Hoofdsponsor

1/35 M-ATV (Kinetic) [DONE]

Status
Niet open voor verdere reacties.

StevenVD

Well-known member
Registered
Lid geworden
12 jul 2012
Berichten
4.304
attachment.jpg

Dit voertuig had ik een jaar geleden in Heverlee gekocht op het evenement van 25 jaar Modelbouw Leuven. Toen ik het eenmaal had nagecheckt, bleek dat ik me m'n ogen had laten uitsteken door de mooie bouwdoos, want er zou veel werk aan zijn. Er bestond al een kit van een ander merk, Panda, die nauwkeuriger was en daar had ik toen op die beurs geen idee van. Er was nu geen weg terug, dus besloot ik er maar het beste van te maken. Er moest dus ook weer wat extra's gekocht worden.

attachment.jpg

Dit was er na een jaartje bijeengeharkt, een boek met foto's van AK Interactive, een basis-PE-set van Voyager, een stel resin wielen en een set koplampen en dergelijke van SKP. Dit alles, en nog enkele zaken die later zouden volgen, zouden zowat de helft aan gewicht van de oorspronkelijke set gaan vervangen. Toen er een groepsbouw over War on Terror begon bij Modelbrouwers.nl aarzelde ik niet lang om daaraan deel te nemen, hoewel ik wist wat er me te wachten zou staan: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/kinetic/k61007.html (spruefoto's en review)

Hier wat detailfoto's van de toegevoegde zaken.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Niks van de vinyl onderdelen gaat gebruikt worden.

attachment.jpg

De styreen sprues bevatten erg veel onderdelen die voor een deel vrij mooie details bevatten en voor een deel dan weer erg afwijkende onderdelen die nog eens behoorlijk recht moeten geschuurd worden voordat ze passen. De clearparts zijn wat onscherp om door te kijken, die gingen ook weg. In de plaats kwam een stuk polycarbonaat dat in de juiste vorm gesneden werd en omgespoten naar lichtblauw.

attachment.jpg

attachment.jpg

Eerst werd de cabine gebouwd. De kit voorziet in een degelijk interieur dat echter nog heel wat toegevoegd detail kan gebruiken, waar de Voyager PE-set al veel hulp biedt.

attachment.jpg

attachment.jpg

Zelfbouwvloertje van aluminium, een materiaal dat nog vaak gaat terugkomen aangezien ik alleen de basis-PE-set kocht en dus al de extra's zelf moest snijden.

attachment.jpg

Na een spuitbeurt met Tamiya Sand, maar nog voordat de apparatuur onder handen genomen was.

attachment.jpg

Met de zitjes zwart gespoten. Al het zwart is van Army Painter.

attachment.jpg

Dashbord met pc-scherm. Dit is een tricky part want het is net iets te breed, wat gevolgen heeft voor de passing van de kit op het einde.

attachment.jpg

Apparaten zoals Harriszenders wat gepimpt. Ik bouw deportieren open, dus alles moet volledige details tonen. Maar nu even naar de volgende post, want ik ga een stukje terug naar de buitenkant.
 
attachment.jpg

Het onderstel, dat bij de M-ATV vrij opvallend is omdat hij hoog op zijn pootjes staat, is erg stevig uitgevoerd en dat is wel een goed punt voor Kinetic. Ik besloot toch om de springveren uit draad te maken, zodat je een doorkijk hebt, dit zit recht in het zicht.

attachment.jpg

De opstapjes onder de portieren werden vervangen door een combinatie van het allerfijnste PE en nog meer draad om het foute spul van de kit te kunnen dumpen.

attachment.jpg

attachment.jpg

Ook de scharnieren van de portieren worden vervangen door echt werkende exemplaren.

attachment.jpg

Achteraf kwam hier nog wat scratch detail bovenop.

attachment.jpg

Deze spiegels zijn 100% scratch, zodat ze echt licht weerkaatsen. Toen had ik nog niet opgemerkt dat de schutter er ook twee heeft.

attachment.jpg

Er moest een sleuf gezaagd worden door de dikte van de voorste plaat, anders kwam deze fijne grille te ver naar achter te zitten.

attachment.jpg

De laadruimte is voor de helft zelf gesneden en bevat ook de enige delen PE die ik van de kit zelf gebruik, hier messing.

attachment.jpg

Van Voyager kreeg ik wel de logo's voor de motorkap en de differentiëlen, maar de spatlappen zijn in een andere set te krijgen. Ik moest dit dus zelf gaan uitsnijden en op deze exemplaren in twee lagen kleven. Leuk werkje.

attachment.jpg

Aanhechtingspunt voor de explosievenjammer voorop het voertuig. Dit was volgens mij te zwaar uitgevoerd.

attachment.jpg

De opstapjes en de uitlaat zijn hier al geschilderd samen met het borstkuras van de M-ATV. Dit is in de voor MRAPs kenmerkende v-stelling geplooid, om eventuele explosies van onder uit af te buigen en zo te vermijden dat hij op z'n kant gaat.

attachment.jpg

De portieren zijn zwart vanbinnen, wat vooral voor de beschermende vensterbakken ingewikkelde afplakavonturen opleverde.

attachment.jpg

Ook deze stukken moesten zwart, maar ze zaten toen al bevestigd in de kooi van de laadbak. Zoals je ziet heeft dat afplakproblemen gegeven om zwart te spuiten.

attachment.jpg

De explosievenjammer (Rhino) is nu zwart en de bekabeling is toegevoegd met messingdraad.

Om terug te komen op het interieur na een sessie waar ook de airbrush aan te pas was gekomen:

attachment.jpg

attachment.jpg

De volgende post bevat nog wat nieuwe aankopen.
 
Omdat het de bedoeling was om dit voertuig te presenteren in een context op zijn actieterrein, Afghanistan, wou ik een element toevoegen dat naar dit land verwees zonder dat ik ook nog eens een heel diorama moest gaan bouwen. De afwijkingen tegenover de werkelijkheid die in de kit zouden blijven zitten, weerhielden mij daar ook van, er zijn onderdelen die tot 10 procent te groot zijn, zoals de motorkap. Ik besloot een stuk mineraal te kopen dat al eeuwenlang in Afghanistan gedolven en gecommercialiseerd wordt, Lapis Lazuli. Een stuk van minderwaardige kwaliteit was net betaalbaar genoeg, het is door zijn intense kleur een dure steen.

attachment.jpg

Ook wilde ik de volledige geschutskoepel vervangen, omdat de pantserplaat te dik nagemaakt was door Kinetic. Ik bestelde bij Eduard de PE-set, vergelijk met enkele kitonderdelen. Ik had geen zin om dit ook allemaal zelf te snijden...

attachment.jpg

De glaasjes werden ondertussen zo gevijld dat ze perfect pasten in de kit.

attachment.jpg

De dakplaat van Eduard was netuurlijk even dik geëtst als de rest van de koepel, maar dit hoort dubbel zo dik te zijn. Ik heb dan maar een aluminium stuk overgetrokken.

attachment.jpg

Het resultaat staat hem wel mooi, maar ik moest toch nog een wapenset bestellen van AFV Models. Het gaat de M2 Browning worden. Hier zijn de Real Model wielen er eens bijgelegd, die was een van de meest realistische wielensets qua afmetingen, al is er geen sagging en geen variatie in velgrotatie.

attachment.jpg

De spiegels voor de schutter, met geïntegreerde dodehoekspeigels en een ingewikkeld steunsysteem.

attachment.jpg

Hier had ik de riemen voor de veiligheidsstoelen al aan het plafond vastgemaakt, een heidens werkje want het is allemaal scratch en er zijn alleen wat aanhechtingsstukjes van Voyager, die ik nog eens te ver naar het midden had gehangen.

attachment.jpg

Dan volgde een gruwelijk ongeval, veroorzaakt door een verkeerde manipulatie van de dop van mijn spuitbus terwijl ik het model vasthield. Je ziet onder andere een gespleten dakplaat en gedesintegreerde laadbak, naast een vermorzeld interieur. Een half uur later nog ben ik met de herstelling gestart, na een inventaris van de onderdeeltjes gemaakt te hebben. Er zat gewoon al teveel geld en tijd in om dit te klasseren, en dan was het ook nog eens voor een groepsbouw...

attachment.jpg

Dit was het grootste probleem, een gerafelde laklaag waar mijn scratchplaat omgeplooid was. Dit zou toch wat sporen blijven nalaten.

attachment.jpg

Een paar dagen later stond er terug dit. Op sommige punten was het zelfs beter dan het eerste resultaat, met meer zorg voor naden en extra toegevoegde details. Het betekende wel dat ik een extra bus Tamiya Sand moest kopen.

attachment.jpg

De OGPK (koepel) was niet betrokken bij het ongeval. Enkele delen zijn beweegbaar gehouden om het glaswerk na het spuiten nog toe te kunnen voegen.

attachment.jpg

De lampjes van SKP sieren nu de nog onbeschadigde motorkap, die wel van heel dik plastic gemaakt is. Hier en daar is dit een halve centimeter dik! Ik heb de randen moeten bijschaven om het dunner te doen lijken.

attachment.jpg

Een paar sensoren gescratcht, later nog twee. Als iemand weet waarvoor ze dienen, mag hij het zeggen.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Hier ben ik vandaag aanbeland, alles staat in de primer en is geschaduwd met Vallejo lichtbruine camo en gehighlight met Vallejo Iraqui Sand voor het zandbruin en Deck Blue voor het zwart. De volgende fase worden de decals, dus nu moet ik gaan lakken.
 
Amai, ferme bouw met veel veranderingen. Je gaat je inderdaad soms vragen stellen bij die nieuwe kits hoe het komt in deze moderne tijden dat de fabrikanten er nog steeds niet in slagen om een getrouwe kopie, en dan spreek ik nog niet van superdetaillering, uit te brengen.
Hoe lang ben je al bezig aan dit project?
 
Das een mooi staaltje modelbouw en dat op slechts twee maanden tijd? Dat krijg ik nog niet klaar op een jaar!:D
Ik ben benieuwd naar het eindplaatje.

Je gaat je inderdaad soms vragen stellen bij die nieuwe kits hoe het komt in deze moderne tijden dat de fabrikanten er nog steeds niet in slagen om een getrouwe kopie, en dan spreek ik nog niet van superdetaillering, uit te brengen.
Daar is een simpele verklaring voor: de meeste van die kits van bedenkelijke kwaliteit komen uit het voormalige Oostblok en het rommelparadijs Hong-kong. In beide regio's hebben ze daar een nijpend gebrek aan hoogopgeleide mensen zoals mallenmakers en quality-inspecteurs... in O-Europa werken sommige nog met hopeloos verouderde machines die nog dateren uit het Sovjet-tijdperk en anderen gebruiken dan weer mallen die al sinds die tijd bestaan en al die tijd stof liggen te happen omdat ze om de één of andere reden nooit mochten gebruikt worden of slechts sporadisch gebruikt werden en ja... om te investeren in goeie machines en dito mensen heb je geld nodig en dat ligt niet voor het rapen. Roeien met de riemen die je hebt dus en jammer genoeg gaat dat ten koste van de kwaliteit.
 
prachtige bouw steve en ziet er erg fraai uit hoor
 
Dankuwel. Hij raakt wel af binnen een week, maar in Hoboken ga ik niet meedoen met de wedstrijd en Bornem is te kort bij. Ik belde zonet voor de wapenset maar de leveringen moesten nog komen vandaag.
 
De volgende stappen zijn al gezet nu de boel gewasht, afgelakt en uitgepakt is. Het glas zit er nu in, op een stuk na dat ik nog moet schilderen. De laatste kabels zitten er ook in. Na Bornem werd duidelijk dat het er zo uit ging zien:

attachment.jpg

attachment.jpg

Nog wat kabels onder de motorkap.

attachment.jpg

Een dynamische manier om wielen te bemodderen. Even een oude Technic bouwdoos opdiepen en dan heb je dit resultaat:

attachment.jpg

En uiteindelijk ziet het er nu als volgt uit:

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg
 
Amai, knap seg... jammer hij er in Bornem ni bij. was.. mss in Helchteren?
 
Helchteren lukt nog wel, als ze bij Artobi volgende week mijn M2 ontvangen hebben. Dat is de reden dat hij Hoboken niet gaat halen.
 
zeker niet mis !!!!
Het rubber van de banden kan je misschien nog een beetje leven inbrengen door het middenste gedeelte weer een beetje te zuiveren zodanig dat ze niet zo egaal bestoft zijn . met het midden bedoel ik het gedeelte waar de belettering staat van het merk (michelin)
Moest je daar het stof kunnen een beetje verminderen en het stof laten zitten tegenaan de velg en boven die 2 cirkels boven de belettering zal je een totaal ander beeld hebben.
Allez tis maar een gedacht é
 
Het heeft wat op zich laten wachten om het einde van deze bouw te kunnen tonen, dat kwam omdat ik het setje voor de M2 Browning pas an dik een maand wachten heb kunnen bemachtigen. Ik had al wel de figuur en het naambord gemaakt, plus een toestel voor wanneer er gesleept moet worden, de IBIS Tek tow-bar.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

Toen kreeg ik dan toch de kit binnen van Artobi en bouwde hier een van de mogelijke opstellingen uit.

attachment.jpg

attachment.jpg

Er zitten drie sprues in met drie types van loop, meerdere soorten voeten en ook wat PE voor de richtsystemen. Van dat PE had ik alleen een klein reepje nodig.

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

De zwarte primer van Army Painter is gedrybrusht met Gun Metal van Humbrol. Nu even een nieuwe post voor de eindfoto's, want het was vandaag opvallend mooi weer.
 
attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

attachment.jpg

En nog een overzichtje van wat er nu eigenlijk allemaal aan te pas gekomen is om uit deze kit iets ordentelijks te maken:

attachment.jpg

Ik neem uit mijn oorspronkelijke verslag op Modelbrouwers nog even mijn review over:

- Kinetic M-ATV: het was een plezierige bouw met meerdere materialen, die je een indrukwekkende kit zouden opleveren. De verhoudingen kloppen echter niet allemaal zo goed. De belangrijkste zaken om aan te passen, zijn de passing van het dashbord tegen de buitenzijde en de portieren die niet helemaal goed sluiten, ook omdat ze de foute vorm hebben. Dus voor amusement is deze kit beter geschikt dan voor de meerwaardezoeker.
- Voyager basis-PE-set: bevat onmisbaar spul wanneer je als verdwaalde meerwaardezoeker toch wat meer wil maken van deze kit. Wel opletten waar ze bij enkele onderdelen afwijken van de realiteit. Ik raad aan om het te combineren met de set voor de achterkant, die ze apart verkopen, want die heeft een aantal grote uitwendige onderdelen.
- Eduard PE-set voor de OGPK-koepel: prima materiaal dat gemakkelijk ineen past. Wel een fout in de instructies bij de bevestiging van het splintershield.
- Real Models wielenset: mooie details en goede verhoudingen. Wel werd er opgemerkt dat de banden niet gevarieerd rond de velgen zitten en dat er geen gewicht op de banden lijkt te steunen. Bij het reservewiel zit de sprue bovenaan in het zicht en er is geen instructieboekje om het te bevestigen.
- SKP lichtenset: mooie toevoeging maar wat onvolledig aangezien er nog bijna twintig kleine lichten op ontbreken. Achterlichten mogelijk iets overscale.
-Black Dog figuur: fijne details en mooi accessoire versus een beetje houterige houding en een karikaturale kop.

Zo, dat was het voor deze kit. Ik ben alweer bezig met een nieuwe, de CV9040b van Academy.
 
ziet er goe uit ,steven

ondanks de tekortkomingen van de kit , heb je er iets moois van gemaakt
 
Bedankt, Hugemikus. Ik hou tegenwoordig almaar minder kit over aan mijn modellen, en om met de reserveonderdelen nog iets aan te kunnen vangen moet ik soms creatief zijn. Van deze ging zowat de helft van de gietramen terug in de stash.
 
Mooi,mooi..prachtig gedetailleerd Steven...!!
Knap staaltje modelbouw..!!

Grtz yves,
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Users who are viewing this thread

Terug
Bovenaan