.nl

 12. #12

  Standaard

  Het ziet er al prachtig uit.
  Ik heb één vraagje.
  Past deze set van eduard goed op dit voertuig?
  Ik heb al grote problemen gehad met eduard voor voertuigen voor vliegtuigen nog niet.

  En doe zo verder gaat een pracht van een model worden.
  Mark

 13. #13

  Standaard

  @ modelbouwengeneer: Rik, daar had ik eerlijk gezegd niet aan gedacht tijdens het bouwen? Zal het zeker in overweging nemen en er eens mee gaan experimenteren of het wat wil worden.

  @ markske: Mark, hoe bedoel je grote problemen? Ik heb op dit moment een 2-tal modellen (zie autoblinda en carro armato) ge-updated met Eduard, en ik heb hier geen rare dingen mee meegemaakt. Bij de Carro zijn zelfs de fenders vervangen door PE.
  Dus ik ben echt benieuwd naar de problemen waar jij mee te maken hebt gehad.

  Groeten,
  Swa

 14. #14

  Standaard

  Kwijl kwijl,
  Dit is toch wel top-niveau
  Wat kan men daarop zeggen?

  Behalve dan het puntje dat Modelengeneer opmerkt:
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door modelengeneer Bekijk bericht
  Toch een klein puntje van kritiek, het sleepoog die op de mooi gemaakte staalkabel zit. Dat oogt mij toch een beetje sumier. Ik denk gezien jou werk dat je die ook eens zou moet scratschen. Dan zal het resultaat hierin toch mooier zijn dan het kabeltje dat zomaar ophoud en het oog er aan zit.
  Ben dat ook tegengekomen met diegene die ik voor mijn Tiger heb bewerkt .
  Ik heb wel het geluk dat ik nog wat reserve had...
  Maar wat ik eigenlijk wou zeggen, zou het niet lukken om een stukje krimpkous (je weet wel, diegene die men voor elektriciteit gebruikt) er rond te bevestigen?
  Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar had deze "oplossing" wel als optie in gedachten...
  Hopelijk heb je hier iets aan?

  Voor de rest, doe zo voort, ik kwijl met plezier voor jou werk

  Groeten,
  Beyond

 15. #15
  Bijna Goddelijke forum Lid GUnit's schermafbeelding
  Geregistreerd
  06-08-08
  Berichten
  6.714

  Standaard

  Prachtig en kundig scratchwerk ! GUnit.

Pagina 1 van 8 12345 ... LaatsteLaatste

Soortgelijke discussies

 1. schaal 1/72 Sd.Kfz.9 Famo "Sneeuwruimer" [DONE]
  By Famo in forum Militair rollend materiaal
  Reacties: 187
  Laatste bericht: 21-02-11, 11:14
 2. schaal 1/72 Sd.Kfz.9 Famo "Sneeuwruimer"
  By Beyond in forum Afgewerkt project militair rollend materiaal
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 06-12-09, 16:53

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Publiceer dit draadje en maak Modelbouw@BE bekend op:

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •